United i Barca: U povijesnim susretima 2:0 za Manchester

VELIKANI europskog i svjetskog nogometa sastali su se dva puta u velikim (najvećim) dvobojima završnice europskih kupova posljednjih 18 godina.

Manchester je već pobjedio Barcelonu u finalu europskog kupa

U proljeće 1991., prije nego što je Uefa u neprincipijelnom braku s profitom rodila Moderni nogomet, koji je do tada respektabilne i prestižne europske nogometne kupove pretvorio u trećerazredna natjecanja do te mjere da je jedan od preostala dva ukinut, klubovi koji će ove sezone odlučiti o europskom prvaku (pardon, pobjedniku Lige prvaka), igrali su finale Kupa pobjednika kupova.

Ferguson protiv Cruyffa

Ako vam je to natjecanje nepoznato ili ga smatrate anakronim povijesnim reliktom poput Kupa velesajamskih gradova, moramo vam skrenuti pozornost da je to bilo u vrijeme kada je osvajanje nacionalnog kupa u svim nogometno "razvijenim" zemljama bilo u rangu s pobjedom u prvenstvu neke države, a što se najbolje vidi po tome koja su dva kluba igrali u finalu '91.

Dva tjedna prije nego što će Crvena Zvezda u Bariju osvojiti Kup europskih prvaka, u Rotterdamu su se u finalu Kupa pobjednika kupova sastali Manchester United i Barcelona. United je pobjedio 2:1 i tako postao prvi engleski klub koji je osvojio europski kup nakon što su klubovi s Otoka poslije tragedije na finalu Kupa prvaka na Heyselu izbačeni na pet godina iz europskih kupova.

Manchester je do finala stigao neporažen, a Barcelona s dva poraza koje je pak uspjela anulirati. Da je to bio nogomet iz nekog drugog vremena svjedoči i nacionalni sastav momčadi: od 16 igrača Manchestera 11 je bilo Engleza,a od ostalih, osim legendarnog irskog braniča Denisa Irwina, preostala četvorka je bila iz ostalih sastavnica Ujedinjenog Kraljevstva, među kojima oni na čijim krilima je United došao do finala: škotski i velški napadači Brian McClair i Mark Hughes.

S druge strane, osim Cruyffa, jedini "uljezi" među 14 Katalonaca, Baska i ostalih državljana Španjolske bili su Ronald Koeman i Michael Laudrup.

Osim sudara na terenu, bio je ovo naravno i dvoboj dva trenerska velikana: Alex Ferguson je postao jedan od samo dva trenera u povijesti koji su s dva različita kluba (Aberdeen) osvojili Kup pobjednika kupova. Drugi trener kojem je to uspjelo je upravo njegov suparnik te noći, jer Cryuff je '87 i '89 osvajao ovaj trofej s njegovim klubovima, Ajaxom i Barcelonom

Slatka osveta Marka Hughesa za patnje u Barceloni

Legendarni velški strijelac i današnji trener Manchester Cityja je te večeri golovima u 67. i 74. minuti golovima naplatio za frustracije u Barceloni gdje je prešao iz Uniteda u drugoj polovici 80-ih ali se nikako nije snašao i nakon samo jedne godine je poslan na posudbu u Bayern odakle se vratio u Manchester.

Deset minuta prije kraja Ronald Koeman je iz slobodnjaka smanjio rezultat koji će ostati i konačan iako je Barci na samom kraju poništen zgoditak zbog ofsajda, a Unitedovi igrači su morali spašavati i loptu s crte.

Prošle godine se borili za finale

Rimski finalisti ogledali su se u polufinalu Lige prvaka prošle sezone. Alex Ferguson i njegova vojska su u vrlo izjednačenim dvobojima dohvatili sada već epsko finale Lige prvaka u Moskvi u kojem su Crveni vragovi podigli još jedan trofej najbolje momčadi Starog kontinenta.

U prvoj utakmici na Nou Campu nismo vidjeli pobjednika, završilo je 0:0. United je pitanje prolaska mogao razriješiti već u toj prvoj utakmici, pogotovo kada je Cristiano Ronaldo namjestio loptu na bijelu točku nakon igrajanja rukom Gabriela Milita. Bila je to treća minuta susreta, no Portugalac nije pogodio. Pucao je pored gola, na čuđenje navijača na Nou Campu kao i onih pred malim ekranima.

Gura li sudac opet Barcu prema europskoj tituli?

Svakako treba izdvojiti da je Barca napadala i napadala, ali da nije uspijela probiti Van der Sara. Također i Unitedovci su imali svojih prilika. Kontra im je bila vrlo opasna te se netko od trojca ROnaldo - Rooney - Tevez mogao upisati u strijelce. Svakako treba zabilježiti i nekoliko sumnjivih odluka na računa Uniteda koje su učinile Alexa Fergusona vrlo bijesnim. Na kraju je ostalo 0:0, a United je taj koji je mogao više žaliti jer ih je sudac Massimo Busacca oštetio najmanje za jedan penal.  Zanimljivo, isti taj Busacca će pravdu dijeliti i u rimskom finalu u srijedu.

Koliko u ogledima velikih momčadi poput Manchester Uniteda i Barcelone znači jedan pogodak vidjeli smo upravo u prošlogodišnjem polufinalu.

Jedan gol u dvije utakmice atraktivnih protivnika

United je na Old Traffordu zabio jedan i taj im je bio dovoljan za finale u Moskvi, prvo nakon što su u Barceloni podigli trofej najbolje momčadi u nevjerojatnom preokretu protiv Bayerna u sezoni 1998./1999.

Strijelac u prošlogodišnjem polufinalu za momčad Alexa Fergusona bio je Paul Scholes koji je zapravo bio "posljednji Mohikanac" one momčadi Uniteda koja je srušila Bayern u finalu Lige prvaka. To se dogodilo u 14. minuti susreta, kada je Scholes presjekao jedno dodavanje Ginaluce Zambrotte i zafitiljio loptu u rašlje.

Barca je kao i u prvom susretu, pokušavala i pokušavala, ali nije uspijela naći put do mreže Edwina van der Sara.

Ovo su sastavi momčadi koje su igrale na Old Traffordu u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka.

Manchester United: Van der Sar, Evra, Hargreaves, Ferdinand, Brown, Carrick, Park, Ronaldo, Nani, Scholes, Tevez

Barcelona: Valdes, Milito, Puyol, Zambrotta, Abidal, Toure, Deco, Xavi, Iniesta, Messi, Eto'o

Zvonko Alač/Marko Štefelić
Foto: AFP

Pročitajte više