KOŠARKA

Uzalud je maštao da će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a sad igra za američku

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

AMERIČKA košarkaška reprezentacija na prošlom Svjetskom prvenstvu u Kini 2019. bila je tek sedma pa se na sljedeće, koje se 2023. igra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, tek mora plasirati putem kvalifikacija. Naravno, kao ni ostatak svijeta, ne može računati na igrače iz NBA-a, pa ni Eurolige, a u takvom je sastavu već ubilježila jedan poraz.

Za utakmice s Portorikom i Meksikom, koje se igraju ovog tjedna, Amerikanci su okupili momčad iz Razvojne lige, uz dodatak 40-godišnjeg bivšeg NBA All-Stara Joea Johnsona, koji se tijekom najžešćeg ovosezonskog udara pandemije nakratko vratio u NBA kao kratkoročna zamjena, a trenutačno je bez kluba.

Nije bio dobar ni za hrvatsku ligu

Nakon njega, najstariji igrač u američkom sastavu je David Stockton, jedan od sinova legendarnog Johna Stocktona, NBA rekordera u broju asistencija i ukradenih lopti. To ne bi bilo toliko neobično da taj 180 cm visoki razigravač prije nekoliko godina nije bio teoretski kandidat za hrvatsku reprezentaciju, ali se ispostavilo da nije dobar ni za hrvatsku ligu.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

David Stockton nakon četiri godine na sveučilištu Gonzaga, koje je pohađao i njegov slavni otac, nije izabran na NBA draftu te je karijeru gradio kroz Razvojnu ligu nadajući se prilici među velikim dečkima, a nakratko ju je dobio u Sacramentu, za koji je odigrao tri utakmice prije nego što su mu se zahvalili.

Na ljeto 2016. dovela ga je Cedevita, djelomično kao marketinški potez, djelomično u nadi da će riješiti dugogodišnji problem razigravača u hrvatskoj reprezentaciji. Njegova je majka Nada, naime, podrijetlom Hrvatica pa iako mu sama ta činjenica ne bi omogućila nastup kao "prirodnom", nego samo kao naturaliziranom Hrvatu, takvog bi Amerikanca hrvatska javnost puno lakše prihvatila.

U Zagrebu ga posjetio slavni otac

Govorio je Stockton o svojim rodbinskim vezama po cijeloj Hrvatskoj i želji da zaigra za domovinu svoje majke, a u Zagreb ga je došao posjetiti i otac, no brzo je postalo jasno da David nije traženi kalibar igrača, ne samo za hrvatsku reprezentaciju nego ni za prvu momčad Cedevite. Igrao je samo na utakmicama domaćeg prvenstva, a već do studenog raskinuo je ugovor i otišao igrati na Novi Zeland.

Poslije je igrao u Njemačkoj i Portoriku, uz stalne angažmane u Razvojnoj ligi, a odigrao je još i pet utakmica za Utah Jazz, od kojih dvije u doigravanju. Trenutačno je član Memphis Hustlea u Razvojnoj ligi i nada se novoj NBA prilici.

Foto: Profimedia

On je jedan od samo tri igrača iz trenutačnog kadra koji je već igrao za seniorsku reprezentaciju SAD-a, u dva kvalifikacijska prozora 2018. godine, a sada bi trebao biti jedan od njenih najvećih oslonaca u borbi za plasman na SP.

Obično moraš biti među 10 najboljih na svijetu

"Naravno da je to čast. Uvijek sam sebi govorio da ću poziv, ako ga ikad dobijem, svakako prihvatiti. Nije me briga pod kakvim okolnostima, jako je zabavno predstavljati SAD, a ovo je seniorska momčad. Obično moraš biti među 10 najboljih igrača na svijetu da tu upadneš", prokomentirao je Stockton.

Amerikanci su u prvom kvalifikacijskom prozoru tijesno pobijedili Kubu, ali izgubili od Meksika. Iako im ne bi trebao biti problem plasirati se u sljedeći krug kvalifikacija jer dalje idu tri od četiri momčadi iz skupine, odgovornost je ogromna jer bi neuspjeh SAD-a u kvalifikacijama bio šok svih šokova, bez obzira na to u kakvom sastavu igrao.

Pročitajte više