UFC 140 za antologiju: Jones ugušio Machidu, Mir slomio ruku Nogu, Titov kraj?

UFC 140 je ponudio još jedan spektakl i mečeve koje ćemo pamtiti cijeli život. Naravno, hrvatskoj publici će najviše u sjećanju ostati sjajna pobjeda Igora Pokrajca protiv Krysztofa Sosynskog, no osim ovog dvoboja u Torontu smo svjedočili nekim epskim okršajima.

> Pokrajac brutalno nokautirao Soszynskog za samo 35 sekundi

U meču večeri, Jon Jones je i drugi put uspješno obranio pojas prvaka UFC-a u poluteškoj diviziji udavivši Lyota Machidu u drugoj rundi. Iako se Machida zapravo pokazao kao vrlo dostojan protivnik pruživši odličan otpor najtalentiranijem borcu svijeta, Jones je na koncu još jednom dokazao da se radi o klasi više. Nakon prve runde koja je otišla na stranu Brazilca zbog nekoliko sjajnih kontri i jednog udarca koji je gotovo u nokdaun bacio prvaka, Jones je u drugoj dionici uspostavio ravnotežu u kavezu i na kraju impresivno slavio. Problemi za Machidu krenuli su jednim preciznim krošeom, a nakon što ga je Jones u nastavku srušio na parter, uslijedio je okrutni lakat koji je otvorio veliku posjekotinu na Brazilčevom čelu.

Machida se ipak nekako uspio pribrati i dići na noge, no uslijedio je još jedan razoran kratki lijevi kroše koji je nanovo uzdrmao izazivača. Jones nije htio više riskirati pa je čvrsto uhvatio stojeću giljotinu i pritisnuo Machidu uz kavez, Brazilac nije htio tapkati, pa ga je Jones ugušio do nesvijesti. S obzirom da sudac nije vidio da je Machida bez svijesti, Jones ga je u zahvatu doslovce držao na nogama još najmanje četiri sekunde.

“Lyoto je bio težak zadatak i zanimljiva pazla za riješiti. Definitivno se radilo o dostojnom i teškom protivniku koji je vrlo taktičan”, izjavio je nakon nove obrane naslova Jones dodavši:

“Ljudi su sumnjali u moju bradu, a sada sam dokazao da mogu primiti udarac. U prvoj rundi me Lyota odlično pogodio i uzdrmao.”

Četiri meča u 2011, četiri prekida, tri pobjede protiv bivših prvaka UFC-a i dvije obrane naslova. Bilanca je najboljeg MMA borca današnjice. Kapa dolje…

Niti Antonio Rodrigo Nogueira, baš kao niti njegov sunarodnjak Machida, nije htio tapkati Franku Miru pa mu je Amerikanac slomio ruku u co-main eventu večeri UFC-a 140. Točnije rečeno, Minotaur je tapkao kada je ruka već bila slomljena od brutalne kimure.

Bio je to revanš iz 2008. i druga pobjeda za Franka Mira u dvoboju ova dva majstora partera. Mir je prvi čovjek u povijesti koji je uspio nokautirati Minotaura, a sada je i prvi koji ga je uspio završiti prisiljavanjem na predaju. Doduše, statistika će reći da se poraz piše kao tehnički nokaut jer je sudac prekinuo dvoboj zbog ozljede, no to su samo tehnikalije. Činjenice ostaju.

Nažalost po sve navijače legendarnog Prideovog i UFC-ovog šampiona, Brazilac je svog protivnika imao na pladnju. Sredinom prve runde ga je bacio u nokdaun sjajnim ručnim tehnikama. Nakon odličnih direkata koji su sjeli točno na bradu, Mir je zateturao, izgubio ravnotežu i naposljetku posrnuo. Umjesto da posao dovrši GNP-om, Nogueiru je povuklo njegovo BJJ srce i odlučio se za pokušaj giljotine. Mir se u međuvremenu oporavio i nekako uspio pobjeći iz ove potencijalno kobne situacije. I ne samo to; iskoristio je poziciju da uhvati kimuru, a iako se na trenutak činilo da je Nogueira otklonio opasnost “rolanjem”, bivši dvostruki UFC prvak je zahvati uspio odraditi do kraja. Umjesto predaje, Kanada Air Centrom se prolomio zvuk pucanja Nogueirine ruke. Možda je ovo bio i kraj jednog od najvećih boraca u povijesti ovog sporta.

