Premiership

Tuchel je dobio momčad po svom ukusu, a Chelsea trenera kakvog je tražio

Foto: EPA

NAKON što je pisao povijest Mainza, donio veliki trofej Borussiji Dortmund i odveo Paris Saint-Germain do toliko željenog finala Lige prvaka, Thomas Tuchel dobio je zadatak da s Chelseajem zaustavi Pepa Guardiolu i Jürgena Kloppa, trenere od kojih je učio.

U ruke je dobio momčad koja mu savršeno odgovara, a Chelsea je dobio trenera kakvog je tražio, onog koji je prošao njemačku školu i koji zna kako izvući najbolje iz skupocjenih pojačanja Tima Wernera i Kaija Havertza.

Tuchel je poznat kao taktički kameleon, trener koji voli mijenjati sustave igre i to radi vrlo uspješno. Za takve ideje potreban mu je širok i kvalitetan roster, a u Chelseaju je prvi put pronašao idealan spoj. Zato bi ova suradnja mogla biti jedna od najboljih u povijesti kluba.

Taktički kameleon

"Thomas Tuchel je sjajan. Nažalost za nas, on je zaista dobar trener. Znam ga dugo i jako ga poštujem. Ova momčad mu je poklon i vjerujem da on gleda tako. To će biti dobro", prokomentirao je novi angažman svojeg sunarodnjaka Jürgen Klopp.

Tuchel inzistira na izgradnji jasnih automatizama u igri koji mu kasnije omogućavaju da mijenja sustave igre, a momčad igra uspješno u visokom intenzitetu.

Chelsea je momčad koja savršeno odgovara takvom treneru i Tuchel nikada nije imao takav roster. Njegovi bivši klubovi Mainz i Borussia Dortmund nikada mu nisu mogli osigurati toliku koncentraciju kvalitete u momčadima, dok Paris Saint-Germain nikada nije imao tako širok i raznovrstan izbor na svakoj poziciji.

Daleko od toga da PSG nije imao sjajnu momčad, ali za trenera poput Tuchela ona nije pružala taktičku fleksibilnost kao ova koju sada ima. Uostalom, Tuchel je u PSG-u, prije svega, imao Neymara i Kyliana Mbappéa iz kojih je morao izvlačiti maksimum i kojima je morao opraštati težnju da nerijetko zapostave kolektiv, dok sada nema zvijezdu kojoj je neophodno takvo prilagođavanje.

Naravno, jedan od ključnih razloga zašto je Chelsea u njemačkim trenerima tražio zamjenu za Franka Lamparda je želja da iz Tima Wernera i Kaija Havertza izvuče najbolje kako bi opravdao 145 milijuna koje je u njih uložio. Međutim, Werner i Havertz neće tražiti pažnju poput Neymara koji traži da mu se sve podredi kako bi se borio za Zlatnu loptu.

Tuchel u Chelseaju ima sjajne igrače, ali nema onog kojem će morati opraštati 15 driblinga po utakmici. To je još jedan plus za njemačkog trenera.

Chelsea je momčad koja mu najbolje odgovara od svih koje je imao

Tuchel je već u debiju na klupi Chelseaja ostavio dubok pečat koji naslućuje što bismo od njega mogli očekivati u budućnosti. Zaigrao je u formaciji 3-4-2-1, a na poziciju desnog bočnog postavio je Calluma Hudson-Odoija koji inače igra na lijevom krilu. Polulijevo iza napadača igrao je Kai Havertz koji je u Chelseaju uglavnom igrao u središnjem dijelu terena. 

Frank Lampard nijednom nije postavio momčad na takav način, ali to nije spriječilo Tuchela da nakon samo jednog treninga unese značajne promjene u debiju.

Tih 0:0 protiv Wolvesa nije bio dobar rezultat, ali Chelsea je već na poluvremenu imao 433 točna pasa, što je klupski rekord u prvom poluvremenu neke ligaške utakmice od 2003. godine, odnosno otkako ugledna Opta vodi ovu statistiku.

Nijemac je već na startu svoje ere u novom klubu pokazao taktičku fleksibilnost po kojoj je prepoznatljiv.

On je, prema pisanju The Athletica, tijekom boravka u Borussiji Dortmund i PSG-u koristio najmanje po pet različitih sustava igre. Za razliku od trenera koji obično imaju jedan sustav koji izrazito preferiraju, Tuchel je trener koji se prilagođava rosteru. 

Primjerice, s Dortmundom je 24 utakmice počeo u sustavu 4-2-3-1, dok je u PSG-u najviše koristio formaciju 4-3-3 s kojom je počeo 26 utakmica.

Druga najčešće korištena formacija u Dortmundu bila je 4-1-4-1, dok je u PSG-u to bila formacija 4-4-2.

