Uvijek vjerni i blokirani: Dužni državi, a sami sebi izdavali milijunske pozajmice

Foto: Hina

NAVIJAČKA udruga HNS-a Uvijek vjerni skoro godinu dana posluje u blokadi, a državi su dužni blizu 600 tisuća kuna. U isto vrijeme, sami sebi izdavali su milijunske pozajmice.

Iz dostupnih financijskih podataka vidljivo je da najveći dio njihove financijske imovine čine zajmovi građanima i kućanstvima. 2014. godine financijska imovina udruge iznosila je 2,3 milijuna kuna, od čega više od milijun kuna otpada na zajmove.

Pročešljali smo financijske podatke navijačke udruge koju je HNS ovih dana vezao trogodišnjim ugovorom o navijanju. Stavke tog ugovora nisu nam dostupne, no tajming je prilično zanimljiv. U momentu dok veliki broj navijača prosvjeduje zbog interesno-profiterske politike HNS-a, a navijačke podružnice zamrzavaju članstva, Davora Šukera okupio je najkorpulentnije pripadnike Uvijek vjernih, pretvorio ih u neformalne zaštitare i sveo navijački poziv na čisti biznis. Iz financijskih podataka za vidljivo je kako su navijači vodili taj biznis prethodnih godina.

Navijačka udruga koja "građanima i kućanstvima" posudi preko 1.3 milijuna kuna

Pozajmice su posebno sporan dio visokih troškova službenih i ugovorom s HNS-om vezanih navijača reprezentacije. Oni su "građanima i kućanstvima", dakle fizičkim osobama, dali zajmove u iznosu od 1,326 milijuna kuna, a s druge strane imaju prihode od financijske imovine od 100 kuna, što znači da vjerojatno ne naplaćuju kamate onima kojima su novac posudili.

Kome su posudili toliki novac i zašto bez kamata?

Postavljaju se pitanja: kome su posudili novac, pod kolikim kamata i što je posebno važno, ako je bez kamata zajmoprimac je trebao platiti porez na dohodak. Ako su kamate manje od 4 posto, po zakonu se to računa kao dohodak osobe a ne kao njezin dug. Upravo iz ovog razloga, Zdravka Mamića se tereti za utaju poreza jer je od Dinama prema optužnici USKOK-a uzeo 24 milijuna kuna.

U udruzi Uvijek vjerni kazali su nam da su preuzeli neuredno knjigovodstvo 2012. godine, te da su od 2009. do 2012. godine postojali opravdani materijalni troškovi koji nisu knjiženi. Drugim riječima, kažu da su financijski problemi naslijeđeni. Prema Poreznoj upravi, doznajemo, u spornom razdoblju nisu išli niti obrasci za plaće.

Velika su stavka u financijskoj imovini i potraživanja od kupaca, 600 tisuća kuna. Prihodi nisu rasčlanjeni, pa ne vidimo tko su kupci i o kojim je točno uslugama riječ. 

Uvijek vjerni naknadama za članstvo u predstavničkim i izvršnim tijelima - preko pola milijuna kuna u dvije godine

Kao izdaci se navode i "naknade troškova članovima u predstavničkim i izvršnim tijelima, povjerenstvima i slično", koja za 2013. godinu iznosi 234.991,00 kuna, dok za sljedeću godinu, 2014. ova stavka iznosi osjetno viših 336.589,00 kn. To su zapravo naknade članovima koje dobivaju zato što su u skupštini ili nadzornim odborima.

U udruzi nam pojašnjavaju da zakonski imaju pravo pokriti troškove svim svojim članovima, a ne samo predstavnicima u tijelima udruge. 

Uvijek vjerni naknadama za službena putovanja - preko pola milijuna kuna u dvije godine

Sumnjive su i naknade za službena putovanja, koje su 2013. godine bile 224 tisuće, a 2014. godine 330 tisuća kuna. Problematično je što Uvijek vjerni imaju samo jednog zaposlenog! Opet moramo postaviti pitanje: kuda taj uvijek vjerni sretnik službeno putuje za čak 330 tisuća kuna godišnje? Ako plaćaju putovanja članovima izvršnih tijela stavka je opet čudna. Koliko ih ima ako na putovanja u ovom razdoblju potroše preko pola milijuna kuna? Trošak zaposlenika udruge iznosi 47 tisuća kuna, a trošak za putovanja osam je puta veći.

Klub navijača HNS-a je skoro godinu dana u blokadi

Novo pitanje koje se nameće je zašto Uvijek vjerni nisu pokrenuli stečaj udruge, jer kako je vidljivo iz podataka Porezne uprave: "Na dan 01.09.2015. subjekt se nalazio 275 dana u neprekinutoj blokadi, a ukupan iznos blokade uključujući i kamate na taj dan je iznosio 578.154,86 kn."

Činjenica je kako su manji dio duga platili, ali najveći dio otpada na PDV, koji je iznosio preko 400 tisuća kuna. Visina poreznog duga nije zanemariva, a sve što uprihode u udruzi moraju zbog sanacije duga uplatiti u proračun. 

Zašto Uvijek vjerni nisu plaćali obveze a istovremeno su davali milijunske pozajmice "građanima i kućanstvima"?

Novo važno pitanje je dakle: Zašto Uvijek vjerni nisu plaćali obveze, a istovremeno su davali milijunske pozajmice "građanima i kućanstvima". Revniji istražitelji ovo bi pitanje mogli okarakterizirati i kao moguće "namjerno" izvlačenje novca kako bi se država oštetila za neplaćeni porez.

 

Pročitajte više