Mir je pak ubilježio i treći trijumf u nizu koji ga definitivno gura na sami vrh UFC-ove teškaške divizije.

Ebersole i Patrick ozbiljno podbacili: Ortizov kraj karijere?

Ništa manje zanimljiv dvoboj nije bio niti onaj “Malog Nogueire” i Tita Ortiza u kojem je zasluženo slavio Brazilac. Bivši prvak je bolje ušao u dvoboj koristeći dobro svoje kvalitetno hrvanje uz žicu, no čim je uhvatio ritam i uspio pronaći distancu, Nogueira je precizno i efektno poentirao koljenom koje je sjelo na Ortizova rebra. Od siline udarca i boli, “People’s Champ”, kako se odnedavna naziva Ortiz, je pao na pod. Lil’ Nog ga je slijedio i ubrzo smo vidjeli egzekuciju GNP-om. Kako se Ortiz nije branio, sudac u kavezu je morao prekinuti dvoboj i proglasiti pobjednika.

Amerikanac se kasnije pokušao opravdati slomljenim rebrom, no ostaje činjenica da je ubilježio novi poraz koji možda znači i kraj njegove karijere.

“Imam još jednu borbu u ugovoru i molim UFC da je ispoštuje. Dao sam sve od sebe, ostavio sam srce u kavezu, no Nogueira je bio bolji. Uzet ću sada odmor i provest ću blagdane s obitelji. Hvala UFC-u što mi je dao priliku i hvala navijačima”, izjavio je nakon meča poraženi Ortiz.

Ako smo prva tri meča nahvalili zbog kvalitete, onda možemo mirne ruke reći da su Ebersole i Patrick ozbiljno podbacili. Inače atraktivni veteran ovog posla, Ebersole, je na koncu slavio podijeljenom odlukom sudaca, no daleko je to od predstave koja se očekuje od borca njegovog kalibra. Gledatelji u Torontu 15 su minuta gledali natezanje uz žicu i loše pokušaje s obje strane. Ebersole je na koncu bio nešto konkretniji i to mu je donijelo zasluženu pobjedu. Od kada je stigao u UFC-, to je ovom neobičnom veteranu treća pobjeda u nizu. Patrick je noćas u Torontu ubilježio svoj prvi poraz.

samo sedam sekundi trajao je dvoboj Chang Sung Junga i domaće zvijede Marka Hominicka prije nego što je Korejac uspio nokautirati bivšeg izazivača za titulu. Hominick je promašio već prvi pokušaj širokog krošea, a Jung je to iskoristio za kontru zadnjim direktnom. Posao je dovršio odličnim GNP-om i sudac je s razlogom prekinuo dvoboj. Do sada su rekord UFC-a u duljini dvoboja držali Todd Duffee i Tim Hague, a sada im društvo prave Jung i Hominick.

UFC 140 može se pogledati čitavu nedjelju 11. prosinca na Fight Channelu (MaxTV, kanal 25)

Glavne borbe:

-Jon Jones def. Lyoto Machida via Prisiljavanje na predaju (giljotina) – R 2, 4:26
-Frank Mir def. Antonio Rodrigo Nogueira via TKO (prekid zbog ozljede) – R 1, 3:38
-Antonio Rogerio Nogueira def. Tito Ortiz via TKO (udarci) – R 1, 3:15
-Brian Ebersole def. Claude Patrick via Podjeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 29-28)
-Chan Sung Jung def. Mark Hominick via TKO (udarci) – R 1, 0:07

Uvodne borbe:
-Igor Pokrajac def. Krzysztof Soszynski via KO (udarci) – R 1, 0:35
-Constantinos Philippou def. Jared Hamman via KO (udarci) – R 1, 3:11
-Dennis Hallman def. John Makdessi via submission (RNC) – R 1, 2:58
-Yves Jabouin def. Walel Watson via Jednoglasna odluka sudaca (28-29, 29-28, 30-27)
-Mark Bocek def. NiK Lentz via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
-Jake Hecht def. Rich Attonito via TKO (udarci) – R 1, 1:10
-John Cholish def. Mitch Clarke via TKO (udarci) – R2, 4:36

Pročitajte više