Trener Rijeke: Preporodio sam se u Hrvatskoj. Otkrio sam drugi svijet

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

SERSE COSMI je u rujnu preuzeo Rijeku nakon što je Dragan Tadić napustio klupu. Hrvatski prvoligaš je podigao formu, no i dalje se nalazi na pretposljednjoj poziciji, a Cosmi, dugogodišnji talijanski trener koji je vodio brojne tamošnje klubove, dao je intervju za La Repubblicu.

"Ostao sam bez energije, u talijanskom nogometu je previše apsurdnosti. Što se dogodilo? Dogodilo se da više ne možeš biti u Italiji, ne možeš kako treba biti trener. Preporodio sam se u Hrvatskoj, shvatio sam da sam u Italiji izgubio deset godina. Ovdje sam odmah shvatio razliku", rekao je 64-godišnji Cosmi, nastavivši:

"Razlika je u poštovanju prema ljudima i ulogama. Za mene je to katarzično iskustvo. Rijeka ima odličnu infrastrukturu, to je ozbiljan klub. Opet na treninge odlazim sretan, s velikom željom za radom. Dugo mi se to nije dogodilo. Volio bih da sam imao hrabrosti otići ranije. Sada se pitam tko me tjerao da gubim toliko vremena. Otkrio sam drugačiji svijet.

Govorim engleski, zabavljam se, podučavam, prenosim znanje. Prekrasna je i opatijska obala na kojoj živim. Vratio mi se entuzijazam, rado treniram. Nisam jedini koji tako misli. Razgovarao sam o tome s kolegama i slažu se sa mnom. Problem talijanskog nogometa je previše nejasnih stvari, smetnje, miješanje uloga. Kako to riješiti? Na drastičan način - mijenjajući ljude", smatra Cosmi.

Pročitajte više