dinamo

U Dinamovoj firmi za prodaju pića radi brat Krešimira Antolića. Evo što on kaže na to

Foto: Pixsell

UDRUGA "Dinamo to smo mi" objavila je danas na svojim stranicama priopćenje u kojem osuđuje, kako tvrdi, "nepotizam Krešimira Antolića" čiji brat Tomislav je imenovan direktorom tvrtke u vlasništvu kluba.

Dinamo je do srpnja prošle godine u koncesiju stavljao kućice i kioske ispod tribina na kojima su se prodavali hrana i piće. Klub je potom odlučio da će sam prodavati te artikle na utakmicama te je u srpnju 2020. osnovao tvrtku Plavi korner d.o.o. koja je osnovana za djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane.

Za direktora tvrtke imenovan je Tomislav Antolić, brat Krešimira Antolića koji je član klupske Uprave i trenutačno prvi operativac kluba. Tomislav Antolić je do tad bio kuhar i voditelj klupskog restorana.

"Pozivamo članove Izvršnog odbora i Skupštine Dinama da preispitaju odluku od školskom primjeru nepotizma koji je omogućio da za direktora tvrtke Plavi korner koju je osnovao klub stavi člana Uprave Dinama Krešimira Antolića, Tomislava Antolića. Mi kao članovi kluba znat ćemo se postaviti da zaštitimo interes kluba, a ozbiljnost te najave vidi se u samim dosadašnjim potezima, od prijava nadležnim tijelima do priprema pravnih postupaka i traženja odštetu. Povijest se ne smije ponavljati, već je krajnje vrijeme da se zaokrene smjer upravljanja Dinamom i omogući članovima da izaberu legalne predstavnike u tijelu kluba koji neće koristiti priliku da zbrinu obitelj i da njihov 'sin radi što ja hoću Dinamu'. Ili sada po novome nečiji brat čije kulinarske sposobnosti (u koje smo se na prošlom adventu uvjerili) ne možemo uspoređivati s kuhanjem afera u Dinamu", stoji u priopćenje udruge "Dinamo to smo mi"

Nema sukoba interesa

Za komentar na te tvrdnje pitali smo Krešimira Antolića.

"On je prije radio u jednoj catering tvrtki u kojoj je imao iste uvjete kao i u Dinamu. Zaposlen je na temelju svojeg iskustva, a prigodom zapošljavanja i imenovanjem njega za direktora Plavog kornera ja sam se kao član Uprave izuzeo od odlučivanja. U svojoj ingerenciji kao član klupske Uprave nemam nadzor nad poslovanjem te tvrtke. Da me sad pitate koja je bilanca Plavoga kornera, ja vam ne bih znao reći", kazao nam je Antolić i nastavio:

"Sukob interesa je naziv za situacije u kojima pojedinac koji obavlja određenu javnu funkciju ili djelatnost dolazi u priliku da svojom odlukom ili drugim djelovanjem pogoduje sebi ili sebi bliskim osobama, društvenim skupinama i organizacijama, a nauštrb interesa javnosti ili osoba koje su mu dale povjerenje. 'Sukob' se odnosi na sukob između osobnog interesa na jednoj i javnog interesa na drugoj strani. U civiliziranim državama se smatra kako u takvim slučajevima postoji preveliki rizik da će privatni interes prevagnuti nad javnim, odnosno da će doći do korupcije. Nepotizam je termin kojim se označava popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite obitelji ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili osobne sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu, smatram da ovo nije niti nepotizam. Naime, u poslovnu organizaciju koja nije javna ili državna služba, javno ili državno poduzeće, na primarno radno mjesto kuhara odnosno voditelja klupske kantine zaposlen je brat člana Uprave i to na temelju njegovog radnog iskustva upravo na tim poslovima i u situaciji kada nisam sudjelovao niti u razgovorima s njime niti u potpisivanju Ugovora o radu. Zbog svega toga kao i zbog toga da u činjenici postojanja Plavog kornera kao i u biti njegovog poslovanja ne postoji naš privatni interes, ovo nije ni sukob interesa niti nepotizam".

Antolić je dodao da je njegov brat još uvijek zaposlenik Dinama kao kuhar i voditelj klupskog restorana, a osoba ovlaštena za zastupanje Plavoga kornera je slijedom te radne pozicije i bez naknade.

Pročitajte više