NOGOMET

Triput je zabijao Dinamu, natjerao Mamića i tribine u plač. Sad odlazi u mirovinu

Foto: Getty Images/Guliver Image

KLAAS-JAN HUNTELAAR, jedan od najboljih strijelaca na svijetu u posljednjih 15 godina, odlazi u mirovinu. Sjajni Nizozemac nije još službeno izašao s tom obaviješću, ali vijest donosi više nizozemskih medija. Postojala je opcija da još jednom potpiše ugovor sa Schalkeom, ali čini se kako je to propalo.

Ovaj 38-godišnjak je u bogatoj karijeri igrao za PSV, AGOVVV, De Graafschap, Heerenveen, Ajax, Real Madrid, Milan, Schalke i nizozemsku reprezentaciju. U klupskoj karijeri postigao je 367 golova u 665 nastupa, dok je za Oranje dao 42 gola u 76 nastupa.

Huntelaara dobro pamte navijači Dinama, i to iz dvije epizode. Prva, ona bolnija, dogodila se u prosincu 2004. godine. Dinamu je trebala pobjeda protiv Heerenveena u grupnoj fazi Kupa UEFA-e kojom bi osigurao prolazak u europsko proljeće, prvi put nakon 34 godine. Modri su vodili 2:0 golovima Bošnjaka i Pranjića sve do 84. minute, kada je Uğur Yildirim smanjio rezultat. U 89. minuti austrijski sudac Fritz Stuchlik svirao je sumnjivi penal za goste, koji je Huntelaar pretvorio u izjednačenje.

Čitav stadion je utihnuo, a poznata je scena u kojoj Zdravko Mamić plače u kamere nakon utakmice i proklinje "austrijskog zločinca". Dinamo je u idućem kolu izgubio u Stuttgartu i ostao bez proljeća u Europi.

Druga dva Huntelaarova gola Dinamu su navijačima Plavih puno draža. Dinamo je u jesen 2007. godine izgubio kod kuće od Ajaxa 1:0 u play-off rundi za ulazak u Europa ligu. U gostima je golom Modrića stigao do produžetaka, gdje je Mandžukić dvama golovima šokirao Amsterdam Arenu. Huntelaar je pri kraju produžetaka dao dva gola koja domaćinu nisu ništa značila.

Pročitajte više