Činjenica da se ne podudaraju nijedna od dvije najčešće korištene formacije u Dortmundu i PSG-u dovoljno govori o Tuchelovu načinu rada. Česte taktičke promjene nekada su odraz nedostatka ideje kod određenog trenera, ali on na treninzima ide u najsitnije detalje uz koje gradi određene automatizme u igri i tako priprema momčad da na potpuno drugačiji način shvaća ulogu na terenu..

"Njegovi treninzi bili su teži od utakmica"

Nekada je fokus na formiranju trokuta na određenom dijelu terena, u određenim situacijama cilj je napraviti romb, a nekada kvadrat, kao protiv Wolvesa kada su ga tvorili Mateo Kovačić, Jorginho, Hakim Ziyech i Havertz.

Kada igrači nauče igrati na takav način, onda im nije problem iz utakmice u utakmicu mijenjati sustav ili tijekom jedne utakmice igrati u različitim sustavima.

"Njegovi treninzi su psihički bili toliko zahtjevni da su utakmice bile poput regeneracije", kazao je svojedobno Andreas Ivanschitz kojeg je Tuchel trenirao u Mainzu.

Za Chelsea je dobro što su Havertz i Werner već naviknuli na sličan sustav rada igrajući u Bundesligi u kojoj treneri vole mijenjati formacije. Zato je londonski klub, osim Tuchela, pregovarao s drugim njemačkim stručnjacima poput Ralfa Rangnicka i Juliana Nagelsmanna.

Tuchel je taktičku genijalnost gradio prateći rad Jürgena Kloppa i Pepa Guardiole. Od obojice je puno naučio, a više je naklonjen španjolskom stručnjaku koji također najveću pažnju posvećuje dominaciji kroz posjed lopte.

Ova dva trenera obilježila su Tuchelov trenerski put jer je u Mainz i Dortmund dolazio kao zamjena za Kloppa, a Guardiolin rad je izučavao.

"Sve o ovoj igri sam učio gledajući Guardiolinu Barcelonu", kazao je Tuchel.

Marljivim radom ovaj stručnjak je došao na razinu na kojoj ga Chelsea vidi kao trenera koji može zaustaviti Guardiolin Manchester City i Kloppov Liverpool.

Tuchel je u svakom klubu pokazao da može donijeti rezultat. S Mainzom je dva puta izborio plasman na europsku scenu, a ogromnu pažnju na sebe je skrenuo u sezoni 2010./11., kada je u prvih sedam kola Bundeslige ostvario sedam pobjeda, među kojima i protiv Bayerna u Münchenu.

Dokazao je da zna praviti velike rezultate, ali svaki put se rastao zbog neslaganja s čelnicima klubova

Taj je klub napustio na ljeto 2014. godine prije isteka ugovora jer mu je smetalo što mu čelnici nisu mogli pojačati momčad.

"Nisam ponovo mogao izmisliti nešto novo", kazao je pri odlasku iz kluba.

Dortmund od sezone 2012./13. nijednom nije osvojio Bundesligu, a jedini DFB-Pokal donio mu je upravo Tuchel 2017. godine. Ipak, s klubom se nakon osvojenog kupa rastao, ponovno zbog neslaganja s upravom, u ovom slučaju s izvršnim direktorom Hans-Joachimom Watzkeom.

PSG je odveo do povijesnog finala Lige prvaka u kojem ga je zaustavio Bayern (1:0), ali razišao se s klubom u prosincu nakon što je svojom izjavom razljutio čelnike. Ranije je imao neslaganja s direktorom kluba Leonardom, ali jedna izjava mu je presudila.

"U ovih šest mjeseci iskreno sam se pitao: Jesam li trener ili sportski političar, ministar sporta? Gdje je moja uloga kao trenera u ovakvom klubu? Ponekad je posao izazovan jer na PSG utječe puno stvari koje nisu u interesu momčadi. Ja volim nogomet, a u ovom klubu ne radi se uvijek o nogometu. Tužan sam i jer se moji uspjesi ne cijene", rekao je Tuchel krajem prosinca, nakon pobjede protiv Strasbourga (4:0), i time nesvjesno okončao svoj boravak u klubu.

Chelsea mu može biti posao karijere jer ispunjava sve ono što bi taktički genijalac poput njega želio imati. Presudna bi mogla biti njegova reakcija ako mu klub proda određenog igrača ili ako mu ne dovede željeno pojačanje. Tuchel je dokazao da može donijeti povijesni rezultat, ali i da može otići nakon takvog uspjeha. Isto je dokazao i Chelsea. Stoga će ova era ovisiti najviše o zbivanjima u uredu, a ne na terenu.

Pročitajte više