HNL

Trener Slavena srušio je Dinamo s krilnim napadačem na beku. Otkrio nam je kako

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SLAVEN BELUPO je u 1. kolu nove sezone HNL-a senzacionalno pobijedio Dinamo 2:0 i došao do prve pobjede na Maksimiru nakon gotovo 17 godina.

Do te pobjede stigao je pod vodstvom Deana Klafurića, novog trenera, koji je u Miškininoj naslijedio Tomislava Stipića, s kojim se Slaven rastao uoči nove sezone.

Ovaj 48-godišnji stručnjak u inozemstvu je radio na Cipru, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u poljskoj Legiji, s kojom je osvojio kup i prvenstvo. Vodio je i Goricu i Hrvatski dragovoljac, a bio je i bitan faktor u Dinamovoj školi nogometa.

Zaželio se domovine i došao u Koprivnicu

Djelomično je zaslužan za odgoj Tina Jedvaja, Nikole More, Borne Sose, Marka Pjace i drugih. Nazvali smo Klafurića kako bismo saznali što ga je nagnalo da se vrati u Hrvatsku, ali i kako je u debitantskom nastupu na klupi Slavena uspio srušiti favorizirani Dinamo.

"Priča je vrlo jednostavna. Vodstvo kluba je u meni prepoznalo trenera s kojim može napraviti zaokret prema razvoju mladih igrača, a ja sam prihvatio jer sam se i htio vratiti u Hrvatsku. Velik sam domoljub i volim Hrvatsku, a ovo je bila sjajna prilika. Najbolje se osjećam u Hrvatskoj, obiteljski sam čovjek i mislim da se tu najbolje mogu izraziti kao trener, jer poznajem igrače, kulturu, mentalitet i ozračje", rekao nam je Klafurić na početku pa dodao:

"Ova situacija oko koronavirusa je također imala utjecaj. Na Cipru je bio problem jer ja nisam mogao doma, a ni obitelj nije mogla do mene zbog obaveznih izolacija kod prelaska granice, teško mi je to padalo. To je dodatno potenciralo moju odluku da ostanem doma, ali, kažem, volim naš nogomet, tu se osjećam najbolje i zato sam se odlučio na to."

Briljirao je napadač koji je igrao lijevog beka

Ideja Slavenove uprave bila je, dakle, da se klub dodatno okrene razvoju mladih igrača, a Klafurić je već u prvoj utakmici pokazao da se slaže s upravom. U prvih 11 protiv Dinama su se našli Mihael Mlinarić (21), Matko Zirdum (22), Lovro Zvonarek (16) i Marin Laušić (20), a priliku s klupe dobili su Mateo Monjac (25), kojem je to bio debi u prvoj ligi i Arijan Brković (20).

Ne treba zanemariti ni da je Belupo na klupi imao Tomislava Srbljinovića (21) i Nedima Hadžića (22). Posebno dobro odigrao je lijevi bočni Laušić, koji je inače po vokaciji krilni napadač. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Da, on je napadač. Dosad je u karijeri igrao napadača, ali nama se kroz pripreme nametnuo na ovoj poziciji. To je normalno u nogometu, nikad ne znate što će izroditi novi dan i promjena sustava. Vidjeli smo na treningu i utakmicama da se dobro snalazi na toj poziciji, a išlo mu je na ruku i što je Goda ozlijeđen, koji je inače standardan na toj strani. Nismo se bojali dati mu šansu i to nam se isplatilo", govori nam Klafurić pa otkriva jednu zanimljivost vezanu za Laušića, koji je oduševio centaršutevima s lijeve strane:

"On je dešnjak! Igrao je na lijevoj strani i većinu tih centaršuteva je ubacio lijevom nogom. Dakle, igrao nam je kao dešnjak i napadač, planiramo ga koristiti i u budućnosti. Najviše ovisi o njemu kako će i gdje igrati, vidjet ćemo kako će sve izgledati kad se Goda vrati. Mi smo protiv Dinama igrali utakmicu u kojoj nismo imali što izgubiti, ali da smo ju i izgubili rezultatski, mi bismo opet nešto dobili. Dobili bismo tri ili četiri debitanta, igrači bi dobili iskustvo igranja protiv Dinama, na neki način bi probili led i to bi bio dobitak. Ostvarili smo to, ali i više od toga, uzeli smo Dinamu tri boda."

Kako je stvoren plan za Dinamo?

Slaven je do pobjede pred 572 gledatelja došla golovima Krstanovića u 51. i Bogojevića u 85. minuti, iako je Krstanovićevu golu prethodila rijetko viđena pogreška Dominika Livakovića. Klafurić nam je otkrio kako je pripremao momčad za okršaj s prvakom.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Pripremali smo se taktički specifično kao i za svaku utakmicu, trener sam koji uvijek tako radi. Za svakog protivnika se pripremamo s obzirom na mane i prednosti protivnika, a Dinamo ima jako malo mana. Glavni cilj bio je da svedemo Dinamove šanse na minimum, ali i da onda imamo oružje kojim napadamo nakon kontranapada. Što se tiče našeg prvog gola, Livaković je pogriješio, ali treba istaknuti i reakciju Krstanovića, koji je sjajno odradio svoj dio posla. Nije se to dogodilo slučajno", rekao je Klafurić pa zaključio:

"Najviše smo se prilagođavali igračima koji su igrali na krilima, to su bili Oršić i Kastrati. Tu smo samo napravili manje korekcije, ali ništa pretjerano. Golove smo zabili nakon tipične kontre iz niskog bloka, nismo mi tu ništa izmislili što dosad nije viđeno, sve je to dosta stereotipno. Kažem, da biste pobijedili Dinamo, mora se poklopiti puno toga, a morate imati i sreće. Sreća prati hrabre."

Pročitajte više