Usain Bolt postavio novi svjetski rekord na 100 metara

21-GODIŠNJI jamajčanski atletičar Usain Bolt postavio je novi svjetski rekord u utrci na 100 metara. Novo najbolje vrijeme na toj dionici sada je 9.72.

Sjajnim izvedbama ove sezone Bolt je najavio kako bi se ovakav rezultat mogao ubrzo dogoditi, jer je nekoliko puta trčao ispod 10 sekundi. Najbliže je došao 3. svibnja kada je u Kingstoneu trčao 9.76, a to je bilo samo dvije stotinke sporije od tadašnjeg svjetskog rekorda (9.74) kojeg je držao njegov sunarodnjak Asafa Powell.

No, na mitingu u New Yorku Bolt je otišao dvije stotinke ispod Powella. I ostvario je to u utrci gdje je prvi start bio pogrešan.

Vjetar je puhao dozvoljenih 1.7 m/sekundi, a Bolt je uz svjetski rekord u utrci pobijedio i svjetskog prvaka Tysona Gaya (9.85) i Darvisa Pattona (10.07).

Bolt je, inače, svjetski doprvak na 200 metara, no ove sezone se ovaj 197 centimetara visoki Jamajčanin prebacio na 100 metara i svakim narednim nastupom je sve više oduševljavao svijet.

Bolt: Olimpijske igre su važnije od svjetskog rekorda
  
Tijekom posljednjih trideset dana 21-godišnji sprinter s Jamajke Usain Bolt dva puta je zabljesnuo na sprinterskim utrkama, na 100 metara.

Prvo je u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke, trčao 9.76 što je bilo dvije stotinke sporije od tada aktualnog najboljeg vremena na svijetu (vlasnika Asafe Powella), ali je u New Yorku trčao četiri stotinke brže od svog najboljeg vremena, odnosno 9.72.

Sada je to vrijeme svjetski rekord, a dogodio se na tartanu New Yorka u prilično teškim uvjetima. Kišno vrijeme, kao i pogrešan prvi start na utrci, nisu spriječili Bolta da se upiše kao novi svjetski rekorder.

Do ove godine Boltu je klasična disciplina bila ona na 200 metara, a neposredno prije utrke u New Yorku, gdje je uzgred rečeno pobijedio svjetskog prvaka Tysona Gaya, čak je bio u dvojbi s trenerom hoće li uopće nastupati na 100 metara, na Olimpijskim igrama.

"Sada mogu reći, da nastupit ću. Nakon ovakve utrke stvarno bi bilo glupo odustati. No, to znači da se moram jako fokusirati na rad. Trčati na 100 i 200 unutar nekoliko dana nije jednostavno. Pogotovo jer su u pitanju Olimpijske igre", rekao je Bolt i nastavio:

"Jako sam sretan zbog ovog svjetskog rekorda, ali jako je varljiv taj rezultat. Već sutra može netko drugi trčati brže i više nisam prvi i najbolji. Zato su Olimpijske igre daleko važnije u mojim planovima i cjenjenije. Ako si tamo prvi, prvi ostaješ pune četiri godine. I to jače zvuči od svjetskog rekorda", rekao je Bolt. 

New York, 100 metara:

1. Usain Bolt (Jam) 9.74 (svjetski rekord)

2. Tyson Gay (SAD) 9.85

3. Darvis Patton (SAD) 10.07 

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više