Urugvajcima 15. naslov Copa Americe: Suarez i Forlan "pomeli" Paragvajce

NOGOMETAŠI Urugvaja pobjednici su Copa Americe, nakon što su u finalu savladali nogometaše Paragvaja, koji na turniru nisu upisali ni jednu jedinu pobjedu. Finale Cope, odigrano u Buenos Airesu, ponudilo je dva odlična i uzbudljiva poluvremena.

Prvo poluvrijeme proteklo je u potpunoj dominaciji Urugvaja. Od prve minute izabranici urugvajskog izbornika, Oscara Tabareza, znali su što žele i tako su i igrali. Već u 2. minuti utakmice Forlan je savršeno ubacio iz kornera, a najviši u sredini bio je Lugano čiji udarac jedva obranio Villar.

Suarez i Forlan nezaustavljivi za paragvajske braniče

Nakon te akcije, preplašeni Paragvajci povukli su se u svojih šesnaest metara što su odlično iskoristili Urugvajci, na čelu sa Forlanom i Suarezom. Upravo je Suarez prvi načeo mrežu Paragvaja, u 11. minuti, predivnim driblingom okrenuo je svog čuvara te plasirao loptu koja se od stative odbila u gol.

Do kraja prvog poluvremena na terenu je postojala samo momčad Urugvaja. U 32., i 35. minuti Forlan, a zatim Suarez ponovno stavljaju na kušnju Villara, koji brani njihove udarce. No, u 41. minuti Villar nije mogao ništa učiniti. Urugvajski je veznjak Rios na 25 metara od gola ukrao loptu obrambenim igračima Paragvaja, proslijedio je nadolazećem Forlanu, koji ju šalje iza leđa Villara za 2:0.

Paragvajsko "buđenje" stiglo prekasno

Nakon odmora, Paragvajci su shvatili da je vrag odnio šalu te su krenuli ofenzivnije na gol Urugvaja. Jedna takva akcija umalo je urodila plodom. U 54. minuti nakon Ortigozova odličnog ubacivanja, Valdez u zraku upućuje loptu koja odsjeda iza Muslerovih leđa, ali na njegovu žalost samo na gredi.Nakon te akcije paragvajski nogometaši još više napadaju, ali nikako ne uspijevaju smjestiti loptu u gol.


Riskantna igra Paragvaja došla je na naplatu u zadnjoj minuti utakmice. Akcija koja se odvila u tri poteza potopila je sve nade Paragvajaca. Suarez je dodao u prostor Forlanu, kojem nije bilo teško prebaciti Villara. Nedugo poslije toga, glavni sudac utakmice, Brazilac Salvio Fagundes Filho, označio je kraj susreta, i početak velikog urugvajskog slavlja.

Ovo je reprezentaciji Urugvaja 15. naslov prvaka Južne Amerike, čime su prestigli Argentinu koja ima 14. naslova. Također, zanimljiv je podatak kako su Urugvajci ponovno osvojili Copu, nakon 16 dugih godina. Naime, posljednji su put u finalu slavili, 1995. godine, na domaćem terenu. Vrijedi spomenuti da je napadač Liverpoola, Suarez, izabran za najboljeg nogometaša na Copa Americi.

Ozljeda Lucasa Barriosa

Napadač paragvajske nogometne reprezentacije Lucas Barrios (26) ozlijedio se u samoj završnici finalnog susreta Copa Americe protiv Urugvaja u Buenos Airesu. Ušao je Barrios u igru u 76. minuti, a netom po ulasku u igru stradala mu je zadnja loža lijeve noge pa je tako Paragvaj posljednje trenutke odigrao s igračem manje.

Barrios je prošle sezone bio najbolji strijelav aktualnog njemačkog prvaka Borussije Dortmund sa 16 ligaških golova, a zasad nije poznata točna težina spomenute ozljede i hoće li ona ugroziti njegov start u novu sezonu.

Forlan izjednačio rekord Scaronea


Napadač Atletico Madrida Diego Forlan s dva je postignuta gola u finalu Copa Americe dostigao rekord prema broju golova u dresu urugvajske reprezentacije koji još od 1930. godine drži Hector Scarone. Bivši igrač Nacionala, Barcelone, Intera i Palerma zabio je u 52 nastupa za urugvajsku reprezentaciju između 1917. i 1930. godine 31 gol, a sada je njegovo ostvarenje izjednačio Forlan.

Najboljem nogometašu prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici isto je uspjelo u 82 nastupa. U finalu Copa Americe zabio je u 3-0 pobjedi protiv Paragvaja drugi i treći gol, prekinuvši tako post u reprezentativnom dresu dug 12 utakmica.


Muslera, A. Pereira, Lugano, Coates, M. Caceres, Perez, Rios, Gonzales, M. Pereira, Forlan, Suarez

Villar, Piris, Da Silva, Veron, Marecos, Ortigoza, Riveros, V. Caceres, Vera, Valdez, Zeballos

Pročitajte više