HRVATSKA REPREZENTACIJA

Utakmica sa Slovenijom nije nevažna. Čak trojici igrača je ključna

HRVATSKA nogometna reprezentacija u subotu započinje prijateljski turnir u Dohi koji ujedno predstavlja i prvu generalnu probu za Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Kataru krajem godine. U subotu od 15 sati Hrvatska igra sa Slovenijom, a tri dana kasnije odmjerit će snage s Bugarskom.

Izbornik Zlatko Dalić najavio je nekoliko novosti. Ona najvažnija je da će isprobati 3-5-2 formaciju, onu koju dio navijača i stručnjaka zagovara već neko vrijeme. Dalić je otkrio i prvi sastav koji potvrđuje da će protiv Slovenaca isprobati novi raspored igrača na terenu. Ovo su četiri ključna pitanja na koja hrvatski trener sutra mora naći odgovore.

Može li Pongračić biti dugoročno rješenje?

Jedno od iznenađenja je Marin Pongračić u prvom sastavu. Stoper koji igra za Borussiju Dortmund na posudbi iz Wolfsburga imao je period od tri mjeseca u kojem nije bio standardan. Ipak, u zadnjih pet utakmica ustalio se kao lijevi stoper bivšeg prvaka Europe.

Prijateljski turnir u Kataru vjerojatno neće dati odgovor o Pongračićevom statusu na Svjetskom prvenstvu, ali može poslužiti kao indikator za budućnost reprezentativne obrane. On, Gvardiol i Ćaleta-Car su najveći kandidati za stoperske pozicije, a u teoriji im najviše paše igra s tri stopera iz koje mogu kvalitetno koristiti svoje razigravačke sposobnosti.

U slučaju da Pongračić zadivi izbornika i javnost, može se očekivati kako će kroz Ligu nacija dobiti ozbiljniju šansu. U situaciji u kojoj je Lovrenova budućnost neizvjesna, a biologija radi protiv Domagoja Vide, dubina na stoperskim pozicijama je nužnost. Dva Šutala, Erlić, Vušković i drugi tek čekaju pravu šansu.

Može li Jakić zamijeniti Brozovića?

Najveća snaga ove generacije je u veznoj liniji, ali Hrvatska ima i jedan veliki problem. Brozović, Modrić i Kovačić vrlo su specifični profili igrača i izostanak bilo kojeg od njih jako je teško nadoknaditi.

Posebno se to odnosi na Brozovića, koji je već godinama zadužen za prljave poslove u momčadi. On je tip koji osvaja druge lopte, energijom pokreće ekipu i drži balans te čuva leđa Modriću, čime mu omogućuje napad. 

Hrvatska još od Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine i odlaska Milana Badelja nije imala pravu zamjenu za Epic Broza. Sada su u konkurenciji za tu poziciju Nikola Moro i Kristijan Jakić, a veznjak Eintrachta će dobiti šansu od prve minute.

U Njemačkoj igra solidno, ali se tek navikava na puno bržu igru i manju marginu za pogrešku, koje sa sobom nosi jedna od najboljih svjetskih liga. Jakić ima potencijal, ali mora se dodatno razviti kako bi do Mundijala bio opcija kojoj se Hrvatska može okrenuti bez upitnika.

Potrebno ga je isprobati na što više prijateljskih utakmica, dati mu na samopouzdanju i pomoći mu da se upozna s ekipom i svojom ulogom u njoj. Slovenija je u prethodnom kvalifikacijskom susretu pobijedila Hrvatsku kod kuće. U toj utakmici odnijela je pobjedu na sredini terena i pred Jakićem je zahtjevan zadatak u prvom startu za Vatrene.

Kamo s Perišićem?

Sosa je idealan izbor za lijevog beka u 3-5-2 formaciji, a upravo tamo igra i u Stuttgartu, gdje je postao jedan od najopasnijih bekova Europe u zadnje dvije sezone. Ipak, ako je suditi prema Dalićevim najavama, protiv Slovenije će na toj poziciji zaigrati Ivan Perišić.

Trećem najboljem strijelcu u povijesti reprezentacije to nije strano. U milanskom Interu najčešće igra lijevog bočnog u istoj formaciji u kojoj se očekuje da će Hrvatska zaigrati. Naravno, od Perišića se očekuje veliki doprinos u napadu i bit će zanimljivo gledati na koji način će Hrvatska braniti prostor koji će se otvarati iza njegovih leđa.

Bit će to puno odgovornija pozicija u fazi obrane za Perišića od one na krilu i to je nešto na što će se morati naviknuti. Pozicija na boku malo ga udaljava od gola, gdje je zadnjih godina najopasniji hrvatski igrač.

Vjerojatno će rjeđe imati priliku primiti loptu na liniji pred suparničkim kaznenim prostorom i u par koraka se izbaciti prema sredini i oprobati udarac ili centaršut. U slučaju da on na beku ne bude dobro funkcionirao, Dalić će ga vjerojatno koristiti kao jednog od napadača. 

Konačno prava uloga za Kramarića?

Andrej Kramarić je od Rusije naovamo jedna od najčešćih tema reprezentacije. On je sam u više navrata izjavio kako mu najviše odgovara igrati u prostoru iza napadača. Dalić je potvrdio kako je to igraču Hoffenheima idealna pozicija, ali uglavnom ga je koristio u vrhu napada jer nije imao previše opcija na toj poziciji.

U postavi u kojoj će uz njega igrati Ante Budimir, Kramarić bi trebao biti taj koji ima slobodu povlačiti se po loptu i razigravati. Posebno bi to moglo doći do izražaja jer u početnoj postavi neće biti nijedne prave desetke poput Majera ili Vlašića.

Promjena formacije mogla bi tako Kramarića napokon gurnuti u rolu u kojoj najviše može pružiti reprezentaciji. Rebića nema u reprezentaciji, Petković uz ovakvu igru i angažman nema tu mjesta i Hrvatska nema puno opcija. Mora dobiti najbolju verziju osmog najboljeg strijelca u svojoj povijesti.

Pročitajte više