Tucak: Utakmica Francuske je dokaz onoga o čemu dugo pričam. Nitko nema objašnjenje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA i Francuska u četvrtak u 15:30 po hrvatskom vremenu igrat će polufinalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u vaterpolu, koje se održava u Dohi. Izabranici Ivice Tucka u četvrtfinalu su savladali Srbiju (15:13), dok su Francuzi senzacionalno u dramatičnoj završnici zabili za pobjedu nad favoriziranom Mađarskom (11:10). Drugi polufinalni par čine Španjolska i Italija.

Hrvatska je ulaskom u četvrtfinale već bila ostvarila glavni cilj na ovome turniru, a to je plasman na ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. No Tuckova momčad otišla je i dalje te je čeka nova borba za medalju. Podsjetimo, Hrvatska je u siječnju osvojila srebro na Europskom prvenstvu održanom u Zagrebu i Dubrovniku, i to nakon što ju je u finalu porazila Španjolska.

"Do prije pet-šest godina bilo je nezamislivo voditi pet razlike i izgubiti utakmicu"

"Nema govora o načinu razmišljanja ‘lako ćemo’, niti sam ikada tako razmišljao. Kad igramo protiv Kine ili bilo koga tko je možda na papiru manje jak, uvijek imam sportski respekt. Bit ću slobodan reći da samo glup sportaš može podcijeniti protivnika. Time podcjenjuješ svoj rad, svoje kvalitete i ono što si radio.

To ne dolazi u obzir, pogotovo ne protiv jedne momčadi kao što je Francuska i pogotovo ne u trenutku kada se igra polufinale Svjetskog prvenstva. Svi smo svjesni i znamo po što smo ovamo došli. Znamo da igramo odličan vaterpolo. Vjerujemo u sebe, to je najbitnije.

Pitate li me je li bolje igrati s Francuskom nego Mađarskom, pa bolje je. Ali jesmo li pobijedili utakmicu protiv Francuske? Nismo, i nećemo je pobijediti dok ne završimo. Napravit ćemo, kao i uvijek, detaljnu analizu svega što smo igrali s njima, izvući ćemo momente koje smatram bitnima, pa tako i ovu utakmicu koja je bila gotovo preokrenuta za Mađare. Imali su četiri razlike i promašili peterac.

Međutim, to je i dokaz onoga o čemu pričam već dugo vremena, a nitko još ne zna od nas dati pravi razlog i pravo objašnjenje. Do prije pet-šest godina bilo je nezamislivo voditi pet razlike i izgubiti utakmicu. Da ne govorim u vremenu kad sam ja igrao. To je dodatna draž da je jedna takva reprezentacija ušla među četiri na svijetu", rekao je Tucak.

"Došli smo na korak od raja"

"Kad se sjetim Dubrovnika i dvoboja s Francuskom, to je odigrano perfektno, prije svega obranom. Ali to je prošlost. Neće imati nikakve veze s utakmicom koja nas čeka. I njima je to prilika da možda prvi put uđu u finale, što treba respektirati.

Francuska je sjajna reprezentacija, ali sigurno ih možemo pobijediti. Vjerujem da smo bolji. Imam vjeru u naše momke. Jasno je svakome da će ovo biti strašno teška utakmica. Svi smo umorni, ali došli smo na korak od raja i napravit ćemo sve da napravimo i taj zadnji korak", poručio je Tucak.

"Francuska ima jednog od najboljih igrača na svijetu"

"Prvo, valja znati da Francuska ima jednog od najboljih igrača na svijetu - Thomasa Vernouxa. Mađarima je hladno dao pet komada. Izbušio je sve suparnike i njega je nemoguće čuvati jedan na jedan. Toliko je fizički moćan da je to nemoguće. Da ne spominjem Bodegasa koji je prije desetak godina, kada je Italija postizala vrhunske rezultate, bio njezin prvi centar.

Zatim Crousillat desno, Bouet lijevo, Fontani na golu. To je sjajna reprezentacija. Vernouxa ćemo sigurno udvajati jer njega ne može čuvati jedan čovjek. On igra obranu, napad, ulazi kao drugi centar i sigurno je danas među pet najboljih na svijetu. Vjerujem da će za koju godinu biti rijetko viđena igračka marka u planetarnom pogledu.

Mlad je, potentan, potpuno je posvećen vaterpolu. Zatvorit ćemo ga dupliranjem, nećemo mu dopustiti nikakav prostor. Jasno, to otvara prostor nekim drugim igračima za šut, ali bolje netko drugi nego on", izjavio je Tucak.

Francuska je prvi put u polufinalu Svjetskog prvenstva

Francuskoj je ovo prvi ulazak u polufinale Svjetskog prvenstva. S Hrvatskom nikada nije igrala na SP-ima, ali su te dvije reprezentacije odigrale 22 službene utakmice. Hrvatska je ostvarila 21 pobjedu, a jedini poraz bio je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Pročitajte više