SERIE A

U sjeni brutalnog Haalanda rađa se čudo na koje se čeka od Maradoninog doba

Foto: Profimedia/Wikipedia/Index

NAPOLI je ostao u sjeni brutalnog Erlinga Haalanda i Manchester Cityja. Da nema nenormalnog učinka norveškog golgetera (19 golova u 12 utakmica) i Pepovog stroja, danas bi glavna i najzvučnija nogometna tema bio sastav Luciana Spallettija, koji je u utorak Ajax u Amsterdamu demolirao 6:1. 

Rezultati i igre talijanske momčadi su iznad svih očekivanja. U ono što Napoli radi na terenu lako se zaljubiti. Taj klub ima sedam pobjeda i dva remija u Serie A i Ligi prvaka i pritom igra nogomet koji vas veže za TV ekran. Želite još, još i još. Zbog toga je euforija na jugu Italije sve jača i za nju postoje uvjerljivi razlozi.

Moćan nogomet koji guši protivnika

Napoli je fizički izrazito moćna momčad, koja je prošla kvalitetne pripreme, o kojima ćemo u nastavku teksta. Sugerira to podatak da protivniku po utakmici u prosjeku dozvoli jedva jednu šansu. Uz prosječan posjed lopte od 58 posto po utakmici i 18 udaraca kroz 90 minuta ovaj sastav sposoban se na terenu nametnuti bilo kome. Sve to radi visokim tempom.

Nitko ovo nije očekivao. Uoči sezone Spalletti je ostao bez važnih igrača poput Kalidoua Koulibalyja, Fabiana Ruiza, Driesa Mertensa, Lorenza Insignea i Davida Ospine, a već neko vrijeme ne može računati na najboljeg napadača Victora Osimhena.

Napoli je vrhunski reagirao na tržištu, predvođen vjerojatno i najboljim sportskim direktorom u Italiji, Cristianom Giuntolijem. On važi za djelatnika koji tržište poznaje u najsitniji pedalj, a za razliku od mnogih kolega u Italiji, puno kvalitetnije prati prilike izvan domovine.

Briljantan prijelazni rok

Partenopei su ovoga ljeta potrošili 191 milijun eura, a zaradili 210 milijuna. Vođa obrane Kalidou Koulibaly (31) otišao je u Chelsea za 31 milijun eura. Njega je zamijenio Kim Min-Jae (25), koji je Fenerbahceu plaćen 18 milijuna eura.

Odlazak dugogodišnjeg lidera svlačionice u ovom se trenutku uopće ne osjeti. Kim, koji je do jučer igrao u turskoj ligi, u tandemu s bivšim dinamovcem Amirom Rrahmanijem (28) djeluje čvrsto i uigrano.

Klub je ovog ljeta ostao i bez svog kapetana. Lorenzo Insigne (31) po isteku ugovora otišao je u kanadski Toronto. Njega je i više nego kvalitetno nadomjestio senzacionalni Gruzijac Kviča Kvaratškelia (21), koji je iz Dinamo Batumija stigao za deset milijuna eura. O Kvaradoni smo već pisali. Riječ je o tipu nogometaša koji Napolijevim fanovima daje za pravo maštati o reprizi Maradoninog doba.

Talijanski ofenzivac Giacomo Raspadori doveden je na posudbu iz Sassuola za pet milijuna eura, a uz njega je napad osvježio i Tudorov miljenik Giovanni Simeone (27). Posudba argentinskog napadača Veroni je plaćena 3.5 milijuna eura. Cholov sin već je zabio Liverpoolu i Ajaxu u Ligi prvaka. 

Vrlo važan je i ostanak kamerunskog veznjaka Franka Anguisse (26), koji je otkupljen od Fulhama za 15 milijuna eura. On je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača pod Spallettijem, a ove je nastavio još bolje. U 11 utakmica ima tri gola i pet asistencija i u ovom je trenutku jedan od najkvalitetnijih veznjaka u Europi.

Kako je Napoli ispao pametniji od rivala

Napoli je ispao puno mudriji od svojih konkurenata. Dok je, recimo, Juventus boravio na pripremama u SAD-u, Napoli se za sezonu spremao u Italiji i u tišini slagao novu momčad. Bez prevelike pompe brže je od konkurencije završavao važne transfere i uigravao momčad za nikad raniji start te nikad teži i gušći raspored utakmica. Priznao je to i karizmatični gazda kluba Aurelio De Laurentiis.

"Tijekom ljeta razgovarao sam sa suradnicima o velikim odlukama i kako moramo promijeniti momčad. Morali smo osvježiti sastav. Imali smo sreće na tržištu, ali uz našu stručnost pronašli smo neke igrače koje smo skautirali nekoliko godina."

"U pregovorima smo bili pametniji i brži od naših konkurenata. Već smo imali u kadru nekoliko nadahnutih igrača, ali i trenera. U to vrijeme neki drugi su radije odlazili na pripreme u SAD, Australiju ili Kinu. Mi smo ostali ovdje", rekao je De Laurentiis pa dodao:

"Kada odradiš dobre pripreme, onda su rezultati tu. Postoji tu i psihološki dio. Kada sastavljate momčad, onda morate pomiješati psihologiju, intelektualno i fizičko. Morate sastaviti grupu jer pojedinac ne pobjeđuje sam. Morate biti grupa."

I dok su ostali težili egzibicijskim turnejama izvan Italije, Napoli se pripremao u planinama. Sredinom travnja Spalletti i klub su objavili kompletan plan priprema. Klub je 11. godinu zaredom trenirao u Dimaro Folgaridi u Val di Soleu, kako bi održao kontakte s lokalnom zajednicom i približio igrače navijačima.

