"UBIJ SRBINA" I ULTRA IZBILI HAJDUKU 10 MILIJUNA KUNA Ništa od bogovske ljetne zarade

Foto: Borna Filić / Pixsell

HAJDUK svakog ljeta i u svim segmentima trese euforija, a ionako temperamentni navijači dodatno se napale na utakmice pretkola Europa Lige. Redovi za ulaznice na Poljudu, u kojima mnoštvo bez obzira na nepodnošljivu žegu satima strpljivo čeka, normalna su scena.

U Dalmaciji se tada danima priča samo o ždrijebu u Nyonu, špekulira se koga bi bilo bolje izvući. Bez obzira na to što su to posljednjih pet godina bili redom neatraktivni protivnici (zadnji primamljiv bio je Inter 2012.), Poljud je tijekom srpnja i kolovoza uvijek pun, čak i kada gostuju klubovi iz Gruzije, Kazahstana, Norveške i Rumunjske.
 
Dva su razloga hajdučke ljetne euforije
 
Dva su osnovna razloga za to: već spomenuto "hajdučko ludilo" koje navijače posebno drži ljeti, kada jedva čekaju prestanak pauze između dviju sezona, točnije početak nove sezone i predstavljanje nove momčadi. 
 
Drugi je razlog to što su Hajduku navijači oduvijek i simbolički ključni dio, a reorganizacijom, promjenom poslovanja i filozofije kluba unazad par godina to su i formalno. Kupnjom ulaznica "pomažu sebi", odnosno zadovoljenju navijačke strasti, ali i klubu, kojemu na putu financijskog ozdravljenja znači svaka navijačka kuna. U Hajduku to stalno ističu i zahvalni su navijačima koji pomažu kupnjom ulaznica, posebno godišnjih, i plaćanjem članarina. 
 
Ali, osim emotivne, ljetno hajdučko ludilo ima za klub i iznimno bitnu financijsku stranu. Jer Hajduk puneći Poljud za vrijeme triju utakmica ljetnih pretkola (toliko ih je igrao zadnje tri sezone), od ulaznica i marketinških prava zaradi oko pet milijuna kuna po susretu, dok su europske utakmice najbolji izlog za prodaju igrača. S obzirom na to da su zarada od ulaznica i odštete glavni izvori prihoda Hajduka, jasno je zašto Bili te vruće dane ljetnih mjeseci smatraju ključnima.
 
Hajduk u pet tjedana i na samo tri utakmice zaradi gotovo četvrtinu godišnjeg proračuna
 
Dovoljno je napomenuti da je Hajdukov godišnji proračun oko 70 milijuna kuna. Budući da samo od ulaznica i od marketinga i prodaje na stadionu i oko njega na spomenute tri utakmice zaradi oko 15 milijuna kuna, jasno je da tako u samo pet ljetnih tjedana i tri domaće europske utakmice popuni gotovo četvrtinu godišnjeg proračuna!
 
Bez obzira na to što Hajduk u to vrijeme najdalje dobaci do play-offa (zadnje tri sezone na posljednjoj prepreci prije grupne faze eliminirali su ga Dnipro, Slovan i Maccabi Tel-Aviv) i što se ljetna euforija ispuše do kraja kolovoza, Hajduk na njoj sjajno profitira.
 
Nažalost po Hajduk i hajdukovce, ovog ljeta ništa od bogovske ljetne zarade. Jer prvu europsku utakmicu, onu protiv Levskog, Hajduk je zbog održavanja Ultra Festivala na Poljudu igrao u Dugopolju. Umjesto 33 tisuće, Hajduk je tako gledalo oko 5 tisuća gledatelja, koje je klub k tome častio ulaznicama za europsku premijeru i to tako da su ih dobili prvi navijači koji su kupili godišnje ulaznice.
 
Ultra i ultrasi
 
Nakon Ultre, Hajduk su oštetili i njegovi ultrasi, odnosno onaj dio njih koji je na utakmici s Levskim u Dugopolju skandirao "Ubij Srbina". Zbog toga je UEFA, a nakon prijave FARE-a, Hajduk kaznila s 55 tisuća eura i odigravanjem iduće europske utakmice bez gledatelja.
 
Hajduku malo vrijedi što su delegat i UEFA-in povjerenik za sigurnost pohvalili klub za organizaciju utakmice visokog rizika koja je zbog odigravanja u Dugopolju bila iznimno zahtjevna.
 
Radost zbog pobjede nad Levskim i na uzvratu, te uvjerljivog proboja u 3. pretkolo EL, gdje igra s Brondbyjem, gotovo je poništila vijest iz Nyona.
 
Ako prođe Dance i play-off, Hajduk se ovog gubitka neće ni sjećati, ali..
 
Hajduk se spremao na dvostruko slavlje: igranje uzvrata s Dancima 3. kolovoza na domaćem terenu, što bitno povećava šansu prolaska u play-off EL, te zbog toga što će uglednog protivnika ugostiti na punom Poljudu i tako bogato zaraditi od ulaznica. S obzirom na to da su ulaznice za Levski poklonjene, a za Brondby ih neće ni biti, Hajduk ovog ljeta ostaje bez 10 milijuna kuna. 
 
Naravno, ako prođe Dance, a zatim i konačno preskoči doigravanje, Hajduk će od UEFA-e umjesto kazne dobiti jack pot, dok će od ulaznica također zaraditi mnogo, pa se ovog gubitka nitko neće ni sjećati. Ali to tek treba ostvariti.

Pročitajte više