Turci pred Hrvatsku: Terim se priprema za Čačića tamo gdje je rasplakao Bilića

Screenshot: Youtube

TURSKA za dva i pol mjeseca nastup na EP-u otvara protiv Hrvatske na Parku prinčeva, a za pet mjeseci na Maksimiru kontra istog protivnika počinje kvalifikacije za SP.

Fatih Terim (62), turski trenerski velikan na trećoj gaži na izborničkoj poziciji reprezentacije njegove zemlje, za treći (i četvrti) veliki dvoboj s Hrvatskom priprema se na mjestu druge najveće pobjede u povijesti turske nacionalne momčadi.
 
Povratak na mjesto sreće: Terim i Turska na Prateru se pripremaju za Hrvatsku 
 
Na bečkom Prateru, gdje je u opjevanom i oplakanom četvrtfinalu EP-a 2008., dok je Bilić slavio pobjedu bez koje je ostao, prekaljeni Imparator (kako Turci zovu legendu) raspoređivao trupe za zadnji juriš, iz kojeg je zabio za izjednačenje i konačno pobjedu na penale protiv Hrvatske za senzacionalni uspjeh, polufinale Eura, što nakon trećeg mjesta na SP-u 2002. ostaje drugi najbolji rezultat Turske na velikim natjecanjima.
 
Ovaj put Turci na Prateru igraju prijateljsku utakmicu s domaćinom Austrijom (20.30 sati), nakon koje im do pariškog obračuna s Hrvatskom na startu Eura ostaje još samo generalka za EP s Engleskom u Manchesteru.
 
Nakon Euro-dvoboja sa Ćirom i Bilićem, sprema se za Čačića
 
Zato je ova bečka utakmica važna ne samo Turskoj, koji će na Ernst Happel stadionu imati podršku oko 10 tisuća navijača, nego i Hrvatskoj. A Tursku je iz ponora do Europskog prvenstva i susreta sa Čačićem, njegovog trećeg dvoboja s Hrvatskom na tom natjecanju, nakon 0:1 protiv Ćire '96 i spomenutog trijumfa kontra Bilića 12 godina kasnije, dramatično vodio Fatih Terim.

Jer kvalifikcije za EP počeo je praktično katastrofalno; porazima od Islanda i Češke, nakon čega je protiv Latvije osvojio samo bod. Iako od ovog Eura tamo nastupa "pola Europe", nakon ovakvog ulaska u kvalifikacije, činilo se da Turskoj i Terimu nema spasa, posebno jer još nije ni bio igrao protiv Nizozemske, friške brončane sa SP-a. 
 
Kako je turski Imparator dramatično izborio Euro?
 
Ipak, do kraja kvalifikacija Terimova Turska nije izgubila nijednu od preostalih sedam utakmica, a sjajnom završnicom, pobjedama nad Nizozemskom, Češkom i Islandom (za koje je najzaslužniji veznjak Selcuk Inan) bez primljenog gola, osigurala je izravni odlazak na EP kao najbolja treća reprezentacija. 
 
Ali, Terimova Turska i dalje je velika nepoznanica, kao i u spomenutim turbulentnim kvalifikacijama, podjednako sposobna očarati i razočarati. Prošlog tjedna u Antalyji je pobijedila Švedsku (bez Zlatana Ibrahimovića) 2:2, a strijelac oba gola bio je Cenk Tosun. Napadač Bešikataša tako je neočekivano postao junak, jer ove sezone je zabio 15 golova, ali kao rezerva Mariju Gomezu, koja dobiva mrvice od minutaže.

Fanatizam, Turan i anarhija
 
Turski fanatizam je toliko istican, ali ostaje činjenica da je ne samo u njihovoj igri, nego i ponašanju zvijezda previše nereda i anarhije, kao i da je njihov jedini igrač visoke klase kapetan i Barcin veznjak Arda Turan.
 
Prvi golman pobjegao iz reprezentacije, efikasnom napadaču otac poginuo u terorističkom napadu
 
Krenimo redom, od golmana; Volkan Demirel, godinama nezamjenjiv na vratima, platio je danak temperamentu i napustio je reprezentaciju nakon skandala prilikom utakmice s Kazahstanom prije dvije godine. Terim ga je zamijenio Volkanom Babacanom. Iako se Demirel zarekao da više neće igrati za Tursku nakon što su njemu, golmanu Fenerbahčea, zviždali navijači Galatasaraya, ispričao se izborniku, koji se sada premišlja treba li ga možda vratiti i tako dodatno "popraviti" atmosferu u reprezentaciji, uzdrmanu na najgori način - pogibijom oca napadača Umuta Buluta u terorističkom napadu u Ankari prije dva tjedna. Zbog prijetnje od napada, prošlog tjedna odgođen je i istanbulski derbi.

Bulut nije u kadru za utakmicu u Beču, kao ni Burak Yilmaz. Najbolji strijelac u kvalifikacijama za Euro tek se privikava na novi klub i kontinent, točnije Beijing Guoan, pa spomenuti Tosun od rezerve u klubu, postaje prva opcija u napadu reprezentacije.
 
Burak Yilmaz se privikava na Kinu, obrana rasklimana
 
Obrana je nepouzdana, jer Terim zbog loše forme za ove priliku otpao je Semih Kaya, a nema ni još jedne donedavne uzdanice, veterana Hakana Balte. Jedini koji u zadnjem redu u zadnje vrijeme raduje izbornika je Fenerov Sener Özbayrakli.

Najjači igrač ostaje im Fatih Terim
 
Turski fanatizam, s puno trke, pritiska te oslanjanje na indivudualne bljeskove zvijezda i dalje im je zaštitni znak. Ali, protiv Austrije, kao i kontra Hrvatske, njihov najjači igrač ostaje Fatih Terim. 
 

Pročitajte više