U dramatičnom finišu Cibona svladala Zadar i praktički osigurala jedinicu prije doigravanja

VUKOVI su u Draženovu doma sa 71:69 svladali košarkaše Zadra i tako osigurali prvo mjesto prije doigravanja. Bila je to vrlo dobra i borbena utakmica u kojoj su se gosti uspjeli vratiti nakon minusa od 14 koševa, no ipak nisu imali snage u dramatičnoj završnici. Imao je Zadar zadnji napad pri plus dva za Vukove, ali je Vlademier Boisa izgubio loptu.

Najučinkovitiji u redovima Cibone bio je Alan Anderson sa 15 poena. No, treba napomenuti da se Amerikanac u posljednjoj četvrtini sukobio s Markom Carem nakon čega su oba igrača zaradila tehnički prekršaj i time preselila na klupu zbog pet osobnih. Kod Zadrana najraspoloženiji je bio Damir Rančić s 24 koša, a od toga je ubacio  šest trica. Ovo je peti susret ova dva kluba u ovoj sezoni i prva pobjeda Cibone nad najvećim rivalom u prvenstvu. Zadar je dosad slavio tri puta, dva puta u NLB ligi i jednom u domaćem prvenstvu, dok su Zagrepčanini bili uspješniji u Kupu.

Neriješeno nakon prvih deset minuta

Da će to biti relativno otvorena i neizvjesna utakmica  pokazale se prve minute susreta, kada je  Prince odmah ubacio pet, a Ružić četiri koša. Vukovi preko Homana dolaze do 10:5, ali se Zadrani vraćaju na krilima Boya i Ružića. Imali su gosti priliku i povesti, no Car je promašio otvoreni šut. Nakon što su ušli Calloway i Prkačin Cibosi odlaze na sedam razlike, 21:14.

Ne posustaje ni Zadar te nakon dvije trice Rančića dolazi do prvog vodstva, 22:21. Cibosi u zadnjem napadu pogađaju samo jedno slobodno za 22:22 nakon prvih deset minuta.

Cibonina agresivna obrana slomila Zadar u drugom dijelu

Cibona je u nastavak krenula puno agresivnije u obrani, što im se itekako isplatilo. Zadrani nisu imali odgovor pa su u prvih sedam minuta druge četvrtine doživjeli potpuni blackout. Cibosi tijekom tog perioda rade seriju od 14:0 i dolaze na 36:22.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da su Zadrani prvi koš u drugoj četvrtini zabili nakon gotovo sedam minuta, i to ne iz igre, već iz slobodnog bacanja Gečevskog. Međutim, do kraja poluvremena Zadar je ipak došao do zraka i ponajviše zahvaljujući tricama Cara i Rančića dolazi do 39:31. Cibosi odgovaraju košem Andrića i na poluvrijeme se odlazi rezultatom 41:31.

Cibona treću dionicu završila sa plus sedam

Treće četvrtina je bila dosta izjednačena i bez nekim velikih šokova, a na kraju je završila sa plus sedam za Cibonu 55:48. Međutim u drugoj polovici zadnje četvrtine vidjeli smo pravu dramu. Zadar se diže i nakon trice Boisa dolaze na samo minus pet.

Rančić je nakon toga iz drugog pokušaja precizan za tri i 3.45 minute do kraja na semaforu je stalo 65:63. Cibona nije iskoristila sljedeći napad, a Rančić pogađa jedno slobodno bacanje za minus 1. Anderson uzvraća na drugoj strani, ali Ružić tricom izjednačava na 67:67.

Boisa izgubio loptu u zadnjem napadu

Boisa promašuje polaganja, a Anderson zabija za 71:67. Andrić u sljedećem napadu skida polaganje Ružica, a suci ne sviraju silaznu putanju, koji su gosti žestoko tražili. Nakon toga uslijedilo je sukob Anderson i Cara zbog čega su obojica završila na klupi.

Homan nakon toga promašuje oba slobodna, a Zadar smanjuje na 71:69. Cibona gubi loptu i time gostima pruža priliku za povratak u utakmicu i veliku dramu u Draženovu domu. Zadar osam sekundi prije kraja ima minus dva i napad. Međutim Boisa krivo dodaje loptu i Cibona može slaviti.

Marko Pavić
Foto: Index, Siniša Sunara (Cropix)

Pročitajte više