Treća pobjeda u 2011.: Kostelić "šamara" konkurenciju u Svjetskom kupu!

MAESTRALNOM slalomskom vožnjom Ivica Kostelić došao je do pobjede u superkombinaciji u švicarskom Wengenu, čime je povećao vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Ivica je slavio ispred Carla Janke i Aksela Lunda Svindala, koji mu je prvi pratitelj u utrci za Kristalni globus.

Nakon Munchena (2. siječnja) i Adelbodena (9. siječnja), Kostelić je u Wengenu stigao do treće pobjede u ovoj godini, kojom se odlijepio na 109 bodova prednosti ispred Svindala, koji je vodio u trenutku kad je stigao red na Ivicu da se spusti stazom Maennlichen.

Svindal nije mogao ništa drugo nego pokloniti se

U prvom dijelu slaloma Ivica je išao nešto opreznije, ali kad je stisnuo gas poslije prvog prolaza Svindal nije mogao ništa drugo nego pokloniti se. Fantastični Kostelić u cilj je ušao sa sekundom i 34 stotinke prednosti, a do kraja se samo Janka uspio ugurati između njega i Svindala, otevši Norvežaninu, iz Ivičine perspektive vrijednih 20 bodova.

Francuz Theaux, Švicarac Feuz i Talijan Innerhofer po vokaciji su klasični spustaši i za njih se još nakon jutrošnjeg spusta znalo da u slalomu protiv Ivice nemaju šanse za ukupnu pobjedu.

Nakon fantastičnog spusta slalom je trebalo "samo" odraditi

Baš je spust bio taj koji je stvorio temelje za nadogradnju novih 100 bodova na kontu. Ivica u njemu nije napravio nijednu grešku u svojoj vožnji, a u drugom dijelu staze bio je posebno dobar. Nakon što je na drugom prolazu imao zaostatak 0.80, na dvama prolaznim vremenima do kraja je izgubio tek 16 stotinki, što ga je gurnulo u poziciju prvog favorita za pobjedu uoči slaloma.

Zaostatak od samo 96 stotinki donio je mir Ivici uoči druge vožnje, jer znao je da su dovoljno daleko od njega ljudi koji "luđački" brzo mogu odvoziti slalom i iznova ispremiješati karte. Ted Ligety bio je prvi od takvih - Amerikanac je skinuo Romeda Baumanna s prvog mjesta u trenutku kad je ušao u cilj, ali nije dugo izdržao u vodstvu. Skinuo ga je ubrzo Kjetil Jansrud, koji je ostao na prvom mjestu dok se stazom nije spustio Benjamin Raich, koji je vodstvo preuzeo s 23 stotinke prednosti. Raicha potom skida Svindal, Svindala Kostelić, a briljatnog Ivicu nitko.

Treća pobjeda u zadnjih 12 dana, 14. u karijeri

Za Kostelića je ovo bila 14. pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu. Ima 10 slalomskih osvojenih utrka, dvije superkombinacije, jednu kombinaciju i spominjani paralelni slalom iz Münchena koji je početkom 2011. označio njegovu veliku pobjedničku seriju.

Recimo i da je Natko Zrnčić-Dim uzeo deset bodova u današnjoj superkombinaciji. Donijelo mu je to 21. mjesto, a prve je bodove u karijeri u Svjetskom kupu osvojio Tin Široki, kojem je 27. mjesto donijelo četiri boda.

 

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1:50.90

2. Carlo Janka (Švi) +0.58

3. Aksel Lund Svindal (Nor) +1.34

4. Christof Innerhofer (Ita) +1.53

5. Benjamin Raich (Aut) +1.62

...

21. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +4.43

...

27. Tin Široki (Hrv) +10.49

...

 

1. Ivica Kostelić (Hrv) 604 boda

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 495

3. Silvan Zurbriggen (Švi) 439

4. Michael Walchhofer (Aut) 409

5. Ted Ligety (SAD) 408

...

81. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 24

...

Pročitajte više