Uefa se nema namjeru miješati: Markovićeva pobjeda je čista, a homofobija stvar mentaliteta

NA SVOJIM službenim stranicama krovna je europska nogometna organizacija objavila kako je Vlatko Marković ponovno izabran za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

> Štimca ne interesira pakt: Tko je Mamić da meni nešto nudi?

> I u Londonu Mamić misli o Štimcu: Ako uzvratim, za neke više neće biti mjesta u hrvatskom nogometu

Kako se "mala mafija" narugala hrvatskim zakonima i nogometu

> Strani mediji pišu o cirkusu na Skupštini: "Marković dobio mandat nakon tri sata puna incidenata"

Marković, koji često ističe kako u Uefi ima puno poznanika te kako je HNS vrlo cijenjen u Europi, proslavio je novu pobjedu na izborima za predsjednika Saveza skupivši 25 glasova, jednog više od svog protukandidata Igora Štimca. Izbornoj skupštini nazočio je član IO Uefe František Laurinec koji je svjedočio neviđenom kaosu.

Svu galamu i komešanje Laurinec nije razumio, za pobjedu Markovića rekao je da je "čista", a burnu raspravu opravdao je "ovdašnjim mentalitetom". Naravno da Uefin predstavnik nije bio upoznat sa cijelom pozadinom Izborne skupštine niti sa kršenjem zakona i propisa, jer bi u suprotnom krovna europska nogometna organizacija reagirala. Ali nije. Kao što se još uvijek čeka njihova reakcija po pitanju homofobnih izjava Markovića i Mamića iako se Uefa predstavlja kao veliki protivnik bilo kakvih oblika diskriminacije.

No, Uefa je na svojim stranicama objavila tek kratku obavijest kako je Marković dobio novi mandat za predsjednika HNS-a te kako je njegov osnovni cilj u sljedeće četiri godine modernizacija nogometne infrastrukture.

Uefin delegat sjedio pored Šukera na Izbornoj skupštini HNS-a

Uefina istraga Markovićevih izjava o homoseksualcima traje već dulje od mjesec dana, a ako ikada bude dovršena, novi-stari predsjednik Saveza mogao bi biti kažnjen suspenzijom obavljanja nogometnih djelatnosti, što znači da bi ubrzo mogli biti organizirani novi izbori. Da je istraga dovršena ranije, možda bi Uefa poštedjela članove Izborne skupštine HNS-a mučnog glasovanja, a vjerojatno bi se već tada biralo između Igora Štimca i Davora Šukera.

Upravo je pored bivšeg napadača "vatrenih" sjedio Uefin delegat dok su Markovićevi pouzdanici tijekom tajnog glasovanja Šukeru pokazivali svoje glasačke listiće kako bi dokazali lojalnost Zdravku Mamiću. Valjda je i to za Františeka Laurineca bila "samo stvar mentaliteta". Možda je mentalitet opravdanje i za Mamićevo i Markovićevo vrijeđanje homoseksualaca, ili za svjesno kršenje zakona i propisa HNS-a. Uefa, koja i sama proživljava teške trenutke, najprije zbog svjetskog kladioničarskog skandala, a onda i zbog korupcije kod dodjele domaćinstava, očito nije organizacija od koje se može očekivati pomoć u rješavanju problema koji uništavaju hrvatski nogomet.

Pročitajte više