UFC-ova bruka: Umjesto povijesnog, u Abu Dhabiju gledali sramotni event!

DOJMOVI su se slegli, no niti dva dana nakon što je održan povijesni UFC-ov turnir u Abu Dhabiju nisu ništa bolji. Niti najmanje. Event na kojem smo imali prilike gledati čak dvije obrane naslova (u srednjoj i lakoj kategoriji), ispao je totalna bruka. Antireklama za ovaj sport koji se ionako vrlo teško probija pored svih onih kritičara koji ga nepravedno pokušavaju unazaditi i gurnuti na marginu.

Ako na stranu stavimo prosječne borbe iz undercarda i fokusiramo se samo na tri glavne borbe večeri, tek onda dolazimo do pravog problema. Svih šest boraca kao da se nisu došli boriti, nego statirati u kavezu, a neki su, poput Andersona Silve, izigravali cirkusanta i zapravo podcjenjivali sve one koji su dali i do tisuću dolara za kartu uz oktogon. I sve to na premijeri koju je UFC imao u ovom, inače vrlo zahtjevnom dijelu svijeta.

Andersonove majmunarije

I zato ne čudi bijes koji je sijao iz direktora Dane Whitea koji je glavnu borbu večeri nazvao sramotnom, a prvaku Silvi, koji je obranio naslov, zaprijetio da će se ubuduće boriti u uvodnom dijelu programa. Nažalost, upravo je Brazilac jedan od najtalentiranijih boraca uopće, a upravo ga je White uvijek štitio i javno proglašavao najboljim "pound for pound" fajterom današnjice. Ovaj mu je vratio na najgori mogući način, antireklamom za MMA. Njegove isprike kako je ponašanje zapravo posljedica podcjenjivanja Demiana Maie uoči borbe zapravo su šuplja priča koja je poslužila samo kao pokušaj neuvjerljivog opravdanja. Sve skupa - jedna velika i nezapamćena sramota.

Penn nepravedno izgubio titulu

Nažalost, niti borba za titulu u lakoj kategoriji između B.J. Penna i Frankieja Edgara nije bila spektakl. Doduše, niti jedan borac od sebe nije radio majmuna, ali su oba u silnom kalkuliranju zaboravila zašto su došla u ring - a to je da se potuku. Povrh svega, Edgar je odlukom sudaca uzeo naslov, što je opravdano izazvalo šok svih onih koji nešto znaju o ovom sportu. Penn je bio točniji, opasniji i u većem je postotku borbe kontrolirao kavez. Na svaki Edgarov pokušaj odgovorio je duplom porcijom koja je obično vrlo točno završavala na izazivačevoj bradi. A i sam pogled na lica obojice boraca nakon meča zorno je dočarao tko je pobrao više batina. To sigurno nije bio Penn. No, zbog čitavog niza kritika kojima su u posljednje vrijeme izloženi UFC-ovi suci, Dana White je očekivano stao na stranu odluke. Priznao je kako je borba bila izjednačena, no Edgarovoj pobjedi nije našao niti najmanju mrlju. A trebao je...

Borba dvije oronule legende

I kao šlag na tortu, povrh dvije katastrofalne borbe za titulu, gledali smo i ultra dosadan meč dvije legende Renza Gracieja i Matta Hughesa. Gracie je u 44. godini reanimiran iz mirovine iz samo jednog razloga - majstor BJJ-a je, naime, velika zvijezda u Abu Dhabiju gdje i provodi najveći dio godine. No niti Hughes prve dvije runde nije izgledao kao višestruki UFC-ov prvak. Borci su kalkulirali, štedjeli se, a kada je Gracie već bio potpuno iscrpljen i na rubu nokauta, izgledalo je kao da ga Hughes ne želi dokrajčiti. Ta je samilost na koncu izgledala i pomalo komično, pa je Amerikanac ipak odlučio uputiti pokoju bombu.

Ukupno zbrojeno, teško se prisjetiti kada smo gledali gori UFC-ov event. I sve to ne bi bilo tako tragično da ga se nije najavljivalo epitetom povijesni. Prvi na otvorenom prostoru, prvi u ovom dijelu svijeta, nažalost, i prvi koji je ovako razočarao.

Pročitajte više