LUDI DERBI SEZONE Sigali poništio gol isključenog Gorgona, Dinamo - Rijeka 1:1!

Foto: Hina 

ISTA META, ISTO ODSTOJANJE, ostalo je nakon utakmice koju su na polovici prvenstva, u 18. kolu, na Maksimiru igrala dva najveća favorita za naslov. Aktualni prvak Dinamo podijelio je bodove (1:1) s vodećom Rijekom koja je propustila priliku odlijepiti se na čak devet bodova prednosti. 

Goste je u vodstvo doveo Gorgon u 51. minuti, potpuno suprotno tijeku igre i duge Dinamove dominacije koji je i tada, početkom drugog poluvremena, nastavio vladavinu terenom iz prvog dijela, ali bez konačne potvrde, zato što nema golgetera od 20+ golova po sezoni. Upravo nakon jednog dugog napada domaćih, presječeno je dodavanje s desne strane i krenula je brza kontra gostiju. Vešović je povukao i poslužio Gorgona. On s lijevog boka utrčava prema golu i Livakoviću koji mu izlazi u susret, šalje loptu kroz noge. Lider je tada imao čak devet bodova prednosti pred najvećim konkurentom za naslov. 

Ali, u 79. minuti, nakon što je strijelac Rijekina gola isključen zbog drugog žutog kartona u samo šest minuta, Dinamo je izjednačio. Soudani je ubacio s desne strane, a stoper Sigali golgeterski sjajno ubacuje se ispred brojnih riječkih braniča i vrhom kopačke poentira za izjednačenje. Argentinskom braniču to je već četvrti gol koji je postigao protiv Rijeke. 

Činjenica je da nijedan od rivala ne može biti zadovoljan ovim raspletom. Dinamo zato što je od 10. do 60. minute imao barem šest velikih prilika golom potvrditi dominaciju u toj polovici susreta, ali Benković, Fernandes, Knežević, Soudani, Gojak ili su iz blizine, najčešće neometani, glavom i nogom gađali pored gola, ili u Prskala koji je pak fantastično skinuo Kneževićev udarac s ruba kaznenog prostora, a vrijedi istaknuti i situaciju kada je Ristovski glavom s gol-crte izbio Soudanijev udarac glavom.

Svega ovog itekako će se sjetiti na Maksimiru ako na kraju Rijeka bude prvak, odnosno ako joj to "dopuste", jer Dinamo je imao toliko šansi prepoloviti manjak u odnosu na vodeće na sasvim podnošljiva tri boda, da bi na kraju ovim, jedva izvučenim remijem, došao u situaciju da mu visi i drugo mjesto, jer Hajduk bi mu sutrašnjom pobjedom kod Slavena mogao doći na samo tri boda zaostatka.

Rijeci je pak slaba utjeha što konačno prilikom gostovanja kod Dinama nije skinula gaće već na Grobniku ili prva "titula" jesenskog prvaka, jer s ovog derbija pamtit će tri situacije prije, za vrijeme i nakon kanonade pred njenim golom, od kojih je u dvije daleko bolje morao reagirati tragičar Bradarić. Na samom početku imao je puno vremena i prostora neometan smiriti loptu i pucati s ruba kaznenog prostora, ali je pogodio Livakovića. Zatim je odlično poslužio Martića koji je sam pred Livakovićem, ali dok se spremao pucati, doletio je Šitum i spasio siguran gol. Konačno, u 89. minuti, opet je Rijeka mogla, bolje reći morala zabiti iz kontre, jer Bradarić je nakon uspješnog i brzog protunapada Čanađije i Mišića izbio sam pred Livakovića, ali onda s desetak metara pucao pored gola. 

Teško je reći da je Bradarić "propustio zabiti za pobjedu" i da je to napravio "minutu prije kraja", jer sudac Ante Vučemilović Šimunović, nećak istoimenog i istoprezimenog strica, HNS-ova osječkog sudačkog gubernatora i čovjeka od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića (koji je dakako "otišao iz Dinama") utakmicu je produljio čak osam minuta, iako je prethodno pokazao na pet minuta nadoknade.

U smiraj regularnog dijela povratio je ravnomjeran kriterij, kakav je imao većim dijelom utakmice, ali teško se oteti dojmu da je nakon što je Rijeka povela, svaku dvojbenu situaciju presudio u korist Dinama, što je izazvalo žestoke prosvjede s klupe Rijeke, pa je Vučemilović Šimunović isključio Ivana Mancea, pomoćnika sportskog direktora gostiju. Posebno je "zanimljiv" drugi žuti karton koji je strijelac gola za Rijeku dobio zbog prekršaja na centru. S bitnim čovjekom manje, jer Gorgon je golom Dinamu postao prvi strijelac HNL-a, Rijeka je brzo primila gol. Dinamovci će reći da je osječki sudac i njih oštetio kada u 39. minuti nije dosudio penal zbog Bradarićeve obrane Gojakova udarca rukom, iako tada nisu žustro prosvjedovali.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

DINAMO - RIJEKA  1:1 

Tijek utakmice:

KRAJ.

90+7' Žute kartone dobila su još dva igrača Rijeke - Ristovski i Prskalo. 

90+2' Nova zamjena kod Rijeke - Šofranac umjesto Mišića. 

90' Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade. 

89' Velika prilika za Rijeku! Opet je Rijeka mogla, bolje reći morala zabiti iz kontre, jer Bradarić je nakon uspješnog i brzog protunapada izbio sam pred Livakovića, ali onda s desetak metara puca pored gola. 

85' Sigali je dobio žuti karton jer je sasjekao Čanađiju u prodoru. 

