U nogomet stiže anti-Martinez pravilo

Foto: EPA

EMILIANO MARTINEZ je bio jedna od najvećih zvijezda Svjetskog prvenstva u Kataru prošle godine. Nije pretjerano reći da Argentina vjerojatno ne bi osvojila turnir da nije bilo Martineza. U produžetku finala je obranio udarac francuskog krilnog napadača Randala Kolo-Muanija i odveo Argentinu u raspucavanje penala, a i tamo je bio ključan.

Radio je Martinez sve što je mogao da zaustavi pucače francuske reprezentacije, a koristio se i metodama koje nisu zabranjene, ali nisu u duhu fair-playa. U jednom trenutku je dobio i žuti karton jer je provocirao protivnike, bacao lopte dalje od izvođača i intenzivno slavio svaku obranu.

Psiholog najavio promjene

Nogometni psiholog Geir Jordet je na Twitteru podijelio objavu kojom je dao navijestiti da bi se uskoro u nogometu mogli povući potezi u najvišim nogometnim tijelima da se ovakvo ponašanje vratara spriječi.

"Emi Martinez je jak u mentalnim igricama. Nepredvidljiv je i proračunat. On je nogometni Machiavelli koji je motivirao da ga kopiraju, ali i da smišljaju načine kako da mu kontriraju. Zanima me kako će nogomet reagirati na ovo", napisao je Jordet u zaključku objave.

Stiže novo pravilo

I sada je došlo vrijeme da se u nogomet uvede anti-Martinez pravilo. Barem tako tvrdi španjolska Marca koja donosi vijest da će uskoro FIFA i UEFA uvesti pravilo kojim će se zabraniti vratarima da ometaju izvođače.

Kako piše španjolski list, bit će zabranjeno namjerno odgađanje izvođenja penala te dodirivanje vratnica, grede ili mreže. Ovo pravilo bit će uvedeno tijekom sljedeće sezone u sva nogometna natjecanja.

Pročitajte više