Sin božanstva se vraća u Barcelonu

Foto: Guliver Image/Getty Images

JORDI CRUIJFF bio je dobar igrač. No nikad se nije uspio otarasiti sjene slavnog prezimena. Čudesna karijera čuvenog oca, jednog od najvećih nogometaša ikad, umnogome mu je sputavala nogometni razvoj. Ukratko, Jordi je bio žrtva prevelikih očekivanja, posebice u Kataloniji gdje je njegov otac imao status božanstva.
 
Rodio se u Barceloni 1974., iste godine kad je Johan Blaugrani donio povijesni naslov. Da pokaže privrženost sredini u koju je došao, Johan je sinu dao katalonsko ime Jordi. U vrijeme Francove diktature taj čin velikog Cruijffa u Kataloniji mu je donio mitski status, a Jordiju na neki način i golem teret.
 

Cruijff mlađi imao je finu, korektnu karijeru. Igrao je za Barcu, bio je član Manchester Uniteda, u dresu Alavesa igrao je 2001. slavno finale Kupa UEFA protiv Liverpoola (4:5). Devet puta odjenuo je dres Nizozemske.
 
Nakon kraja igračke karijere ostao je u nogometu i na teži je način sam sebi gradio put. Od Malte do Izraela. Trenutačno je sportski direktor Maccabija iz Tel Aviva, s kojim je osvojio tri prvenstva i kup.
 
U Barceloni su potvrdili da bi jako voljeli da se Jordi već na ljeto vrati kući i da na Camp Nouu preuzme ulogu koju obnaša u Izraelu. Za početak, a plan je da potom u ruke dobije B momčad Barcelone, a bude li uspješan onda i prvu ekipu.
 
Jordi je više puta kazao kako mu je želja vratiti se u Barcelonu jer mu je ona na neki način sudbina, a nikad nije odustao ni od sna da poput svog oca jednom sjedne i na klupu kultnog kluba.
 

Pročitajte više