Umro srebrni hrvatski olimpijac i jedan od najvećih igrača Juga u povijesti

Foto: Pixell/Robert Anic

U 91. godini života umro je velikan dubrovačkog i hrvatskog vaterpola, legendarni Jugov vaterpolist i srebrni olimpijac Hrvoje Kačić.

Dubrovački list piše da je prof. dr. sc. Hrvoje Kačić bio sveučilišni profesor i odvjetnik, stručnjak u području pomorskog prava, rođen 1932. godine u Dubrovniku. Kačića brojni Dubrovčani, ali i cijela Hrvatska posebno pamte kao vaterpolista dubrovačkog Juga i reprezentativca bivše države.

Više od dvanaest godina jugaške seniorske karijere Hrvoja Kačića ostavilo je neizbrisiv trag u povijesti kluba. Za njega se govorilo da je bio jedan od najboljih svjetskih igrača pedesetih godina prošlog stoljeća.

S 18 godina postaje reprezentativac i već 1950. se iz Beča s Europskog prvenstva vraća s brončanom medaljom. Bila je to prva vaterpolska medalja reprezentacije bivše države na velikim natjecanjima. Na OI u Melbourneu 1956. je osvojio srebrnu medalju, baš kao i 1958. na EP u Budimpešti. Na Europskom prvenstvu 1958. u Budimpešti osvojio je srebro.

Zlatnu medalju osvojio je na Mediteranskim igrama u Bejrutu 1959. godine, a 1960. godine na Olimpijadi u Rimu osvajaju četvrto mjesto. Njegova igračka karijera završila je 1962. godine jer je, kako je sam ispričao za Jugovu monografiju, odlučio doktorirati pomorsko pravo.

Pročitajte više