Uzbekistanac nam je u 14 dana pokazao koliko je tenis nevjerojatan sport

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAJVEĆA senzacija ovogodišnjeg Australian Opena, ali i posljednjih nekoliko teniskih sezona, je Denis Istomin. Uzbekistanac je već u drugom kolu Australian Opena izbacio Novaka Đokovića nakon pet setova i pet sati borbe. 
 
Istomin je svijetu u samo 14 dana pokazao koliko je tenis nevjerojatan sport. Prije dva tjedna igrao je na Challengeru u Bangkoku na kojem je zaustavljen u drugom kolu. Pobijedio ga je Christian Garin, 191. tenisač svijeta. Tajland je napustio s 860 zarađenih dolara i šest bodova i zaputio se u Australiju.
 
Tamo je danas, kao 117. tenisač svijeta, šokirao drugog na ATP ljestvici i jednog od najvećih u povijesti. Rezultati kakvi se u samo dva tjedna razmaka mogu vidjeti u tenisu i rijetko još kojem sportu...
 
Nevjerojatno je kako se Istomin našao na Australian Openu - spasio je četiri meč lopte protiv 319. na svijetu
 
A nevjerojatan je i način na koji je Istomin uopće stigao do glavnog turnira Australian Opena. Dobio je pozivnicu, ali ne poput Gorana Ivaniševića na Wimbledonu 2001. godine zbog sjajnih starih rezultata na turniru, već ju je morao zaraditi. 
 
Nakon što su svi najbolji tenisači otišli na odmor na kraju prošle sezone, Istomin je igrao turnir za pozivnicu koja se dodjeljuje jednom tenisaču iz Azije. I tu je u polufinalu preživio pravu dramu kada je s 11:9 u trećem setu pobijedio Indijca i 319. tenisača svijeta Prajnesha Gunneswarana.
 
U malo više od mjesec dana pobijedio je Prahnesha Gunneswana i Novaka Đokovića. I protiv Đokovića mu je bilo puno lakše jer je u okršaju s Indijcem morao spasiti četiri meč-lopte. Da je Gunneswan iskoristio jednu od te četiri loptice, Đoković se možda danas ne bi oprostio od Australije. Međutim, kao što je protiv Novaka pogađao forhende u stilu Rogera Federera, tako je monstruoznim forhendima spasio i tri od četiri meč-lopte protiv 319. igrača svijeta.
 

Pročitajte više