Od 8. do 19. srpnja Spaletti je fizički cijedio sve igrače, a istovremeno stvarao dobitnu kemiju u momčadi uz silnu podršku navijača. Odigrali su pet prijateljskih utakmica i ostvarili dvije pobjede. Napoli je dobio Perugiu 4:1 pa remizirao protiv turske Adane (2:2) i španjolske Mallorce (1:1). Uslijedila je pobjeda nad španjolskom Gironom (3:1) i na kraju remi protiv Espanyola bez pogodaka.

Razbijanje Liverpoola i Ajaxa dokaz su kvalitete

Rezultati priprema nisu sugerirali da je Napoli jedan od favorita za Scudetto, posebno jer prinove nisu bila zvučna imena. Napoli je u sezonu startao pobjedom kod Verone 5:2 i slavljem protiv Monze u Napulju 4:0.

Uslijedila su dva neodlučena ishoda. Bez golova su odigrali kod Fiorentine te nakon toga napravili prvi jedini pravi kiks ove sezone - 1:1 kod kuće protiv Leccea. Nakon toga krenuo je niz pobjeda koji traje i dalje.

Započelo je pobjedom 2:1 kod Lazija, a 7. rujna na Maradoninom stadionu Liverpool je stradao 4:1. Kloppova momčad mogla je proći i znatno lošije da su Napolijevi igrači bili precizniji. Niz je nastavljen domaćom pobjedom protiv Spezije 1:0 golom u 89. minuti i uvjerljivim slavljem 3:0 kod Rangersa u Ligi prvaka.

Sljedeći je pao prvak Milan na San Siru. Napoli je pobijedio 2:1, a trobod mu je donio Simeone u 78. minuti. Jurićev Torino poražen je 3:1 u Napulju 1. listopada, a tri dana kasnije Napoli je zdrobio nizozemskog prvaka Ajaxa 6:1 u Amsterdamu.

Napoli je protiv Liverpoola i Ajaxa bio suočen s momčadima koje dominiraju godinama, no Englezi i Nizozemci se u 180 minuta igre nisu imali nikakve šanse nametnuti. Sve se pitalo Napolitance, koji nisu imali milosti.

Nizozemci su poveli u devetoj minuti preko Kudusa, no onda je krenulo rešetanje. U 11. minuti izjednačio je Raspadori, a Di Lorenzo je u 33. pogodio za preokret. Treći gol Napolija zabio je Zielinski u 45. minuti. U 47. Raspadori pogađa za 4:1, u 63. Kvaratškelia diže na 5:1, a konačnih 6:1 postavlja Simeone u 81. minuti. Napoli je rezultatski i igrom demolirao kvalitetnog protivnika.

Najbolji u Ligi prvaka

Spallettijeva momčad imala je 26 udaraca prema golu Ajaxa, od čega 13 u okvir. Ajax je sedam puta šutirao prema golu Talijana (dvaput u okvir). Posebno impresionira podatak da je Napoli u toj utakmici napravio pet prekršaja, a Ajax čak 21. Igra Talijana bila je gotovo perfektna.

To je Spallettijeva zasluga. Iskusni Talijan očito je vrhunski fizički pripremio ionako tehnički moćne igrače za nikad luđu polusezonu. Nakon važnih pobjeda nad Laziom, Milanom i Liverpoolom igračima je postalo jasno da za njih ove sezone ne postoje nikakvi limiti. 

Napoli je trenutno prva momčad Serie A i nadomak je prolaska skupine Lige prvaka, u kojoj ima maksimalne tri pobjede uz gol-razliku 13:2. To je nakon tri kola najbolji učinak od svih momčadi u najelitnijem klupskom natjecanju.

Tri pobjede imaju još samo Club Brugge (gol-razlika 7:0), Bayern (9:0), Real Madrid (7:1) i Manchester City (11:1). Razliku između njih čini estetika. Malo tko će ostati ravnodušan na ono što Napoli ove jeseni prezentira na terenu.

Rezultati, kvaliteta nogometa i atraktivni i moderni igrači stvorili su ogromnu euforiju podno Vezuva. Vatreni jug Italije zaziva novog idola Kvaradonu, nestrpljivo čeka novu eksploziju Victora Osimhena i vjeruje da je njegova momčad bolja od konkurencije.

Što im ovakvima može talijanska konkurencija?

Trenutno im za vratom pušu također senzacionalni Udinese i Atalanta. Lazio, Milan, Roma, Juventus i Inter danas ne djeluju kao momčadi čiji nogomet može ugroziti Napoli. Uz malo sreće, odnosno upravo toliko sreće da Spallettijeve igrače zaobiđu ozljede, Napoli bi se do početka Mundijala mogao isprofilirati kao prvi favorit za Scudetto, njegov prvi nakon 32 godine suše.

Cremonese, Bologna, Roma, Sassuolo, Atalanta, Empoli i Udinese njegovi su protivnici do 12. studenog u Serie A. Između toga mora igrati protiv Liverpoola, Rangersa i Ajaxa te potvrditi prolazak u osminu Lige prvaka.

Povoljna situacija u Europi Napoliju dodatno okreće fokus na Serie A. Raspored nudi priliku da u sljedećih mjesec dana Napoli udari čvrste temelje i u 2023. godinu uđe kao uvjerljivi lider Calcija, kojem ne bi mogla zaprijetiti ni puno kvalitetnija konkurencija od trenutne u Italiji. 

Pročitajte više