Premiership

Urugvajski savez: Ukinite Cavanijevu suspenziju jer tako vrijeđate našu kulturu

Foto: EPA

NOGOMETNI savez Urugvaja uputio je otvoreno pismo Nogometnom savezu Engleske u kojem ga poziva da ukine kaznu Edinsonu Cavaniju.

Naime, NS Engleske je kaznio Cavanija s tri utakmice i 100.000 funti zbog "rasističkog ponašanja" na društvenim mrežama. 

Unitedov napadač je u utakmici protiv Southamptona ušao s klupe i zabio dva gola za preokret i pobjedu 3:2. Na sjajnom nastupu na Instagramu mu je čestitao njegov sunarodnjak i prijatelj pod nadimkom "pablofer2222".

"Cavani nije počinio nikakav oblik rasizma"

Cavani je podijelio njegovu objavu i odgovorio mu s "Gracias Negrito", što je nadimak njegova prijatelja. No, prema pravilniku engleskog nogometnog saveza, ta poruka je diskriminirajuća i uvredljiva te je Urugvajac kažnjen.

"Daleko od osude rasizma, NS Engleske je počinio diskriminirajuću radnju protiv naše kulture i načina života urugvajskih ljudi", stoji u priopćenju.

Oni naglašavaju da Cavani nije počinio ništa što se može interpretirati kao rasizam već da se služio izrazom koji se koristi u Latinskoj Americi.

"Ukinite kaznu jer njome vi činite rasizam"

"Edinson Cavani nikada nije počinio bilo kakav čin koji se može protumačiti kao rasizam. On je samo koristio zajednički izraz koji se u Latinskoj Americi koristi kada se želite obratiti voljenoj osobi ili bliskom prijatelju", napisali su iz Saveza.

Oni traže da NS Engleske povuče kaznu jer njome ne poštuje urugvajsku kulturu.

"Time ne kažnjavate samo jednu osobu, već i cijelu kulturu, naš način života što je zaista diskriminirajući i rasistički potez", napisano je u priopćenju.

Pročitajte više