Košarka

Ukić: U Splitu sam prvo primijetio grijanje, ovo je nekad bila najhladnija dvorana

Foto: Screenshot YouTube

ROKO Ukić se nakon 16 godina vratio na Gripe. Jučer je s tribina gledao pobjedu svog Splita protiv Sonika u HT Premijer ligi, a danas je i službeno predstavljen kao novi razigravač matičnog kluba.

"Uvijek je super biti doma. Nakon 16 godina sam ponovno u žutom dresu. Na Gripama treniram svako ljeto. Ja sam inače čovjek koji prati sport, a pogotovo klub u kojem sam potekao", kazao je Ukić koji je potpisao ugovor do kraja aktualne sezone.

U Cedevita Olimpiji su bili zadovoljni Ukićevom ulogom

Prije Splita je igrao za Cedevita Olimpiju s kojom je jučer službeno raskinuo ugovor.

"Možda će zvučati kao kliše, ali imam samo riječi hvale za klub i sve ljude. Po mojoj procjeni, nije to bio program koji je u ovoj fazi meni odgovarao. Sigurno je negativno utjecala situacija s virusom. Putovanja su jako duga, doma sam bio rijetko, nisam puno igrao. Rezultati su bili dobri, bili su čak i zadovoljni mojom ulogom, ali osjećao sam da zamirem kao igrač. Nisam želio to sebi dopustiti. Donio sam odluku da mi je potrebna promjena", iskreno će hrvatski reprezentativac koji nakon 16 godina van KK Splita vidi puno promjena u i oko kluba.

Ukić je s trenerom Skelinom osvojio kadetsko prvenstvo 1999.

"Prvo što sam primijetio kada sam došao na trening je da ima grijanje. Sjećam se da je to bila najhladnija dvorana. To govorim radi primjera koji je klub naočigled išao naprijed, od parketa, teretane. Sigurno je išao i nekom logistikom. Vidi se da klub živi, da ide malim koracima, ali ispravnom putanjom prema naprijed. Nadam se da ću pomoći u tome."

Ukić poznaje i brojna lica u klubu iako ga dugo nije bilo na Gripama. S trenerom Skelinom je 1999. godine osvojio kadetsko prvenstvo, s Kedžom je igrao od 12. godine, Marića i Marčinkovića poznaje iz reprezentacije, a s Bajom i Perkovićem je dijelio dres Cedevite.

Ukić zasad nema nikakvih ambicija nakon igračke karijere

Proces prilagodbe neće biti dug, a iako mu je 36 godina, Ukić objeručke prihvaća važnu ulogu na terenu.

"Nije bila ideja da nekoga pomognem za deset minuta. Mislim da sam sposoban biti nositelj. To trebam dokazati sebi i drugima. Nije ideja da se dođem umiroviti. U krajnjoj liniji imam plan igrati za reprezentaciju iduće ljeto. To su mi ciljevi. Napravit ću sve da to bude tako. Dolaskom ovdje sam uzeo određeni rizik. Ovdje je uspjeh za uspjeh ogroman, ali isto tako i za neuspjeh. To je moj grad, mentalitet u kojem sam odrastao. Nemam problema s tim", objasnio je Ukić koji nije siguran hoće li nakon karijere nastaviti s radom u košarci, odnosno u KK Splitu.

"Moj dolazak ovdje nije vezan ničim drugim osim igranjem do kraja sezone. Nema nikakvih kombinacija. Hoću li biti na Gripama i nakon igračke karijere, ne znam. U ovom trenutku nema naznaka za to. Košarku intenzivno igram i živim od 15. godine. Mislim, kada završim s igranjem, da ću određeni period malo stati. Bit će mi potrebno vrijeme za neki odmor", zaključio je Ukić.

Pročitajte više