LIGE PETICE

Umro je najluđi predsjednik talijanskog nogometa

Foto: Profimedia

MAURIZIO ZAMPARINI, talijanski biznismen koji je od provincijskih niželigaša Venezije i Palerma napravio klubove Serie A, umro je u 81. godini. Talijanski nogomet pun je živopisnih likova među predsjednicima i vlasnicima klubova, ali u toj galeriji bizarnih likova Zamparini zaslužuje posebno mjesto. 

Bio je ludo hrabar i spreman na najveće izazove, ali osim izbrušenim trgovačkim i poslovnjačkim vještinama te velikim iskustvom, rukovodio se svojom impulzivnošću i divljim temperamentom.  

Veneziju iz četvrte lige i bankrota doveo do Serie A

Poslovnjak specijaliziran za trgovinu, vlasnik lanca Emmezeta, u nogomet je ušao 1987. kada je kupio četvrtoligaša Veneziju. Spasio ju je od bankrota, a zatim vodio do prve lige. Zamparini je 2002. prodao Veneziju kako bi od Franca Sensija, predsjednika Rome, kupio drugoligaša Palermo.  

Spektakularni i promptni uzlet s Palermom

Ondje, u jednom od najsiromašnijih dijelova Italije i u bezličnom klubu, krenuo je njegov nezaboravni put u Palermu kojeg je vodio u dva mandata. Prvo od 2002. do 2017. godine, a onda se nakon pet mjeseci vratio i bio predsjednik do 2018. godine. Palermo je 2004. također uveo u prvu ligu i to nakon što klub sa Sicilije u njoj nije bio 31 godinu. Odmah je krenuo još više i bolje.

Italija je bila prvak svijeta sa četiri igrača Zamparinijevog kluba

Na vrhuncu Zamparinijeve moći Palermo je bio klub iz vrha Serie A, igrao je finale kupa te tri puta skupine Europa lige. Na SP-u 2006., kada je Italija osvojila svjetski naslov, u momčadi je imala čak četiri igrača Palerma. To je povijesna senzacija za klub s talijanske periferije, koji desetljećima nije bio u prvoj ligi.

Njegov Palermo je bio promenada zvijezda, ali i trenera. Mijenjao ih je 40 puta

U Zamparinijevoj eri za Palermo su igrali Luca Toni, Edinson Cavani, Javier Pastore, Josip Iličić, Fabrizio Miccoli, Alberto Gilardino, Paulo Dybala... Ali on je najznamenitiji po tome što je tijekom prvog mandata na čelu kluba u 15 godina čak 40 puta mijenjao trenere. Zamparini je znao to napraviti i po pet puta u jednoj sezoni. 

Prodao je Palermo za 10 eura. Bez Zamparinija klub je izbačen u četvrtu ligu

Zamparini je u veljači 2017. prodao svoj većinski udio u Palermu neimenovanom angloameričkom fondu, ali se u klub vratio nakon pet mjeseci i nakon što preuzimanje nije uspjelo. U prosincu 2018. konačno je izašao iz kluba tako što ga je neimenovanoj kompaniji sa sjedištem u Londonu prodao za 10 eura. Nakon njegovog odlaska Palermo je zbog financijskih nepravilnosti izbačen u četvrtu ligu. Trenutno je trećeligaš. 

Pročitajte više