Tri Hrvata na popisu najboljih braniča strijelaca u 21. stoljeću

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Međunarodna federacija nogometne povijesti i statistike (IFFHS) osnovana je u ožujku 1984. u Leipzigu u Njemačkoj. U IFFHS-u je zastupljeno više od 211 zemalja diljem svijeta, sa svih nogometnih kontinenata. IFFHS kao glavni cilj ima kronološku dokumentaciju svjetskih nogometnih rezultata, podataka i informacija povezanih s nogometom.

IFFHS konstantno izbacuje zanimljive statističke podatke i trivije, a sada su objavili popis najboljih europskih strijelaca među obrambenim igračima u 21. stoljeću. Ukupno je 31 branič zabio 50 ili više golova u ovom stoljeću, a nama je posebno zanimljivo da se na popisu nalaze i tri hrvatska nogometaša.

Sergio Ramos je uvjerljivo na vrhu

Jedan od najboljih braniča u povijesti nogometa, Sergio Ramos, predvodi ovaj popis sa 137 zabijenih pogodaka. Jedini drugi branič koji je u ovom stoljeću zabio više od 100 golova je engleski nogometaš James Tavernier (105 golova) koji igra za Rangerse i poznat je po učinkovitosti iz slobodnih udaraca.

Njih slijede estonski desni bek Markus Jurgenson (85) i sjevernoirski stoper Colin Coates (81). Na petom mjestu se nalazi prvi Hrvat na popisu te ujedno i najbolji među svim umirovljenim nogometašima, bivši kapetan reprezentacije Darijo Srna. On je u svojoj karijeri zabio 79 golova, od čega su 22 bila za reprezentaciju Hrvatske.

Svoje mjesto na popisu najboljih su pronašla još dva Hrvata, od kojih je jedan još uvijek aktivan, a to je Domagoj Vida. On je u karijeri zabio 52 gola, a ove sezone je zabio četiri, što je dvostruko više nego u zadnje dvije sezone skupa. Posljednji od Hrvata na popisu je, pomalo iznenađujuće, Mato Neretljak, koji je zabio dva gola više od Vide, a nalazi se i među samo osam nogometaša na ovom popisu koji su golove zabijali i u 20. stoljeću.

Pročitajte više