NBA

Turski NBA igrač kritizirao Kineze zbog Tibeta, oni maknuli njegov klub iz prijenosa

Foto: AP Photo/Nick Wass/Guliver

LJUBITELJI NBA lige u Kini jučer nisu mogli pratiti utakmicu Bostona i New Yorka jer je kineski operater sa svoje web stranice i aplikacije izbrisao stream, sažetke i sve sadržaje Celticsa nakon objave njihova košarkaša na Twitteru.

Turski centar Enes Kanter, poznati borac za ljudska prava, objavio je trominutni video u kojem kritizira Kinu zbog kršenja ljudskih prava u Tibetu i naziva tamošnjeg političara Xi Jinpinga brutalnim diktatorom.

Kineski partner NBA lige Tencent odgovorio je cenzurom svih sadržaja vezanih za klub u kojem Kanter igra.

Zasad su se Kinezi odlučili samo za cenzuru jednoga kluba, nakon što su prošle godine potpuno ugasili sve sadržaje vezane za NBA nakon sličnog incidenta, kada je ondašnji generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey na društvenim mrežama uputio poruku podrške Hong Kongu. Zbog toga je NBA izgubila stotine milijuna dolara sa svog najjačeg međunarodnog tržišta.

Osim što je snimio videoporuku, Kanter je sinoć igrao u posebnim tenisicama s natpisom Free Tibet.

Taj je košarkaš već godinama u sukobu s turskom vladom Recepa Tayyipa Erdogana koju redovito kritizira zbog korupcije i kršenja ljudskih prava, zbog čega je Turska za njim izdala međunarodnu tjeralicu te svojedobno uhitila njegova oca pod optužbom za terorizam.

Pročitajte više