NCAA

Trenerska legenda odlazi u mirovinu nakon 42 godine porazom u polufinalu NCAA turnira

Foto: Profimedia

U FINALU američke sveučilišne košarkaške lige igrat će Kansas i North Carolina. Kansas je u prvoj utakmici odmah na početku izgradio veliku prednost i svladao Villanovu 81:65, a zatim je sveučilište koje je proslavio Michael Jordan pobijedilo Duke 81:77 i poslalo legendarnog trenera Mikea Krzyzewskog u mirovinu.

Trevor Keels imao je dva slobodna bacanja 10 sekundi prije kraja kojima je mogao približiti Duke na samo poen zaostatka, ali drugo je promašio. Blue Devilsi su odmah napravili prekršaj i zaustavili vrijeme na 8.7 sekundi, ali Caleb Love pogodio je oba bacanja i praktički riješio utakmicu jer Dukeu nije ostalo dovoljno vremena da nadoknadi četiri poena zaostatka.

Oproštaj najvećeg američkog košarkaškog trenera

Tako je 75-godišnji Coach K završio karijeru bez prilike da Dukeu donese šesti naslov NCAA prvaka, nakon 1991., 1992., 2001., 2010. i 2015. godine. Krzyzewski je kao trener Dukea proveo 42 godine, a radio je i kao izbornik američke reprezentacije, s kojom je od 2008. do 2016. osvojio tri olimpijska i dva svjetska zlata.

North Carolina tako mu je drugi put u nekoliko tjedana pokvarila oproštaj jer je pobijedila Duke i u posljednjoj domaćoj utakmici u karijeri Coach K-a, rekordera po broju pobjeda u NCAA ligi, kao i na NCAA turniru poznatom kao March Madness.

Tar Heelse je do pobjede predvodio Caleb Love s 28 koševa, dok je prvo ime Dukea s 20 poena i 10 skokova bio Paulo Banchero, od kojeg se očekuje da će u lipnju biti jedan od trojice prvoizabranih na NBA draftu.

David McCormack s 25 i Ochai Agbaji s 21 poenom (trice 6/7) vodili su Kansas do pobjede nad Villanovom, za koju je Collin Gillespie postigao 17 poena.

Na stadionu se okupilo više od 70.000 ljudi

Polufinalne utakmice na stadionu Caesars Superdome u New Orleansu uživo je gledalo više od 70.000 ljudi, a finale, koje je jedan od najvećih sportskih događaja u Americi zbog kojeg se tog dana ne igra ni NBA liga, na rasporedu je u noći s ponedjeljka na utorak u 3 sata po hrvatskom vremenu.

North Carolina pokušat će doći do sedmog naslova u povijesti, a prvog nakon 2017., dok je Kansas prvak bio triput, a na novu titulu čeka od 2008. godine. Samo UCLA (11) i Kentucky (8) imaju više naslova NCAA prvaka od North Caroline, dok je Duke četvrti s pet titula. Više od Kansasa osvojili su još samo Indiana (5) i UConn (4).

Pročitajte više