U 12 godina deset Hrvata u dresu PAO-a: Osim Vlaovića i Super Marija svi su promašaji

GRČKI mediji napisali su "epopeju" hrvatskim nogometašima koji su svoj kruh posljednjih četvrt stoljeća zarađivali u dresu Panathinaikosa. Interesantno, čak 10 Hrvata nastupalo je za taj atenski klub u posljednjih 12 godina. Inače, nogometaše su vremenski poredali kao kakve sultane, a dobar broj njih etiketiran je promašajima.

1. Velimir "Prvi" Zajec (1984. - 1988.)

Njegov transfer iz Dinama u Ateni je dočekan kao senzacija. Zajec je kotirao kao jedan od najboljih nogometaša na Balkanu, a Grci su ga jedva čekali vidjeti u akciji. U Panathinaikos je došao kao kapetan Jugoslavije, a u sljedeće četiri godine bio je jedna od najjačih figura grčke lige. Jedino je šteta što mu je karijera prekinuta zbog ozljede u 32. godini, jer složni su oni koji su ga gledali, kako je mogao dati još puno više.

2. Aljoša "Profesor" Asanović (1998. - 2000.)

Asanović je u PAO stigao nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine i sjajnog rezultata hrvatske reprezentacije, koja se u Francuskoj okitila broncom. U prvoj sezoni tada 33-godišnji Asanović nije opravdao očekivanja, međutim u dvije godine u Panathinaikosu odigrao je pedesetak utakmica u svim natjecanjima, zabivši deset golova. Nadimak profesor dobio je zbog naočala koje je nosio izvan terena.

3. Goran "Grozni" Vlaović (2000. - 2004.)

Kada je sa 28 godina napustio dres Valencije i stigao u Atenu, mnogi su smatrali kako će rođeni strijelac poput Vlaovića eksplodirati u grčkoj ligi i kako će napokon ispuniti svoj potencijal. U napadu Panathinaikosa pridružio se Lymberopoulosu i zaista zaigrao kako spada. U četiri godine osvojio je naslov prvaka i grčki Kup, a zabio je 29 ligaških golova u 64 susreta.

4. Danijel "Iskreni" Šarić (2000. - 2003.)

Danijel Šarić stigao je u Atenu u isto vrijeme kada i Vlaović, a trebao je predstavljati pouzdanu zamjenu za Giurkasa Seitaridisa. Šarić nikada nije ispunio svoj potencijal, a ostaje zapamćeno kako je mogao postati heroj u susretu Lige prvaka protiv Barcelone, kada je grčki klub poražen 1:0, tako ispavši iz Europe.

5. Robert "Nedodirljivi" Jarni (2002.)

Robert Jarni je u Grčku došao kao 34-godišnjak, a u dresu Panathinaikosa odigrao je svega pet ligaških utakmica. Gotovo da taj veliki nogometaš nije ni ostavio traga u klubu.



6. Silvio "Lažno srebro" Marić (2003. - 2005.)

Igrač je to sjajnih tehničkih mogućnosti i mnogih drugih nogometnih vrijednosti, međutim i igrač koji ima staklena koljena koja su ga koštala karijere. 2004. godine uzeo je dvostruku krunu s PAO-om, međutim ostao je nedorečen. Svi su od njega očekivali puno više. U dresu Panathinaikosa odigrao je 33 ligaške utakmice, zabio je tek dva gola.

7. Srđan "Glava Hajduka" Andrić ( 2004. - 2007. )

2004. godine tadašnji sportski direktor Atenjana Velimir Zajec doveo je u klub igrača koji je trebao biti nasljednik velikog Angelosa Basinasa, kada ovaj jednom ode u mirovinu. Međutim Andrić nikada nije ispunio očekivanja. Centralni veznjak odigrao je tek 25 ligaških utakmica u tri sezone, nakon čega se vratio u Hajduk.

8. Igor "Europski prvak" Bišćan (2005. - 2007.)


U ljeto 2005. godine Panathinaikos je doveo pouzdanog stopera Liverpoola, koji je nekoliko mjeseci prije osvojio Ligu prvaka. Bišćan je u dvije sezone odigrao 47 ligaških utakmica, dodavši tri gola, međutim opet je ostao osjećaj kako Igor nije bio ni blizu svojih najboljih partija.

9. Ante "Anti Fyssas" Šerić (2005. - 2008.)

Ante Šerić je u Atenu stigao kao dugogodišnja opcija za lijevu stranu, istina i odigrao je preko 60 utakmica za Panathinaikos, međutim ni jedan kroničar PAO-a ne sjeća se niti jedne jedine dobre utakmice koju je odigrao.

10. Mario "Super Mario" Galinović (2004. - 2010.)

Jedan od najpodcjenjenijih hrvatskih vratara godinama je bio jedan od najboljih igrača Panathinaikosa što se tiče domaćih, ali i što se tiče europskih utakmica. Galinović je sjajno naslijedio legendarnog Nikopolidisa i zauzeo svoje mjesto među najuspješnijim Hrvatima u dresu ovog grčkog kluba.


11. Ante "zamalo novi Varzycha" Rukavina (2008.- 2010.)

Posljednji u nizu hrvatskih nogometaša koji su stigli u Panathinaikos bio je napadač Hajduka Ante Rukavina. U klubu su ga predstavljali kao novog Warzychu, međutim mladi napadač nikada nije pronašao svoje mjesto u momčadi. Nikada se nije uspio priviknuti na zahtjeve profesionalnog nogometa, ostali su mu nekako strani.

Pročitajte više