Prvenstvo Hrvatske u košarci

U Splitu bijesni: Cibonin potez je protiv hrvatske košarke. Rađa i Stojko neka odluče

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

KK SPLIT objavio je priopćenje povodom Ciboninog odbijanja pomicanja termina odigravanja druge utakmice polufinala prvenstva Hrvatske koja je na rasporedu u petak 21. svibnja u 18 sati. Split je tražio odgodu jer dan prije od 18:30 na domaćem parketu igra odlučujuću utakmicu u razigravanju za ostanak u ABA ligi. Protivnik im je Spars iz Sarajeva, a pobjednik susreta izborit će nastup u ABA ligi i iduće sezone.

Stoga je prijedlog Splita bio da se utakmica s Cibonom prebaci s petka na subotu, ali iz zagrebačkog kluba su to odbili. Povodom toga razgovarali smo s Domagojem Maroevićem, predsjednikom Nadzornog odbora KK Splita.

"Žao mi je da sportski kolege i prijatelji jedni drugima ne izađu na izbor. Mi smo u ovoj klupskoj strukturi četiri godine, tko god nas je u bilo kojoj varijanti tražio da mu izađemo u susret, bilo to u terminima treninga ili pomicanjem termina odigravanja utakmica, svaki put smo mu udovoljili. U trenutku sezone kada je najzanimljivije za gledatelje i kada dolazi završnica sezone, događa se to da klubovi jedni drugima ne izlaze u susret i ne daju priliku da na terenu u normalnim uvjetima i okolnostima pokažu tko je bolji. Također igra i puno mladih igrača i vjerujem da bi publika uživala. Zbog toga mi je baš žao", započeo je Maroević.

HKS odluku prebacio na Cibonu

Iz Splita su se javili Hrvatskom košarkaškom savezu koji im je poručio da neće biti problema ako usuglase promjenu termina s Cibonom, no to se nije dogodilo. Kako Split i Cibona sutra igraju prvu utakmicu polufinala prvenstva Hrvatske, košarkaši Splita će u četiri dana morati odigrati tri utakmice. 

U momčadi Splita nalaze se i neki hrvatski reprezentativci, poput iskusnih Roka Lenija Ukića i Pavla Marčinkovića, kojima će se otežati proces regeneracije i tako povećati rizik od ozljeda. Maroević vjeruje da Savez može intervenirati i promijeniti termin utakmice jer ovakva situacija nije u interesu hrvatske košarke.

"Mi smo se obratili prije svega Košarkaškom savezu koji je odredio termin. Oni su nam rekli ako usuglasimo termin s Cibonom da nema nikakvog problema da se on pomakne. Međutim, iz Cibone su nam nažalost dali negativan odgovor. I dalje komuniciramo sa svima u Savezu i nastojimo im ukazati da će igrači u manje od 24 sata morati odigrati dvije utakmice, odnosno u četiri dana tri utakmice. To najmanje ide na ruku igračima i prijeti im opasnost od ozljeda. U KK Splitu imamo nekoliko igrača sa šireg popisa reprezentacije, od kojih će neki biti i na užem. Ne mogu vjerovati da je u interesu hrvatske košarke da se netko od njih u ovakvom ritmu ozlijedi", rekao je.

"Iz Saveza su prebacili lopticu na Cibonu, ali vjerujem da oni imaju mehanizme kojima mogu termin utakmice pomaknuti s 21. na 22. svibnja. Nadam se da postoji dovoljno razuma u HKS-u i KK Ciboni. Nažalost, u ovom trenutku nismo naišli na razumijevanje, prije svega od Cibone, a podredno i HKS-a", dodao je.

Split i Cibona ove su sezone igrali pet puta. Svaki put je pobijedio Split

Ako ne dođe do promjene termina, košarkašima Splita bit će bitno teže u drugoj utakmici protiv Cibone. Zanimljivo je da su se Split i Cibona ove sezone susreli pet puta i da je svaki put pobijedio Split.

"Mi smo ih pobijedili pet puta, no apsolutno respektiramo Cibonu. Činjenica je da su se košarkaši digli s mladim hrvatskim igračima. To pozdravljamo i drago nam je da će hrvatska košarka imati ozbiljne utakmice u polufinalu. Split je nakon dugo godina konkurentan, poslije 17 godina smo igrali finale Kupa, a nadam se da ćemo nakon 11 godina igrati i finale prvenstva Hrvatske. Nama je drago da je konkurencija što jača i da je hrvatska košarka što jača, ali sigurno je da ovakvi potezi ne služe na čast bilo kome od sudionika završnice PH", smatra Maroević.

Košarkaši Splita će iste večeri igrati za ostanak u ABA ligi i putovati za Zagreb

Trenutno se čini da Splićanima ne preostaje ništa drugo nego odmah po završetku utakmice sa Sparsom uputiti se prema Zagrebu na drugu utakmicu polufinala prvenstva Hrvatske. Prvi susret je na rasporedu u utorak, a igra se na dvije dobivene utakmice.

"Plan je poslije utakmice sa Sparsom odmah otići autobusom u Zagreb i onda bismo u petak odigrali tu utakmicu. Nadam se da će igrači izdržati taj ritam. Imali smo i susret u Sarajevu prije dva dana, u sedam dana ćemo odigrati četiri vrlo važne utakmice. Za nas je svaka ta utakmica kvalifikacijska, jasno smo rekli da nam je cilj igrati finale PH i mislim da smo to s obzirom na prikazano kroz veći dio sezone i zaslužili, kao i ostanak u ABA ligi. Napravili smo jedan korak pobjedom u Sarajevu protiv Sparsa i nadam se da ćemo u četvrtak dovršiti taj posao te da će KK Split i dogodine biti u najelitnijem regionalnom natjecanju", zaključio je Maroević.

Pročitajte više