Ugledne agencije prognoziraju: Hrvatska će u Riju osvojiti barem 7 medalja

Foto: Hina

STATISTIČKA agencija Gracenote i utjecajna novinska kuća AP, u svojim tradicionalnim prognozama osvajača odličja na Olimpijskim igrama, smatraju da će se Hrvatska iz Rio de Janeira vratiti s rekordnih 7 medalja.
 
I jedni i drugi prognostičari uvjereni su da će Sandra Perković u bacanju diska i braća Sinković u dvojcu na pariće potvrditi status neospornih favorita. No, njihova nepobjedivost tijekom sezone i kraljevanje u svojim disciplinama nipošto ne znače da će sve ići glatko.
 
Novi uspjesi u streljaštvu, prema prognostičarima, također su izgledni. Snježana Pejčić, brončana otprije osam pekinških godina, prva je favoritkinja u trostavu. Uz nju, AP vjeruje da medalju može osvojiti i Petar Gorša.
 
 
Gracenote prognozira dvije medalje u jedrenju, i to posade Fantela/Marenić te Ivana Kljakovića-Gašpića. Vjeruju i da boksač Filip Hrgović može do odličja u debitantskom nastupu na Igrama. AP-ovi novinari, pak, među ozbiljne kandidate za olimpijsku slavu svrstavaju i Luciju Zaninović.
 
Hrvatske reprezentacije u rukometu i vaterpolo kandidat će za medalju, no, veći izgledi se pridaju vaterpolistima, braniteljima zlata iz Londona.
 
Agencije nisu toliko složne u predviđanju olimpijskih slavodobitnika u kraljevskim disciplinama, djelomično i zbog razlike u metodologiji. 
 
Naime, AP, čije se prognoze baziraju na mišljenju novinara, kao pobjednika muške utrke na 100 metara vidi Usaina Bolta, a Gracenote, koji pak medaljaše otkriva na temelju statističkih podataka o rezultatima sportaša, prednost daje Justinu Gatlinu. Razlika je u tome što Bolt gotovo uopće nije nastupao tijekom sezone, za razliku od Gatlina, što znači da je prema statistici rezultata u prednosti 34-godišnji Amerikanac.
 
Identično razilaženje i u plivačkoj disciplini 100 metara slobodno, gdje za zlato konkuriraju Nathan Adrian, zlati iz Londona, te Australan Cameron McEvoy.
 
Složni su, ipak, da će domaćin Igara osvojiti prvo nogometno zlato, kao i da će dominirati u muškom i ženskom odbojkaškom turniru.
 
Ništa ne može zapriječiti ni američku prevlast u košarci te zlatna pojedinačna odličja Novaka Đokovića i Serene Williams.
 
Prognoza hrvatskih medaljaša prema agenciji Gracenote:
 
ZLATO: Sandra Perković (atletika), Martin Sinković/Valent Sinković (veslanje), Snježana Pejčić (streljaštvo)
SREBRO: Šime Fantela/Igor Marenić (jedrenje), Ivan Kljaković-Gašpić (jedrenje), Vaterpolska reprezentacija
BRONCA: Filip Hrgović (boks), Rukometna reprezentacija
 
Prognoza hrvatskih medaljaša prema agenciji AP

ZLATO: Sandra Perković (atletika), Martin Sinković/Valent Sinković (veslanje), Snježana Pejčić (streljaštvo)
SREBRO: Šime Fantela/Igor Marenić (jedrenje), Lucija Zaninović (taekwondo)
BRONCA: Vaterpolska reprezentacija, Petar Gorša (streljaštvo)

 

Pročitajte više