Turci: Trabzonspor otpisao Hrvata kojeg je doveo Bjelica

Foto: Profimedia

HRVATSKI trener Nenad Bjelica sredinom listopada napustio je klupu Trabzonspora, s kojim je u osam ovosezonskih utakmica upisao četiri pobjede i četiri poraza. Naslijedio ga je novi/stari trener tog kluba Abdullah Avci, a s njim je momčad u osam nastupa ostvarila pet pobjeda, dva neriješena rezultata i jedan poraz.

Avci je rezultatski podigao klub nakon Bjelice, koji je u međuvremenu preuzeo Union Berlin, a Fanatik sada piše da trenutni trener planira i velike kadrovske promjene. Turski medij tvrdi da je Avci otpisao Filipa Benkovića, Joaquina Fernandeza, Dimitriosa Kourbelisa, Umuta Bozoka, Strygera Larsena i Enisa Bardhija.

Benković je bio Bjeličin prvotimac. Kod novog trenera dobio je jednu minutu

Hrvatskoj javnosti je među tim igračima najzanimljiviji 26-godišnji Benković. Turski mediji tvrdili su kako je Bjelica ljetos inzistirao na dovođenju hrvatskog stopera na posudbu iz Udinesea. Benković je bio Bjeličin prvotimac i pod njegovim je vodstvom upisao sedam nastupa i jedan pogodak.

Jedan susret propustio je zbog ozljede, dok je nakon dolaska Avcija dobio svega jednu minutu u slavlju protiv Konyaspora (2:1). Prema podacima Transfermarkta, u zadnjoj utakmici s Gaziantepom (3:1) nije bio ni u konkurenciji za nastup, a sve to pokazuje da bi se već u zimskom prijelaznom roku mogao vratiti u Udinese iako mu posudba vrijedi do kraja sezone.

Benković je šesti najskuplji transfer Dinama ikad

Bjelica je Benkovića kratko vodio u Dinamu 2018. On je u ljeto te godine iz Dinama za 14.5 milijuna eura otišao u Leicester, čime je tada bio treći najskuplji izlazni transfer zagrebačkog kluba u povijesti. Skuplji od njega bili su samo Marko Pjaca (30 milijuna eura) i Luka Modrić (22.5 milijuna eura).

Kasnije su ga Dani Olmo (29 milijuna eura), Joško Gvardiol (36.8 milijuna eura) i Josip Šutalo (20.5 milijuna eura) prodajama spustili na šesto mjesto ove tablice, koje je i dalje iznimno respektabilno. Međutim, talentirani branič još nije ispunio potencijal, na što su utjecale i ozljede.

Benković je za Leicester odigrao samo dvije utakmice, nijednu u Premier ligi. Engleski klub ga je slao na posudbe u Celtic, Bristol, Cardiff i Leuven, a onda ga je u siječnju 2022. godine pustio bez odštete u Udinese. Ni tamo se nije nametnuo pa je prošle sezone bio u njemačkom drugoligašu Braunschweigu.

Benkovićev ugovor s Udineseom vrijedi do ljeta 2025., a Transfermarktu mu vrijednost procjenjuje na 2.8 milijuna eura. Podsjetimo, uz Benkovića, Trabzonspor je pod Bjelicom doveo i Mislava Oršića, koji se teško ozlijedio, i Tonija Teklića, prošlosezonskog hit-igrača Varaždina i SuperSport HNL-a. Teklić je u Trabzonsporu upisao svega šest nastupa, odnosno ukupno 161 minutu.

Pročitajte više