Uskoro udruženje 15 najjačih europskih liga bez Hrvatske?

PETNAEST europskih nogometnih liga, uključujući i one iz najjače "Lige Petice", namjerava uskoro utemeljiti posebno udruženje koje će štititi njihove interese u odnosima sa Europskim nogometnim savezom (UEFA) i Europskom unijom (EU).

Udruženje će se zvati Europska profesionalna nogometna liga (EPFL), a sjedište će biti u Bruxellesu. Inicijatori nastanka EPFL su udruženja prvoligaša iz Njemačke, Italije, Engleske, Francuske i Španjolske, a za radna tijela u osnivanju i usuglašavanje zakonskih i statutarnih akata zaduženi su profesionalci iz talijanske Serie A.

Očekuje se da će EPFL biti protuteža skupini "G14", u koju je uključeno 18 najjačih europskih klubova. EPFL će pomagati klubovima pri lobiranju oko televizijskih prava, a očekuju i da će UEFA osigurati mjesto u svom Izvršnom odboru za jednog člana EPFL-a.

Kako bi saznali kako diše Hrvatski nogometni savez po tom pitanju kontaktirali smo njegovog tajnika i desnu ruku predsjednika Saveza Vlatka Markovića koji nam je rekao kako je za ideju o udruživanju "načelno čuo", ali da nema nikakvih službenih podataka o tome, niti bi to želio službeno komentirati.

Srebrić smatra kako bi Hrvatska nogometna liga trebala svakako biti među 15 najjačih europskih liga, jer će se vjerojatno gledati sveukupno doprinos europskom nogometu i potencijal neke zemlje, a ne samo određeni rezultati. Glavni tajnik HNS-a svoje mišljenje obrazložio je tvrdnjom da "stotine hrvatskih nogometaša igraju u europskim ligama."

Na naš komentar da u posljednje vrijeme hrvatski nogometaši odlaze na istok, Srebrić je rekao kako ne vjeruje da će se najjačih 15 određivati po rezultatima u posljednjih godinu-dvije, već da bi to trebao biti duži period.

Budući da se ne može s točnošću odrediti 15 najjačih, UEFA ili ta nova organizacija trebala bi odlučiti po kojim će kriterijima vrednovati pojedine lige i na temelju toga dobiti nekakav konačan indeks po kojem će se točno znati koja je po jakosti koja liga.

Srebrić smatra kako je osnivanje EPFL-a upitno jer bi ta organizacija mogla postati opasan konkurent UEFA-i, sada krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji, a za osnivanje treba dobiti pristanak upravo UEFA-e.

Iako Srebrić smatra kako bi Hrvatska trebala biti među 15 najjačih, prema neslužbenim podacima koje smo pronašli Hrvatska nije u prvih 15.

Hrvatska nogometna liga prema neslužbenim podacima od 26. studenog s , dijeli 20. mjesto s ligom Srbije i Crne Gore sa samo 10 bodova. A prema podacima sa -a, Međunarodnog instituta za povijest i statistiku nogometa, Hrvatska je u 2003. godini, bila na 26. mjestu.

A.H.

Pročitajte više