Upoznajte nepoznanicu: Pogledajte kako je Gruzija do sada igrala u našoj grupi

GRUZIJA ne daje mnogo golova, ali ih ni ne prima puno. Iz Grčke i Latvije je donijela po bod izboren identičnim rezultatom (1:1), a doma je dodala nulu (0:0) s Izraelom i u sudačkoj nadoknadi iščupala pobjedu (1:0) protiv slabe Malte.

Tim rezultatima je 72. reprezentacija Fifine ljestvice došla do trećeg mjesta naše kvalifikacijske skupine i ostvarila ogroman skok u odnosu na prošli kvalifikacijski ciklus. U skupini za SP 2010. (Italija, Irska, Bugarska, Cipar, Crna Gora), Gruzija je pod vodstvom Hectora Cupera u 10 utakmica osvojila mizerna tri boda, a u aktualnim kvalifikacijama već ih ima duplo više, iako će nakon utakmice s Hrvatskom biti tek na pola kvalifikacijskog puta.

Za početak veliki bod u Pireju usprkos velikom pritisku Grka (1:1)

Neuništivi Aleksandr Iašvili se već u 3. minuti utakmice igrane 3. rujna prošle godine pobrinuo za jedno od najvećih iznenađenja početka kvalifikacija za Euro. Opskurna Gruzija povela je na domaćem terenu sudionice SP-a, a do kraja je Spyropoulos stigao tek izjednačiti za konačnih 1:1. David Kvirkvelia je nakon nekoliko odigravanja od prve, produljio za iskusnog lisca koji od 90-ih igra u prvoj i drugoj Bundesligi. Iašvili je poslao loptu kroz noge grčkom golmanu Sifakisu. Međutim, nakon toga uslijedio je strahovit pritisak Grka, koji su tukli iz svih pozicija, ali je gol došao tek u 75. minuti. Mitroglouov udarac petom Gruzijci su očistili s crte, ali na odbijanac nalijeće lijevi bek Spiropoulos i zakucava je u mrežu. Bod koji su Gruzijci izborili u Ateni nije nešto što bi trebalo izazvati preveliki respekt, jer do njega su došli "odsudnom" obranom. Nakon gola koji su zabili na početku, igralo se samo na njihovoj polovici.

Kao što su se oni spasili u Grčkoj, tako su se njima provukli Izraelci u Tbilisiju (0:0)

Na punom stadionu Boris Paičadze protiv Izraela, dogodila se ista priča kao i u Pireju: Gosti su se gotovo cijelo vrijeme branili, domaćini dominirali i napadali, ali na kraju je svatko dobio po bod. Istim rezultatom kao i u Zagrebu, gdje su te večeri igrali Hrvatska i Grčka. Dvališvili je odmah na početku propustio izglednu priliku, Gogua je u 17.minuti uzdrmao stativu, a čudo od djeteta Ananisze vanjski dio mreže. Jedinu opasnost po gruzijska vrata skuhao je iskusni Asatiani, kada je njegov golman Revišvili morao spasiti autogol. U nastavku je Gruzija lijepom igrom i kombinatorikom došla do nekoliko prilika: Siradze, Merebašvili i Kizanišvili nisu uspjeli savladati Aouatea. Potpuno drugo lice Gruzije u odnosu na "mišju rupu" iz koje su virili pored Atene.

Do prve pobjede u sudačkoj nadoknadi nakon sat i pol opsade malteškog gola (1:0)

David Siradze je u prvoj minuti sudačke nadoknade glavom pospremio u mrežu Kaladzeov ubačaj, a do tada se igralo "samo na jedan gol". Dakako, malteški. Kaladze, Gogua, Asatiani propustili su nekoliko prilika, a šut strijelca Siradzea odbijen je s gol crte. Gruzija je pokazala da se makla iz "podruma" europskog nogometa.

Latvijske škarice u 91. minuti uzele prvo mjesto skupine (1:1)

Aleksandrs Cauna je krasnim golom nakon isteka regularnog dijela spriječio Gruziju u još jednom povijesnom uspjehu - da je završilo pobjedom na koju je slutilo nakon još jednog Siradzeovog gola, Gruzija bi privremeno bila na vrhu naše kvalifikacijske skupine. Do vodstva je došla nakon što je Lobžanidze sjajno glavom prebacio kompletnu obranu domaćih i poslužio usamljenog napadača Spartaka iz Nalčika za njegov drugi uzastopni gol u kvalifikacijama. Međutim, remi je najpravedniji ishod, jer obje reprezentacije imale su prilika. Kod Gruzije je najzapaženiji bio Ananidze, a obrana je pokazala da itekako zna zaplivati nakon prekida i odbijanaca.

Pročitajte više