"Turska nije spremna za Maksimir i početak kvalifikacija"

Foto: Guliver Image/Getty Images/Index

HRVATSKA nogometna reprezentacija u ponedjeljak će dvobojem s Turskom na praznom Maksimiru otvoriti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

O situaciji u Turskoj i atmosferi u reprezentativnom kampu Fatiha Terima porazgovarali smo s Kadir Onurom Dincerom, dugogodišnjim novinarom tamošnjih sportskih novosti "Millyet".

Gotovo tri mjeseca prošlo je od dvoboja Hrvatske i Turske u Parizu. Je li se nešto i što se promijenilo u odnosu snaga ili ćemo gledati susret vrlo sličan onom u natjecanju po skupinama Europskog prvenstva?

"Promjena ima, uglavnom nekoliko igračkih, ali što se tiče nogometne postavke Fatiha Terima ona je ostala potpuno ista. Turska igra gotovo identičan nogomet i zato mislim da ćemo na Maksimiru gledati utakmicu vrlo sličnu onoj u lipnju. U tom svijetlu, uvjeren sam kako će Hrvatska opet dominirati i biti bolja momčad, pogotovo jer igraju na domaćem terenu. Iako će biti bez publike, i tu je prednost na strani Hrvatske. Sveukupno, Hrvati su ponovo puno bliže pobjedi".

Kada govorite o igračkim promjena u reprezentaciji Turske, možete li biti malo precizniji?

"Radi o važnim promjenama, ali ipak ne toliko velikim da bi drastično promijenili igru Turske. Dakle, kao što vjerojatno znate, za susret otvaranja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Fatih Terim nije pozvao Ardu Turana, Gokhana Gonula, Canera Erkina, Buraka Yilmaza i Selcuka Inana. Riječ je o vrlo kvalitetnim nogometašima koje neće biti lako, ali ne i nemoguće nadomjestiti."

Kako bi onda mogla izgledati udarna jedanaestorka?

"Teško je to prognozirati, puno je bilo promjena, ali rekao bi da je momčad koja je nastupila u prijateljskom ogledu protiv Rusije, vrlo blizu one idealne koja bi se trebala suprotstaviti Hrvatskoj. Dakle, u formaciji 4-3-3, na golu bi trebao biti Babacan, u zadnjoj liniji s desna na lijevo Ozbayrakli, Aziz, Soyuncu i Koybasi. U sredini terena trojac Tufan, Topak i Calhanoglu, a sasvim naprijed Mor, Tosun i Sen."

Koga bi se Hrvati trebali najviše pribojavati?

"Nema sumnje da je to Emre Mor. Riječ je o jednom od najtalentiranijih turskih nogometaša u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovom ofenzivnom veznjaku tek je 18 godina, a igra kao da ima iza sebe stotinu utakmica. Ako se sjećate, Mor je igrao protiv Hrvatske i u onom susretu u Francuskoj. Bio je vrlo dobar i taj nastup donio mu je transfer u Borussiju Dortmund. Uvjeren sam da će se razviti u vrhunskog veznog nogometaša".

Spomenuli ste prijateljski dvoboj protiv Rusije. Kako je izgledala ta generalna proba za Hrvatsku?

"Da vam budem iskren bila je to izrazito dosadna utakmica i jako skromna kvalitetom. Prave šanse mogle su se nabrojati na prste jedne ruke. Za Tursku je bilo važno ne primiti gol ususret velikom izazovu u Zagrebu, i u tome su uspjeli, ali sve drugo bilo je jako loše. Po mom mišljenju, Turska nije spremna za početak kvalifikacija, ali ne vjerujem ni da su Hrvati u strašnoj formi, sezona je tek počela. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se bolje snaći."

Što bi Turke zadovoljilo u Maksimiru?

"Pa svakako bi bili zadovoljni bodom jer je nacionalna momčad u ovom trenutku u jednom procesu tranzicije. Međutim unatoč tome što bi remijem bili i više no zadovoljni, uvjeren sam da Terim u Zagreb ne dolazi igrati bunker i braniti se. On jednostavno nije takav čovjek i to nije njegov trenerski mentalitet."

Kako prognozirate rasplet kvalifikacijske grupe?

"Mislim da ćemo se svi složiti da se radi o izrazito teškoj skupini za sve protivnike. Skupina je bila teška i prije no što je Kosovo dodano, a sada je pogotovo. Iako je klasifikacijski riječ o nižerazrednoj momčadi, ne treba misliti da se radi o nekom Lihtenštajnu, San Marinu ili Gibraltaru. Kosovo ima nekoliko odličnih igrača i bit će neugodan takmac za sve nacionalne selekcije".

Tko je najveći favorit za prvo mjesto?

"Možda ćete se začuditi mom sudu, ali uvjeren sam da je Island za nijansu ispred svih. Naravno ne po nogometnoj kvaliteti, nego sveukupnoj atmosferi koja vlada u državi nakon sjajnih nastupa na Europskom prvenstvu. Nema sumnje da će njihov motiv biti veći no u ostalih reprezentacija i to je nešto o čemu treba voditi računa."

Pročitajte više