U Osijek je bez plana bačena hrpa novca. Samo da vlasnici sad ne odustanu

HAJDUK je na Gradskom vrtu pobijedio Osijek 2:1 i plasirao se u polufinale SuperSport Hrvatskog kupa. Luka Vušković postigao je pogodak za splitski sastav u prvom poluvremenu. Filip Krovinović povećao je prednost u nastavku, a jedini pogodak Osječana postigao je Filip Živković u završnici utakmice. Komentar utakmice za Index je dao bivši napadač Osijeka i Dinama Goran Ljubojević. 

Obje ekipe su igrale u formaciji 4-2-3-1, ali je Osijek, pretpostavljam, očekujući tri igrača u zadnjoj liniji Hajduka, stavio Lovrića desno, a Jurčevića lijevo da iskoriste prostore po bokovima. Kada je vidio da Hajduk igra s četiri igrača iza, Poms im je trebao odmah zamijeniti mjesta, da kontra nogom ulaze u sredinu i otvaraju prostore za Osijekove bekove. Napravio je to tek oko 70. minute, ali bilo je to puno prekasno.

Hajduk je bio bolja momčad, puno sigurniji u defenzivi, nisu bez veze izlazili u visoki presing kao protiv Dinama zbog čega su im se bile otvarale rupe među linijama. Stajali su plitko i usko te tako onemogućili Osijeku lagani ulazak u svoju zadnju trećinu.

Hajduk ima nešto što Osijek nema, a to je Livaja 

Hajduk je stvorio i puno više prilika od Osijeka, dok je Osijeku u nekoliko situacija falio bolji pregled igre i zadnji pas prema slobodnom igraču u prilici za gol. Ono što Hajduk ima s Livajom u momčadi je iznimna situacijska inteligencija zbog koje skoro svaki put, kada je u posjedu lopte, bira najbolje i najkvalitetnije rješenje za svoju momčad.

Tu kvalitetu je Osijek izgubio odlaskom Kleinheislera i muči se sa stvaranjem prilika i zabijanjem pogodaka. Teško je nadomjestiti njegovu igru i njegove golove kojih je, zajedno s odličnim Beljom, zabio 14 u prvenstvu za Osijek.

Krovinović na desetki ili polušpici je dobar potez trenera Leke. On i Livaja kada su bliže puno bolje surađuju jer po meni jedini u Hajduku razumiju nogomet na nekoj višoj razini. Poms je pokušao u zadnjem dijelu utakmice, ubacivanjem Živkovića umjesto Lovrića i guranjem Žapera u sredinu, promijeniti tijek utakmice, što je na kratko i uspio. Na kraju ipak zaslužena pobjeda Hajduka.

Osijek je brod koji nema zacrtani kurs

Osijek je svakako u krizi rezultata, ali i igre. Loša sportska politika dovođenja velike količine prosječnih igrača posljednjih nekoliko godina, umjesto da se odabralo jednog do dva top igrača koji bi činili razliku na terenu, a ostatak kadra da se popunjavao igračima iz kvalitetne osječke škole nogometa.

Žao mi je kada vidim koliko je novca u Osijeku uzalud potrošeno bez vizije i dugoročnih planova. Osijek je trenutačno brod koji nema zacrtani kurs. Nadam se da vlasnici neće dići ruke od svega i da ćemo izgradnjom novog stadiona svi mi koji volimo klub, uz naravno ljude koji ga vode, dobiti novi elan i naći ispravan smjer u kojem klub treba ići.

Pročitajte više