Uprava mora poslušati Leku. U suprotnom nema što raditi u Hajduku

Foto: Bruno Fantulin/Pixsell

HAJDUK je u drugoj utakmici nastavka polusezone izgubio na gostovanju u Puli protiv Istre 3:0. Bivše Hajdučko srce, Ante Erceg, ovog puta je presudilo Bijelima s dva gola, čime se Dinamo dodatno odmaknuo na tablici. Prvak Hrvatske sad ima sedam bodova prednosti i utakmicu manje te bi se ovaj susret mogao pokazati jednim od ključnih ove sezone.

Hajduk je uoči početka drugog dijela sezone imao uhvatljiv zaostatak za Plavima, a doveo je trenutno jednog od najboljih domaćih trenera koji ima sjajne rezultate na višem nivou. Zbog toga, kao i krize koju Dinamo proživljava na svim razinama, ionako veliki apetit dodatno se otvorio. Utakmica na Drosini bila je šamar realnosti.

Odličan plan Istre

Iako je šesta na tablici i "ne igra ni za što", Istra nije ekipa za podcjenjivanje. Po pitanju otvaranja napada i distribucije u prve dvije trećine terena igra jedan od najboljih nogometa u ligi i opasan je protivnik za bilo koga.

Utakmicu je dobila sjajnom konverzijom šansi (pomoglo je i to što je Sentić, kao i protiv Šibenika, napravio ogromnu grešku u branjenju prve stative), ali ključan potez bio je u fazi obrane. Hajduk pod Lekom igra s tri stopera. Umjesto da se brani u formaciji s dva napadača, Istra je u bloku držala samo Ercega centralno, dok su mu Vuk i Mahmoud igrali iza leđa.

To im je omogućilo da vrlo brzo iskaču na Hajdukove stopere i ne dozvole im da loptu prenesu u iduću fazu napada i kvalitetno organiziraju posjed. Često se u analizi utakmica čuje da su napadači ostali izolirani u igri, ali Istra je ovdje izolirala stopere Hajduka i u potpunosti pokvarila ritam Hajdukovih napada.

Nije pomoglo ni to što nije bilo Awaziema koji je najkompletniji stoper Hajduka, ali bez kvalitetnog izlaska iz zadnje linije Hajduk se jako mučio. Gledali smo puno dugih lopti, a njegovi najbolji igrači ostajali su utopljeni duboko u suparničkoj zoni.

Problem s novom idejom

Hajduk je i protiv Šibenika, druge najgore momčadi lige, odigrao lošu utakmicu. Međutim, uvjeti za igru su tad bili užasni i svi zaključci s tog susreta moraju se uzeti s dozom skepse. Utakmica u Puli je potvrdila probleme koje Hajduk ima pod vodstvom novog trenera.

Znalo se da će dolaskom Leke Hajduk prijeći na 3-5-2 i varijacije na tu formaciju. Zasad su linije kretanja neuigrane i Hajduk teško donosi loptu do Livaje u ključne zone. Osim toga, ima i očit problem u obrani.

Protiv Istre je na desnom beku zaigrao Emir Sahiti, vjerojatno zbog užasne partije Mikanovića u fazi napada protiv Šibenika. Često se nalazio u 1 na 1 situaciji defenzivno, što je i očekivano u ovoj formaciji, ali je Vuk tu odnio uvjerljivu pobjedu i nekoliko puta je lagano kreirao višak.

Stoperi koji bi trebali stići u pomoć su bili skupljeni u sredini jer je Istra naprijed dolazila s ogromnim brojem igrača, a napadači su se pozicionirali tako da vežu stopere uz sebe i ne dozvole im iskakanja na bok. Koliko god Hajduk bio loš, ne treba Garciji uzeti ni pedalj zasluga. Čovjek radi fantastičan posao u Puli.

Realnost je ošamarila Hajduk

Otkad je stigao na Poljud, Leko je u gotovo svakom intervjuu naglašavao potrebu za pojačanjima. To nije traženje alibija, nego je to Hajdukova stvarnost. Previše puta se u posljednje dvije godine pokazalo kako Hajduk izgleda kada mu dva najbolja igrača, Krovinović i Livaja, nisu dovoljno na lopti ili nisu na lopti u pravim zonama.

Ako uprava neće poslušati Leku po tom pitanju, onda neće ispuniti obećanja o lovu na titulu. Vjerojatno ni jedan jaki HNL klub u povijesti nije bio toliko ovisan o pojedincu koliko Hajduk o Livaji. I ne treba mu stalno dovoditi pomoćno osoblje, nego nekoga tko može klasom napraviti razliku i iskoristiti činjenicu da su suparničke obrane kreirane tako da uguše bijelu desetku.

Bilo je i nekih dobrih naznaka u Hajdukovoj igri. Presing je na momente izgledao dobro i gotovo sve dobre situacije u završnici Hajduk je imao nakon visoko oduzete lopte, a bio je opasan i u prekidima. Ipak, bilo je to premalo. Bijeli imaju pravo na mnogo manje grešaka ako žele održati korak s Dinamom, koji je možda već otišao predaleko.

Pročitajte više