81' Kek tek sada mijenja prvi put na utakmici - Čanađija je ušao umjesto Martića. 

78' GOOOL za DINAMO! 1:1, strijelac LEONARDO SIGALI! Soudani je ubacio s desne strane, a stoper Sigali golgeterski sjajno ubacuje se ispred brojnih riječkih braniča i vrhom kopačke poentira za izjednačenje. 

75' Požutio je i Jonas. 

74' Novi žuti karton za Rijeku, dobio ga je Vešović.

71' Posljednja zamjena kod Dinama, Machado je u igri umjesto Gojaka. 

69' Crveni karton za strijelca Gorgona, Rijeka ima igrača manje! U samo šest minuta austrijski napadač dobio je dva žuta kartona. Drugi, isključujući zbog starta s leđa na Jonasu. 

67' Martić je treći igrač Rijeke sa žutim kartonom.  

63' Gorgon je dobio žuti karton.

59' Velika prilika za Dinamo! Soudani puca glavom na ubačaj iz kuta, a Ristovski također glavom izbija s gol-crte. 

58' Soudani je faulirao Zutu i ušao u kazneni prostor, ali je u zadnji tren očistio Mitrović. Rijekina klupa razbjesnila se što sudac nije označio prekršaj u napadu. Psovali su trener Kek i zamjenik sportskog direktora Mance, ali isključen je samo potonji. 
 
54' Petev na primljeni gol odgovara totalnom ofenzivom - Henriquez je u igri umjesto Kneževića.
 
51. minuta: GOOOL za RIJEKU! 0:1, strijelac ALEXANDER GORGON! Dinamo je nastavio dominaciju iz prvog dijela, ali bez konačne potvrde. Upravo nakon jednog dugog napada domaćih, presječeno je dodavanje s desne strane i krenula je brza kontra gostiju. Vešović je povukao i poslužio Gorgona, koji s lijeog boka utrčava prema golu, a Livakoviću koji mu izlazi u susret, šalje loptu kroz noge za vodstvo Rijeke. Lider trenutno ima čak devet bodova prednosti pred jedinim konkurentom za naslov. 

45' Počeo je drugi dio, bez izmjena u momčadima.  

Kraj poluvremena. 

44' Velika prilika za Dinamo! Obrana Rijeke je u raspadu. Ćorić neometan centrira s desne strane, Gojak jednako tako prima loptu na pet metara od gola, ali je glavom šalje pored vrata. 

41' Velika prilika za Dinamo! Knežević je neometan odlično pucao s ruba kaznenog prostora u desni kut Prskalovog gola, ali Rijekin vratar fanatastičnom reakcijom spašava siguran zgoditak. 

39' Velika prilika za Dinamo! Gojak je prvo pucao na Ćorićev centaršut iz slobodnjaka, ali njegov udarac u korner odbija Bradarić, pri čemu je Ćorić od suca tražio da označi igranje rukom veznjaka Rijeke. Nakon ubačaja iz kuta, Soudani opet ima loptu, sada na pet metara, ali puca u Prskala. 

31' Velika prilika za Dinamo! Fernandes je s lijeve strane slao loptu u for natrčalom Ćoriću, ali lopta se od njegovog čuvara odbija do Soudanija, koji s desetak metara iskosa s lijeve strane tuče Prskalov suprotni kut, ali Rijekin golman je odlično postavljen. 

27' Fernandes nas također drma iz drijemeža udarcem s 20-ak metara, koji prolazi uz Prskalovu desnu stativu. 

26' Velika prilika za Rijeku! Najveća šansa do sada na utakmici - Bradarić je odlično poslužio Martića koji je sam pred Livakovićem, ali dok se spremao pucati, doletio je Šitum i spasio siguran gol. 

25' Deset minuta ničega. 

16' Prvi žuti karton dobio je riječki ofenzivac Mišić zbog grubog ulaska u Dinamovog vratara Livakovića. 

10' Dinamo također prvu prijetnju ima iz kornera. Ćorić je ubacio na peterac, Prskalo ostao ukopan na crti, a jablani iz Rijekine obrane par metara dalje, što koristi Beković za ulazak iz drugog plana i šut s glavom. Ali, kao i Bradarić prije pet minuta, ne radi to dovoljno dobro, nego iz još bolje pozicije puca u golmana. 

8' Kao i svi Dinamovi protivnici, tako i Rijeka igra na lijevu stranu obrane hrvatskog prvaka, točnije na bok koji čuva Pivarić. Skoro svaka lopta u napadu gostiju ide na Vešovića, desno krilo Riječana. 

5' Prva prilika za Rijeku. Loptu ubačenu iz kornera, Dinamova obrana odbija na rub kaznenog prostora do Bradarića, koji ima nekoliko sekundi vremena i par metara prostora da se namjesti, smiri loptu i odapne prema vratima. Uradio je to neloše, ali s obzirom na prethodno navedeno, trebao je pucati bolje nego pravo u Livakovića. 

1' Počeo je derbi prvenstva na Maksimiru po svježem, ali sunčanom vremenu. S obzirom da se igra na kontinentu i na pragu zime, može se reći da su "idealni uvjeti za igru." Na tribinama je nešto više od 10 tisuća gledatelja. 

0' Rijeka u posljednjih šest derbija na Maksimiru nije zabila gol, a posljednjih osam susreta ne znaju za pobjedu. Posljednji put tu su slavili u srpnju 2010. godine, golom Rodića i autogolom Badelja.

0' Petev je iznenadio, u prvoj postavi su Gojak i Knežević. Ispali su Machado i Henriquez. Kod Rijeke nema Mateija, u igru će Martić. 

Pročitajte više