Unatoč porazu McEnroe oduševljen Hrvatskom: Pobijedila nas je bolja momčad

DVA suprotna izraza lica, iako oba odaju veliki umor. Zadovoljno Prpićevo i razočarano McEnroovo. Nakon silnih problema koji su ga mučili proteklih nekoliko godina, hrvatski izbornik napokon ima razloga za sreću. Momčad diše kao jedno, a rezultat je polufinale Davis cupa.

> Hrvatska u polufinalu Davis Cupa: Čilić pobijedio Blakea za odlučujući bod!

>"Osvojili smo "salataru" 32 puta ali smo od Hrvata izgubili sva tri susreta"

"Nakon osvajanja Davis Cupa i Bratislave nastali su neki problemi. Žao mi je što to moram isticati. Bilo je problema i oko igrača i oko saveza. Pogodile su nas i ozlijede i otkazi. No, to se s vremenom počelo rješavati. Sada reprezentacija diše zajednički. I stari i mladi su ponovno zajedno, sve je kako treba biti. Nadam se da će tako i ostati bez obzira na rezultate", rekao je Prpa.

Izbornik nije zaboravio i one kojih trenutačno nema...

"I Mario i Ljubo su dali svoj obol savjetima i vrijednim informacijama. Svakodnevno su nas kontaktirali. Drago mi je da se i Ivanišević javio. I on nam je poželio sreću.  To je bitno jer napokon dišemo kao jedno."

Sada slijede Česi. Ponovno kod kuće što otvara dileme oko podloge na kojoj ćemo ih dočekati. Sa zemljom smo očito pogodili...

"Češka je kvalitetna reprezentacija, a nama fali jedan kvalitetan igrač. Ne želim umanjiti značaj Karanušića ili Zovka, no on nam je potreban za pobjedu protiv Čeha. Ipak, lakše je protiv Češke, nego protiv Argentine u gostima", objašnjava Prpić i dodaje:

"Ne znam za podlogu, no mislim da ćemo se okrenuti svojim igračima. Što njima paše ovaj put. Razgovaramo o tome i to još treba odlučiti."

Kad je u pitanju grad domaćin, izbornik je ostao diplomat iako se vidjelo da ne bi imao ništa protiv još jedne partije u Poreču.

"O domaćinstvu mi je teško odlučiti. No, htio bih se zahvaliti hotelu gdje nas tretiraju na najbolji mogući način i organizatoru koji je napravio sve na idealan način. Možemo samo u superativima govoriti o cijeloj priči. Sve je štimalo pa čak i zemljana podloga. Poreč nam je u svakom slučaju drag."

McEnroe: Pobijedila nas je bolja momčad

A onda je progovorio i Patrick McEnroe, rijetko viđen gospodin. Vidjelo se da je razočaran, no priznao je hrvatsku nadmoć.

"Mislim da je James igrao bolje nego u petak, ali je Čilić igrao još bolje. Bio je to dobar tenis. James se borio, posebno u trećem setu, no u četvrtom je popustio. Sviđa mi se koliko se igrao i koliko je truda dao. Čilić me iznenadio zrelošću i koncentracijom za jednom tako mladog igrača. Igra vrhunski tenis."

Unatoč porazu, iz Poreča nosi samo pozitivne dojmove. Za razliku od Blakea, on je oduševljen gostoprimstvom.

"Lijep grad, lijepo su nas primili, lijepa dvorana. Pobijedila nas je bolja momčad. Dva meča u petak su odlučila, da smo pobijedili jedan od dva, bilo bi gusto", rekao je McEnroe i probao objasniti 0:3 protiv Hrvatske u dosadašnjim ogledima i jedini domaći poraz od kada vodi reprezentaciju:

"Imate odlične igrače, dva puta smo igrali u Hrvatskoj i dva puta bez Andyja Roddicka. No, najbitnije je da imate dobre igrače. To je najbitnije."

Možda bi bilo drugačije da je Roddick bio u kombinacijama, smatra McEnroe.

"Tko zna, s njim smo puno jači. Njegova odluka bila je dobra za njega, ali za nas nije. Razumijem ga. Čuli smo se tijekom tjedna, mislim da  je pratio razvoj situacije i da mu je bilo žao što nije tu. Što je, tu je", zaključio je američki izbornik.

Protiv Češke favoriti

I on je bio zamoljen prokomentirati hrvatske šanse protiv Češke.

"Mislim da ste favoriti. To su dvije slične reprezentacije, a vama dajem prednost jer ste domaćini. Imate odlične igrače, a tu su i Ljubičić i Ančić koji se možda vrate. Sve u svemu, sjajan ste tim."

Ne nosi samo McEnroe lijepe uspomene na Poreč i Hrvatsku. Ugodan vikend ovdje proveli su i njegovi roditelji.

"Oni uvijek ideu na gostovanja Davis Cupa i ovdje im je bilo lijepo. Ne idu na druge mečeve, samo Davis Cup. Mislim da nisu propustili niti jedan. Trenutačno su u srednjim sedamdesetim godinama", rekao je simpatični McEnroe.

Pročitajte više