Ukrajinci kaznili najboljeg igrača Šahtara, koji je bio žrtva rasista iz Kijeva

Foto: Screenshot Twitter

VELIKI derbi 14. kola ukrajinskog prvenstva igran 10. studenog bio je prekinut u 76. minuti pri vodstvu Šahtara 1:0 jer su navijači Dinama svaki kontakt s loptom najboljeg igrača Šahtara Taisona prekidali majmunskim hukanjem i rasističkim uvredama.

Brazilac je u tom trenutku podivljao, uputio se prema njihovom dijelu tribine i kijevskim rasistima je najprije pokazao srednji prst, a onda je uzeo loptu i napucao je prema divljacima.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku skandala možete pogledati OVDJE.

Taisona su pokušali utješiti suigrači i neki igrači Dinama, no sudac nije imao milosti. Brazilcu je pokazao crveni karton zbog reakcije na uvrede. Tada se Brazilac rasplakao.

''Nikad neću šutjeti i sklanjati glavu na nešto toliko jadno kao što je rasizam. Volim svoju rasu, borim se za boju svoje kože. Suze su mi potekle od bijesa jer sam se osjećao odbačeno i nemoćno. Uvijek ću s ponosom isticati svoje porijeklo. Ne biti rasist jednostavno nije dovoljno. Moramo se svi skupa boriti za isti cilj, kako bi naše društvo sutra bilo bolje. Zato reci NE rasizmu'', rekao je Taison.

Ukrajinski nogometni savez donio je odluku kojom se Taison kažnjava jednom utakmicom suspenzije premda je on bio žrtva divljaka i rasista iz Kijeva.

Nogometni sindikat razočaran je takvom odlukom i smatra da je ova odluka dokaz da ljudi koji vode ukrajinski nogomet blagonaklono gledaju na rasizam.

Što se tiče kazne za Dinamo iz Kijeva, on će zbog divljačkog ponašanja svojih huligana jednu domaću utakmicu igrati pred praznim tribinama i platit će 16 tisuća funti.

Pročitajte više