Tuđe, a naše: Reprezentacija glavna zvijezda slovenskog turizma

AKO je netko zaslužio mural na čateškom hodniku slavnih, koji je svečano otvoren na dvadeseti rođendan te termalne rivijere, onda je su to hrvatska reprezentacija i njezini skrbnici. Predsjednik HNS-a Vlatko Marković, nazočio je dakako, proslavi u Čatežu, u društvu Nikole Jurčevića, glasnogovornika Davora Gavrana, slovenskog košarkaša Matjaža Smodiša i još jedne promotorice slovenskog turizma - Severine. Prigodom okrugle obljetnice, u Čatežu je otvoren hodnik slavnih, koji povezuje dva hotela, a čiji su zidovi ukrašeni velikim fotografijama hrvatskih reprezentativaca Modrića, Mandžukića, Kranjčara, Robija Kovača... Presidente i Jurčević imali su čast da se prvi potpišu pod Modrićevu fotografiju.

"Hrvatskom nogometnom reprezentacijom uspostavili smo zavidnu suradnju koja je prerasla u druženje sad već i duže od desetljeća. Njihova prepoznatljivost pomogla nam je u dolasku novih gostiju - brojnih sportskih ekipa", oduševljeni su Slovenci.

Kako i ne bi bili, kada im je reprezentacija hrvatske stalni gost od 1996. godine. Prema dealu koji je isposlovao glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić i grubim izračunima koje smo radili još 2009. godine, HNS je Čatežu tada iskrcao 50 tisuća eura. U tome ne vide ništa sporno jer se u Sloveniji osjećaju kao kod kuće. A bageri u Tuhlju, sve i da krenu, ionako bi gradili u slovenskom "dvorištu" jer je slovenska investicija spasila Terme Tuhelj od propadanja.

Vlatko Marković o kampu nije želio govoriti, ali se prisjetio nekih nezaboravnih trenutaka koje je doživio u susjedstvu.

"Od prvog dana dolaska hrvatske reprezentacije u Čatež, tu su velike slike naših igrača, veličine metar i pol. Najviše ih je u restoranu gdje se hranimo i ovo je samo nastavak te tradicije. Evidentna je ljubav između slovenskih domaćina i naših igrača. Potpuno je normalno da su nas pozvali da na današnji dan budemo njihovi počasni gosti. Podsjetit ću vas na jedan moment, kada smo u kvalifikacijama za Euro pobijedili Slovence u Ljubljani 1:0. Oni su ostali bez plasmana, a nas je u Čatežu na stolu dočekala hrvatska zastava i poruka: 'Čestitamo dragi naši.' To se nigdje ne može doživjeti."

Hrvatska će reprezentacija i dalje ostati vjerni gost Čateža, pretpostavljamo?

"U tome je odluku uvijek donosio Izvršni odbor ili eventualno stručni stožer. To pravo im nitko ne može oduzeti. Odbor donosi odluke u 90 posto slučajeva i izbornici bi to trebali prihvatiti. Stvar je jasna, jedni gledaju smo profit, drugi profit i rezultat. To je potpuno normalno."

Pročitajte više