KORONAVIRUS U SPORTU

Dva tjedna nakon korona debakla s tenisom, u Zadru je počeo veliki košarkaški turnir

Screenshot

ZADARSKA KOŠARKAŠKA LJETNA LIGA tradicionalna je i Zadranima omiljena manifestacija koja je počela sinoć i traje do 8. kolovoza. 

Igraju je ekipe iz tog kraja na otvorenom terenu sportskog centra Višnjik, na istom mjestu gdje je prije dva tjedna na teniskom Adria Touru buknuo koronavirus, od kojeg su, nakon ranije oboljelog Grigora Dimitrova, oboljeli i Novak Đoković, Borna Ćorić te dva teniska trenera.

Hrvatska i Zadar zbog toga su od destinacija koje su slavljene kao one koje su prve vratile vrhunski tenis nakon prvog vala koronavirusa u svjetskim medijima ekspresno postali zloglasna žarišta korone.

S obzirom na to, ne na činjenicu da mečeve spomenute košarkaške manifestacije, usred korone i u gradu koji je opsjednut tim sportom, idućih više od mjesec dana prati po nekoliko stotina gledatelja, kontaktirali smo organizatora Tomislava Kabića.

Je li održavanje Vaše lige odobrio Stožer?

Naravno da smo prije početka turnira kontaktirali sve nadležne institucije i službe i da ne bismo organizirali turnir da nemamo dozvole. Međutim, iz Grada Zadra mi je više puta sugerirano da ne organiziramo ovo, ali ne od straha zbog korone, nego jer političari nemaju koristi i promociju od ovakvog događaja, namijenjenog običnim ljudima i mladima, pa sam odlučio to napraviti na svoju odgovornost. Naravno, poštujući sva pravila i mjere.

Vodeći zadarski političari su bili u izolaciji nakon što je na Adria Touru izbila korona?

Tako je i upravo nakon što su oni bez posljedica i zaraze izašli iz karantene, odlučili smo da ćemo održati ligu. Također, igrači iz Košarkaškog kluba Zadar, koji su igrali košarku sa zaraženim tenisačima, izašli su iz karantene i ni oni nisu zaraženi.

Koje mjere zaštite poduzimate na utakmicama?

Sva sredstva i mjere koje su dostupne. Plakate kojima apeliramo na držanje socijalne distance zalijepili smo na svakom koraku. Oko terena i na ulazima na tribine su dezinficijensi, a na tribinama smo trakom označili mjesta na kojima se ne bi smjelo sjediti kako bi bio prazan prostor među gledateljima. 

Pridržavaju li se gledatelji mjera socijalne distance?

Ne baš. Zadrani su ludi za košarkom i jako im nedostaje gledanje tog sporta uživo. Iako smo napravili sve da ne tribinama bude razmak među gledateljima, oni su u velikom broju došli na utakmice. 

Jeste li razmišljali da se liga održi, ali bez gledatelja?

Igranje bez publike bilo je nemoguća misija zato što cijeli sportski centar Višnjik normalno radi i pun je sportaša, rekreativaca. U takvim okolnostima ne možete građane potjerati s javne površine jer ovaj sportski centar je njihov, javni. On je dnevni i večernji boravak brojnim zadarskim zaljubljenicima u sport, a zna se da Zadrani najviše vole košarku. 

Strahujete li da tijekom lige ne izbije korona?

Mi radimo sve što možemo da do toga ne dođe, ali važno je znati da u Zadru nije potvrđena lokalna transmisija ni tijekom Adria Toura. U Zadru sada, tijekom ovog drugog vala korone, nema nijedan zaraženi. Svi zaraženi na teniskom turniru bili su ljudi koji su došli iz inozemstva ili su imali kontakte tamo. Naša liga održava se na otvorenom pa je i zato manji rizik od zaraze i širenja. Nadalje, turnir je lokalnog karaktera. Na njemu sudjeluje 16 momčadi, od čega je čak 14 sa zadarskog područja te po jedna sa šibenskog i splitskog. Dakle, na turnir ne dolazi nitko iz Beograda ili Bergama. Lokalnog je karaktera.

Je li među sudionicima Vaše lige bio netko tko je imao kontakte na Adria Touru?

Bila su dvojica sudionika. Iako je i njima prošla izolacija, zbog predostrožnosti smo ih zamolili da preskoče prvo kolo i oni su to napravili. 

Očekujete li da budete pod pritiskom da prekinete turnir?

Mislim da nema razloga za to. Pa utakmice HNL-a s tisućama gledatelja na tribinama igraju se svakog dana. U cijeloj zemlji rade kafići, restorani, održavaju se mise... Mi smo u ovu ligu uložili jako puno privatnog novca, vremena, ali što je najvažnije, entuzijazma i ljubavi. Naše natjecanje je i humanitarno. Zbog svega navedenog, ali i zato što je turnir lokalnog karaktera, u gradu u kojem nema korone, mislim kako nema opravdanja da se prekine ono što toliko znači Zadranima. 

Pročitajte više