Esport

U ovim se esportovima u 2018. moglo osvojiti najviše novca

Foto: Valve

ESPORT industrija, kao i nagradni fondovi, nastavila je rasti i u 2018. godini. U 10 najbogatijih esportova podijeljeno je više od 130 milijuna dolara, odnosno oko 845 milijuna kuna. Očekivano, na prvom mjestu je ponovno Dota 2 zahvaljujući The Internationalu, koji je najvredniji esport turnir na svijetu. Drugo mjesto zauzeo je Counter-Strike: Global Offensive, a treće Fortnite. 

>Završilo je PUBG prvenstvo Hrvatske na koje se prijavilo više od 1000 igrača

Podaci statističke stranice Esports Earnings omogućavaju nam da otprilike izračunamo koliko se novca podijelilo prošle godine na esport turnirima i u kojim igrama, iako te podatke treba uzimati s dozom zadrške. U esportu ne postoji jedinstven sustav natjecanja pa igre s bogatijim nagradnim fondovima ne moraju nužno biti i popularnije. 

Izvrstan su primjer Dota 2 i League of Legends, igre istog žanra s potpuno različitim sustavima natjecanja. Valve je od prošle godine uveo Dota Pro Circuit kroz koji se timovi natječu na bogatim turnirima i tako osvajaju bodove koji vode na The International, turnir koji je ove godine imao nagradni fond od 25,5 milijuna dolara. League of Legends ima regionalni sustav natjecanja s nekoliko internacionalnih turnira, a najveći je League of Legends World Championship s višestruko manjim nagradnim fondom od ranije spomenutog The Internationala. Međutim, u američkom League of Legends Championship Seriesu i League of Legends European Championshipu timovi su partneri lige i njihovo mjesto je zagarantirano bez obzira na rezultat. Prihodi se također dijele između svih timova u ligi. Takav sustav esport kompanijama pruža sigurnost i stabilnost, ali prihodi od nagradnih fondova su zato manji. 

1. Dota 2 (41,3 milijuna dolara)

Najbogatiji esport je Dota 2 s ukupnim nagradnim fondom na svim turnirima od 41,3 milijuna dolara. Više od pola otpada na The International, ali održano je i devet turnira s minimalnim nagradnim fondom od milijun dolara, odnosno major turnira. The International financiraju i sami igrači i zajednice igrača kupovinom digitalnih dobara u igri, a postotak svake prodaje ide u nagradni fond za turnir. Sličan sustav počeo je uvoditi i Riot Games za League of Legends World Championship. 

Tim OG koji je pobijedio na spomenutom The Internationalu, osvojio je 11,2 milijuna dolara. 

Foto: Valve

2. CS:GO (22,5 milijuna dolara)

Drugi najbogatiji esport je Counter-Strike: Global Offensive s 22,5 milijuna dolara. CS:GO nema jasno uređen sustav natjecanja, ali to omogućava praktički svakome da organizira veliki turnir. Ukupnom nagradnom fondu najviše je pridonio WESG, na kojem je u muškoj i ženskoj kategoriji podijeljeno više od 1,6 milijuna dolara. Vidjeli smo i dva major turnira ove godine, ali i vrlo kompetitivan ostatak sezone. Ukupni nagradni fond u CS:GO se već drugu godinu zaredom povećava za tri milijuna dolara u odnosu na godinu prije. 

Danski Astralis daleko je najbolja CS:GO ekipa ove godine. Na 10 turnira osvojili su oko 3,5 milijuna dolara, uključujući Intel Grand Slam. Spomenuti WESG osvojio je Fnatic.

Screenshot: YouTube

3. Fortnite (20 milijuna dolara)

Na trećem mjestu se našao Fortnite. Epic Games je za sezonu 2018./2019. najavio ukupni nagradni fond od 100 milijuna dolara, a u prvom dijelu sezone podijeljeno je 20 milijuna. U usporedbi s drugim igrama, Fortnite Battle Royale je još mlada igra te još mlađi esport, a ispuni li Epic Games obećanje, dogodine bi se trebao naći na prvom mjestu u ovoj kategoriji. Epic Games se također odlučio za drugačiji sustav natjecanja u kojem je značajno manje elitizma pa često i manje poznati igrači, streameri ili poluamateri naprave velik rezultat.

Foto:Epic Games/ESPN

4. League of Legends (14,1 milijun dolara)

League of Legends je zauzeo četvrto mjesto. Iako je nagradni fond bio povećan za dva milijuna dolara u odnosu na prošlu godinu, s tek nešto manje od 15 milijuna dolara popularni LoL u tom segmentu kaska za drugim igrama. Međutim, kao što smo već spomenuli, Riot Games svojim sustavom natjecanja pokušava raditi na stabilnosti i održivosti, što će postići dugogodišnjim planom, a ne samo ubrizgavanjem milijuna dolara u nagradne fondove za turnire. 

League of Legends World Championship osvojio je kineski Invictus Gaming, a u prijenos finala protiv Fnatica uključilo se tek nešto manje od 100 milijuna ljudi. 

Foto: Riot Games

5. PUBG (6,7 milijuna dolara)

Peto mjesto pripalo je PlayerUnknown's Battlegrounds, drugoj hit battle royale igri. S nešto više od 6,7 milijuna dolara u nagradnim fondovima, PUBG se jedva ubacio na peto mjesto ispred Overwatcha. Ono najbolje od ovog esporta tek bismo trebali vidjeti s daljnjim optimizacijama igre i kvalitetnijim sustavom natjecanja. PUBG je sada dostupan na svim platformama, nova mapa privukla je dio igrača koji su prestali igrati igru i zasad se čini da stvari idu nabolje. Ulazak među pet esportova s najbogatijim nagradnim fondovima u 2018. velik je uspjeh, pogotovo kada usporedimo Bluehole s, primjerice, Activision Blizzardom. 

PUBG Global Invitattional 2018 FPP osvojili su Oh My God, što im je donijelo 430 tisuća dolara, a u kategoriji iz trećeg lica slavio je korejski Gen.G Gold. 

Screenshot: YouTube

Activision Blizzard

Zanimljivo je da Activision Blizzard nema nijednu igru među prvih pet, ali zato se njihovi naslovi nalaze od petog do desetog mjesta. Heroes of the Storm, za koji će Blizzard polako usporiti podršku te je ugasio Global Championship, najveće natjecanje tog esporta, zauzeo je sedmo mjesto. Zatim slijede Hearthstone, StarCraft II i Call of Duty: WWII. 

Battle royale igre obilježile godinu

Ovu ćemo godinu pamtiti po snažnom ulasku battle royale igara u esport, a taj trend bi se trebao nastaviti i u 2019. Neke kompanije već su predstavile višegodišnji plan za razvoj esporta, kao što je to učinio Riot Games za League of Legends. Valve je, pak, prilagodio Dota Pro Circuit i dalje traži najbolji način za organizaciju esport sezone. CS:GO je sada potpuno besplatan, što bi igri moglo donijeti određenu sigurnost i perspektivu, a već početkom godine u poljskim Katowicama očekuje nas idući major. Teško je zamisliti da će se neka nova igra probiti među pet s najbogatijim nagradnim fondovima, ali sigurno nas očekuje promjena mjesta u tom poretku. 

Pročitajte više