MANCHESTER UNITED

United od odlaska Fergusona nije bio ovako dobar. Jedan čovjek je promijenio sve

Foto: Getty Images/Gulilver Image

PAUZA izazvana koronavirusom je svim klubovima promijenila ritam treninga i utakmica, što se osjeti u njihovim izvedbama i rezultatima. Manchester United spada među klubove koji su se najbolje prilagodili takvoj situaciji.

U sedam kola nakon pauze osvojili su 17 bodova, najviše u ligi. Uzmemo li u obzir i ostale lige Petice (osim francuske koja se ne igra), samo su Bayern, Atalanta i Real Madrid osvojili više bodova od Uniteda u posljednjih sedam susreta.

Iako je uzorak od sedam utakmica premalen za izvođenje sigurnih zaključaka, osim dobrih rezultata United ima i momčad koja igra najbolji i najatraktivniji nogomet u eri nakon Alexa Fergusona. Kako su postali tako dobri i jesu li ove igre naznaka boljih dana na Old Traffordu? 

Video: Solskjaer o očekivanjima do kraja sezone

Jedan čovjek je promijenio sve

Prekretnica Unitedove sezone bio je dolazak Bruna Fernandesa. Odšteta od 55 milijuna eura koju su isplatili Sportingu u siječnju sada se čini kao bagatela. Fernandes je upisao osam asistencija u Manchesterovom dresu. U tom segmentu nije najbolji samo u klubu, nego je upisao više asistencija od bilo kojeg igrača Arsenala i Chelseaja u ovoj sezoni, iako je odigrao samo 13 utakmica.

Sudjelovao je u 16 golova Manchester Uniteda (golom ili asistencijom) i u tom periodu je samo Leo Messi od svih igrača u ligama Petice ostvario bolji učinak.

Grafika za Index: Sofascore za IndexSport

Fernandes je profil igrača kakav je nedostajao Unitedu. Stalno se kreće bez lopte i pronalazi prostor da poveže prvu fazu izgradnje napada s potentnim tercetom Rashford-Martial-Greenwood. Ima odličan osjećaj za igru i zna kad se treba spustiti po loptu, a kada svojom kretnjom bez lopte stvoriti mjesto suigračima. Ne treba mu puno prostora da bi napravio nered u suparničkoj obrani i po tome se razlikuje od ostalih Unitedovih ofenzivaca. Uz sve to ima i sjajnu završnicu što ga čini kompletnom desetkom. 

Njegove kretnje konačno su dale dinamiku Unitedovom statičnom napadu i s njim cijela ekipa igra fluidnije. United je i prije njega imao moćnog Pogbu u sredini terena i brzonoge napadače, ali Fernandes je igrač koji sve to povezuje u smislenu cjelinu. Njegov dolazak nije bio ključan samo zbog vještina koje posjeduje, već je to što radi na terenu trebalo Paulu Pogbi da opet postane sjajan.

Pogba više ne mora raditi ono što voli, a ne zna. Opet igra kako treba

Pogba posjeduje kombinaciju fizičko-tehničkih kvaliteta kao rijetko koji igrač na svijetu. Zbog toga što zna da može igrati 1 na 1 sa svakim igračem i riješiti utakmicu u bilo kojem trenutku, Pogba je veći dio svoje karijere igrao nogomet na krivi način. 

On je stvoren da bude najbolji box-to-box veznjak na svijetu, koji će u obrani dominirati snagom, a u napadu koristiti fantastičnu završnicu. Umjesto toga, Pogba se pokušao nametnuti kao playmaker, a ta mu uloga jednostavno ne leži. Nije dovoljno strpljiv, predugo drži loptu u nogama, često pokušava dodavanja koja imaju malu vjerojatnost da uspiju i prečesto gubi loptu. 

S Fernandesom kao desetkom, Pogba je rasterećen organiziranja igre. Unitedova završnica se bazira na Fernandesu pa je Pogba prisiljen igrati što jednostavnije i što brže s loptom, kako bi je na vrijeme proslijedio do Fernandesa. Još uvijek mu se događaju crne rupe u kojima iskoračuje iz svoje uloge (poput situacije protiv Southamptona kada nije osigurao posjed i tako skrivio prvi gol, ali su one puno rjeđe). Pogba igra najracionalniji nogomet otkad je stigao u United.

