POSLJEDNJI PLES

Trener nakon Rodmanova ispada: On je hendikepirana osoba koja se pronašla u košarci

Foto: Getty Images

POSLJEDNJE epizode planetarno popularnog dokumentarca Posljednji ples o Michaelu Jordanu i Chicago Bullsima otkrile su još nekoliko vrlo zanimljivih detalja koji nisu bili široko poznati u predinternetskoj eri.

Jedan od njih je priča o Dennisu Rodmanu koji je između dvije utakmice finala 1998. jednostavno nestao i nije se pojavio na treningu ni pred medijima. Rodman je, naime, otišao u Michigan na kečerski event. Ne kako bi ga pogledao, nego je u njemu i vrlo aktivno sudjelovao pod imenom Rodzilla.

U dokumentarcu smo vidjeli snimke s priredbe WCW Monday Intro na kojoj Rodmana predstavlja legendarni Hulk Hogan i hvali ga zato što je razbacivao Karla Malonea po parketu. Rodman je bio dio hrvačkog spektakla i, između ostalog, prema scenariju izmlatio nekog tipa stolicom po leđima.

Embed from Getty Images

Bullsi nisu imali pojma gdje je, što je trener Phil Jackson potvrdio tog dana pred novinarima rekavši da Rodman nije izbivao uz dopuštenje i da ne zna što se dogodilo jer dotični nije prisutan.

Chicago je večer prije razbio Utu 96:54 i poveo 2:1 u seriji limitiravši je na tada najmanji broj koševa od uvođenja ograničenja napada skoro 50 godina ranije. Bullsi su došli na dva koraka od šestog naslova i nije im trebala takva distrakcija usred finala.

Naravno, Bullsi su uvijek bili svjesni opasnosti da će Rodman napraviti nekakvu glupost jer je to, uz nevjerojatnu borbenost na parketu, ono što ga je definiralo.

"S Dennisom dolazi i popriličan teret, a mi ga moramo nositi i to prihvatiti", prokomentirao je tada Jordan, a slično je razmišljao i Luc Longley.

"Ne sviđa nam se to, ali toleriramo."

Scottie Pippen bio je prilično kritičan. "To je vrlo frustrirajuće u ovom trenutku, ali ne želimo izgubiti fokus s finala zbog ovoga. Dennis će se sutra vratiti na trening, nadam se, imat će neku jadnu ispriku, ali svi ćemo prijeći preko toga i okrenuti se idućoj utakmici."

Iako je novinarima rekao da samo oni zbog Rodmana gube fokus s finala, a ne i momčad, i on je tog dana bio vrlo ljutit zbog nestanka kontroverznog krilnog centra i iz njegovih riječi se moglo primijetiti da mu je već pomalo dosta njegovih eskapada, ali je naučio živjeti s njima.

"Da je na svijetu više ljudi poput Dennisa, vladao bi kaos. Ne bismo imali trake na autoputu, ne bismo mogli natjerati ljude da stoje u redu. On nije normalna osoba za društvo", rekao je Jackson na dan nestanka.

Kad se Rodman sutradan sretno vratio u klub, Jackson je govorio drukčijim tonom, a dio te izjave smo vidjeli i u Posljednjem plesu.

"Fokus treba biti na tome da je Dennis jedinstvena osoba, možda na neki način hendikepirana, koja je u košarci pronašla posao i radi ga izuzetno dobro. Nemojte ga gledati kao disfunkcionalnog tipa, vjerojatno funkcionira najbolje što može u ovakvom sustavu. I prekrasno je što je pronašao način da se uklopi. Sumnjam da bi mogao biti dio svijeta koji radi od devet do pet, ali u ovom svijetu je uspio i to je sjajno", rekao je Jackson.

Rodmana su, dakako, liga i klub kaznili s 20.000 dolara, ali nije mu smetalo. Za pojavljivanje na hrvačkom spektaklu navodno je dobio 250.000, dakle više nego deseterostruko.

A kad je došlo vrijeme za iduću utakmicu, ponovno je bio u svom pravom košarkaškom elementu. Uhvatio je 14 skokova, najviše u cijeloj finalnoj seriji, a Bullsi su pobijedili 86:82 i poveli 3:1. Nekoliko dana kasnije osvojili su šesti naslov prvaka.

Pročitajte više