ZOI PEKING

U tijelu ruske klizačice pronašli tri lijeka za srce. Zajedno čine čuda za sportaše

Foto: Profimedia

RUSKA 15-godišnja klizačica Kamila Valijeva izdvojila se kao najkontroverznija zvijezda Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a njen je slučaj toliko zaokupirao vodeće svjetske medije da su se i sami uključili u istragu. Zasada postoje snažne indicije da je koristila doping.

Valijeva je 25. prosinca prošle godine, na Prvenstvu Rusije, bila pozitivna na nedopuštena sredstva, ali nalazi su objavljeni tek nakon početka Igara, na kojima je osvojila zlato u ekipnom natjecanju. Medalje još nisu podijeljene, dok se ne riješi njen slučaj, a organizatori su joj dopustili nastup u pojedinačnoj konkurenciji, gdje je vodeća uoči slobodnog programa. Ako u petak osvoji medalju, ni nju neće moći primiti do razrješenja slučaja.

Tri lijeka za srce zajedno povećavaju izdržljivost i učinkovitost

Sada su u javnost izašli nalazi laboratorija iz Stockholma, a New York Times tvrdi da su se u njima našle tri različite supstance, redom srčani lijekovi. Osim spornog trimetazidina (TMZ), u organizmu Valijeve pronašli su tragove hypoxena i L-Carnitina. Sva tri lijeka koriste pacijenti s anginom kako bi im se poboljšao protok krvi i pospješio rad srca kad mu uzmanjka kisika.

"To je mješavina triju supstanci, od kojih su dvije dopuštene, a jedna nije", objasnio je šef Američke antidopinške agencije Travis Tygart i objasnio da takva mješavina smanjuje umor, a povećava izdržljivost i učinkovitost.

Valijeva tvrdi da njen djed koristi sportašima zabranjeni TMZ, ali da ne zna kako je dospio u njen organizam te da ga je vjerojatno uzela pogreškom. Djed je dao videoiskaz u kojem potvrđuje da koristi taj lijek.

Stručnjaci odbacuju vjerojatnost da je supstancu unijela putem sline ili kože

Istovremeno, Time je pokrenuo vlastitu istragu o slučaju i razgovarao s brojnim stručnjacima i analitičarima, koji su odbacili mogućnost da je Valijeva unijela tragove TMZ-a u organizam jer je pila iz djedove čaše kao vrlo malo vjerojatnu, a da ga je apsorbirala putem kože kao presedan.

"Tragovi su se u testu mogli pronaći jedino ako je unijela malu količinu neposredno prije testa ili ako je supstanci bila izložena dugotrajnije", objasnio je dr. Donald Lloyd-Jones, jedan od vodećih američkih stručnjaka za srčane bolesti.

Dok se slučaj ne riješi, Valijeva je dobila dopuštenje za nastup u pojedinačnoj konkurenciji, ali neće primiti medalju ako je osvoji, barem dok se ne dokaže da je čista. Tijekom nastupa u obveznom programu je plakala, napravila i nekoliko pogrešaka, ali je svejedno završila s najboljom ocjenom. Slobodni program na rasporedu je u četvrtak u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pročitajte više