Pri tome je svakako važno napomenuti i Nemanju Matića koji se vratio u staru formu i igra odlično na poziciji zadnjeg veznog igrača. To Pogbi daje sigurnost i slobodu da u fazi napada može odlaziti visoko naprijed i tražiti završnicu. 

Unitedova legenda o Pogbinoj kvaliteti

Solskjaer je u kratkom razdoblju dobio tri vezna igrača koji su u ovakvim ulogama maksimalno komplementarni. Oni trenutno rade u Unitedovu korist i omogućuju Martialu, Rashfordu i Greenwoodu da svoju brzinu, okomitost i završnicu koriste na način koji im najviše odgovara. 

United igra sjajan nogomet i na dobrom je putu da ipak osigura Ligu prvaka dogodine, ali pitanje je jesu li ovakve igre kratkotrajni bljesak ili nešto na čemu mogu graditi veliki optimizam za iduću sezonu. 

Upitnici i dalje postoje

Kako bi se dobila kompletna slika o Unitedovom uzletu, potreban je širi kontekst. U sedam prvenstvenih utakmica odigranih nakon pauze, United je pet utakmica odigrao s ekipama koje se nalaze u donjem dijelu ljestvice, od kojih su Aston Villa i Bournemouth na putu prema drugoj ligi. 

Prvu utakmicu nakon pauze odigrali su s Tottenhamom koji ima ogromne oscilacije u igri, a igrali su i sa Sheffieldom koji se protiv svih prognoza trenutno nalazi na sedmoj poziciji. U posljednjem susretu svladali su neuvjerljivi Crystal Palace. Može se reći kako je dobar Unitedov rezultat u ovom periodu barem donekle povezan i lakšim rasporedom, te tek trebaju jače i veće ispite. 

Posjeduju izuzetnu brzinu te imaju potencijal biti najbolja momčad Europe u tranziciji što bi im protiv jačih ekipa koje će ih napadati moglo donijeti korist. To su pokazali protiv Chelseaja i Cityja, ekipa koje su svladale nakon zimske pauze, a prije izbijanja koronavirusa.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ovakav United je atraktivniji i bolji od Fergusonovog odlaska, koji je obilježen svojevrsnom krizom identiteta, igre i rezultata. Ipak, dojam je da je njihov trenutni uspjeh tek početni korak prema konačnom cilju, a to je povratak u krug kandidata za naslov. Momčad je talentirana, ali u kadru im nedostaje barem jedan brzi stoper koji će im pomoći da igraju s visoko postavljenom zadnjom linijom protiv slabijih suparnika. 

Kemija između Pogbe, Matića i Fernandesa trenutno je sjajna, ali ozljeda ili pad forme Matića u potpunosti narušavaju tu harmoniju. Prethodne sezone pokazale su da je mogućnost pada njegove forme velika. De Gea je najplaćeniji igrač Premiershipa otkad je potpisao novi ugovor i zato ga United ne može prodati, ali Španjolac je u zadnjih nekoliko sezone češće odnosio nego donosio bodove svom klubu.

United je na dobrom putu, ali je daleko od cilja

U ovoj i prethodne dvije sezone prvak Engleske bilježio je oko sto bodova, što znači da je margina za pogrešku kandidata za naslov jako mala. U taktičkom smislu United je s Fernandesom dobio bolju geometriju u igri i njihov posjed je smisleniji nego prije, ali čini se kao da još nije na razini potrebnoj da u kontinuitetu pobjeđuje ekipe koje se povuku. 

Za to će im biti potrebna veća raznovrsnost u napadu, aktivnija igra krila u međuprostoru i veći ofenzivni doprinos bekova pod uvjetom da trenutna postava ostane na istoj ili višoj razini forme kroz puno dulji period. Igra u obrani im je na odličnoj razini cijelu sezonu (tek Wolverhampton i City stoje bolje po pitanju broja i kvaliteta šansi koje dozvoljavaju suparniku) i potrebne su tek male korekcije u presingu i u zoni, kao i mogućnost kombiniranja tijekom utakmice.

United je nakon koronavirusa sjajan, ali teško je dojam od sedam utakmica staviti ispred sistemskih i kadrovskih problema koji ih muče posljednjih nekoliko sezona. Dovođenjem Fernandesa i oslobađanjem igrača unutar sustava napravili su velik korak naprijed, ali za naslov bi trebali dodatno podići formu i učinak iz perioda nakon pauze te ih održavati čitavu sezonu. Još uvijek nisu toliko dobri. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više