Trener je igrao, a blato pomoglo u povijesnoj pobjedi Varteksa u Europi

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 23 godine odigrana je najveća utakmica u povijesti Varaždina, u kojoj je ondašnji Varteks u uzvratu 2. kola Kupa pobjednika kupova pobijedio nizozemski Heerenveen. Bio je to posljednji slučaj da je neki hrvatski klub prezimio u Europi dok Dinamo 2018. nije prekinuo svoju polustoljetnu sušu, a prvi nakon što je Hajduk 1995. igrao četvrtfinale Lige prvaka.

Posljednja sezona Kupa pobjednika kupova

Varaždinci su u prvoj utakmici u Nizozemskoj izgubili 2:1, da bi u dramatičnom uzvratu nakon produžetaka slavili 4:2 i izborili četvrtfinale. Tamo ih je izbacila Mallorca (0:0, 3:1), koja je kasnije došla do finala i izgubila od Lazija. Bila je to posljednja sezona u kojoj se igrao Kup pobjednika kupova, koji je iduće sezone fuzioniran s Kupom UEFA-e.

Nizozemci su poveli golom Radoslava Samardžića u 18. minuti, ali veliki povratak Varteksa uslijedio je u drugom poluvremenu. Miljenko Mumlek rijetkim golom glavom izjednačio je u 65. minuti, a zamjena Faik Kamberović u 80. nakon dva odbijanca ugurao loptu u mrežu i hrvatskom predstavniku osigurao produžetke.

U preokretu pomoglo i blato

Kamberović je u 99. minuti svojim drugim golom doveo na korak od prolaska, ali gol De Vissera u 114. šokantno je preokrenuo stvari i Heerenveen je tada bio u četvrtfinalu zbog pravila golova u gostima.

Ipak, samo tri minute kasnije fanatični pritisak Varaždinaca donio je novi gol, pomogla je i kaljuža u petercu Nizozemaca, a Mumlek se prometnuo u apsolutnog junaka uguravši u toj gužvi loptu u mrežu za povijesni uspjeh Varteksa.

Trener igrao skoro cijelo poluvrijeme

Trener Varteksa bio je Dražen Besek, ali utakmicu nije započeo na klupi, nego na terenu, u sredini obrane, prije nego što se zamijenio u 42. minuti. Varteks je igrao u formaciji 3-5-2 u sastavu Solomun - Madunović, Besek (Beli), Gregorić - Sabolčki (Kamberović), Posavec, Mužek, Mumlek, Ivanković (Hrman) - Karić, Balajić. 

Pročitajte više