NBA

Trener Clippersa: Zubac je odigrao doigravanje života

Foto: Getty Images / Guliver Images

IVICA ZUBAC odigrao je najbolju utakmicu u seriji protiv Dallas Mavericksa kada je to bilo najpotrebnije. Hrvatski centar susret je završio s double-double učinkom od 15 poena i 11 skokova. Uz to, imao je najbolji +/- u momčadi, +33. +/- je statistika koja pokazuje koliko je određena ekipa napravila ili izgubila s jednim igračem na terenu. Clippersi su tako sa Zupcem na parketu bili bolji od Mavsa čak 33 razlike.

U cijeloj seriji Zubac je bio na prosjeku od 11,2 poena i sedam skokova u 25 minuta na terenu. Prosječni +/- po utakmici mu je bio +13, no kada zbrojimo svih šest utakmica, Clippersi su ukupno zabili 78 poena više od Dallasa kada je hrvatski centar bio na terenu.

To ne znači da je Zubac najbolji igrač Clippersa, no radi puno malih stvari koje doprinose pobjedama njegove momčadi. Sjajno brani reket i Dončić je imao najviše problema oko obruča kada bi Zubac bio u igri. Odlično kontrolira skok, postavlja čvrste blokove, dobro se postavlja u napadu gdje ga njegovi suigrači pronalaze na zicerima i odlično trči u kontri i tako okupira pozornost obrane u protivničkom reketu te tako otvara više prostora svojim suigračima.

Jedini je problem do sada u seriji bio taj što trener Clippersa Doc Rivers nije do kraja vjerovao Zupcu. Ipak, čini se da je to napokon stvar prošlosti jer je sinoć dobio 33 minute, najviše u cijeloj seriji. Glavni razlog tome je što je prednost Clippersa počela padati čim bi Zubac izašao iz igre, o čemu svjedoči +/- njegove zamjene Montrezla Harrella od -19, što znači da je Dallas zabio 19 poena više od Clippersa dok je Harrell bio na terenu, a Zubac na klupi.

Play-off života

Nakon utakmice, Zubac je primao čestitke svojih suigrača i trenera.

"Zubac igra play-off svog života", rekao je Rivers, na što je Zubac odgovorio:

"Teško je ne odigrati play-off života kad sam samo jednom igrao u play-offu i nisam bio baš dobar. Lijepo je to čuti od trenera i drago mi je što ima povjerenja u mene. Svaki put kada stanem na parket, želim mu to vratiti", rekao je Zubac.

Pohvalila su ga i dva najbolja igrača ekipe, Kawhi Leonard i Paul George.

"Bila je ovo velika serija za njega. Brojke to nisu uvijek pokazale, no njegova prisutnost je bila nevjerojatna. Odlično je trčao, nalazio mjesta i otvarao se u prilikama za zakucavanja. Uz to, pogađao je polaganja i slobodna bacanja", rekao je Leonard, a George je dodao:

"Ono što nam donosi veliku vrijednost je to što puno ekipa igra na preuzimanje. Ako manji igrač ostane na Zupcu, izdominirat će ga, riješit će preuzimanje. Samo mora konstantno biti prisutan i kažnjavati manje igrače koji ga preuzimaju nakon blokova", rekao je George.

 

Pročitajte više